3p
A második évét még soha ilyen népszerűtlen elnök nem kezdte el Amerikában. A demokraták gyakorlatilag egy alternatív békekezdeményezést indítottak el a palesztinokkal. Trump döntése Jeruzsálemről aláaknázta a szövetséges jordán állam stabilitását.
Donald Trump (Fotó forrása: EPA/LAURENT GILLIERON)

Ma tartja Trump elnök évértékelő beszédét, amely a várakozások szerint a bevándorlásra, a kereskedelempolitikára és az 1929-es összeomlás óta nem látott értékelésű részvénytőzsdére fog koncentrálni. Ez utóbbi, történelmi léptékű gigabuborék a Fehér Ház olvasatában a bizonyíték arra, hogy az elnök fantasztikus első évet zárt, amely páratlan mértékben élénkítette a gazdaságot.  De Trumpnak dicsekednie kell, hiszen a második évét még soha ilyen népszerűtlen elnök nem kezdte el Amerikában és a novemberi félidős választások az előrejelzések szerint elsöprik pártjának többségét a szenátusban – ez pedig azonnal meg is béníthatja elnökségét, valamint elindulhat ellene az alkotmányos visszahívási eljárás (impeachment).

Lendületben a demokraták

A vér szagát már nemcsak a demokraták, hanem a jelek szerint már a Közel-Keleten is érzik. Ennek tulajdonítható az a bombasztikus izraeli értesülés, miszerint John Kerry volt demokrata külügyminiszter már aktívan ássa alá a Fehér Ház diplomáciáját azzal, hogy Londonban titokban tárgyalt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetőjének megbízottaival. Ez a hír már csak azért is rendkívül figyelemreméltó, mert Trump és a palesztinok szervezetei között gyakorlatilag megszűnt a kapcsolat, miután a múlt hónapban a Fehér Ház egyoldalúan bejelentette, hogy elismerik Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát.

Trumpot úgy tűnik, hogy komolyan zavarhatja a palesztinok reakciója, mert egyenesen az évi 700 millió dollárt kitevő amerikai segély befagyasztásával fenyegetőzik, „ha nem ülnek le és tárgyalnak a békéről”. Márpedig a kiszivárgott hírek szerint Kerry pont arról győzködte a palesztinokat, hogy tartsanak ki és ne hajoljanak meg Trump követelései előtt. A volt külügyminiszter sokat sejtetően hozzátette, hogy jó eséllyel Trump egy éven belül eltűnik a Fehér Házból, hiszen nemcsak az amerikai hírszerzői közösség, hanem számos befolyásos republikánus is torkig van már vele.

Alternatív terv

Káncz Csaba

Ezzel a tárgyalással Kerry gyakorlatilag egy alternatív békekezdeményezést indított a Közel-Kelet legérzékenyebb területén, amely akár nemzetközi támogatást is szerezhet.  Valóban, az EU vezetői arról biztosították egy hete Mahmúd Abbászt, hogy támogatják a megalapítását annak a palesztin államnak, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa. Ugyanaznap, január 22-én tartotta az izraeli törvényhozásban a beszédét Mike Pence amerikai alelnök, ahol megígérte, hogy jövő év végéig Jeruzsálembe költöztetik az amerikai nagykövetséget.

De a Fehér Ház számára óriási pofon, hogy a térségbe látogató Pence-el sem a palesztinok, sem a betlehemi és kairói keresztény közösség képviselői nem voltak hajlandók találkozni a jeruzsálemi döntés miatt. Pence látogatása a palesztin-többségű Jordániában is emlékeztetőül szolgált arra, hogy mivel játszik a Fehér Ház, amikor kizárólag az izraeli jobboldalra építi térségbeli politikáját. A kétállami megoldás elvetésével - amely véget vet az 1993-ban kezdődött oslói https://en.wikipedia.org/wiki/Oslo_Accords békefolyamatnak - Trump teljesen semmibe vette például saját szövetségesének, Jordániának az érdekeit, aláaknázva a jordán állam stabilitását.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG