3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A külügyminisztérium és a Pentagon után már a belbiztonsági minisztériumban is fejetlenség uralkodik. Trump felelőtlen személyzeti politikája pont a katonai-biztonságpolitikai ügynökségeket érinti, és felmerül a gyanú, hogy a Fehér Ház ura egyszemélyes ellenőrzést akar gyakorolni a biztonsági szervek felett. Káncz Csaba jegyzete.
Donald Trump a Fehér Házban. EPA/JIM LO SCALZO

Trump elnök 27 hónappal ezelőtti hatalomra lépése óta a kormány 30 magas rangú tagjától vált meg.  A legnagyobb német üzleti napilap szerint "még egy vásári lövöldét is profibb módon üzemeltetnek”, és nincsen okunk kételkedni a Handelsblatt értékítéletében.

Mindez azért került reflektorfénybe, mert Trump a hét elején menesztette belbiztonsági miniszterét a kormányzat második legnagyobb minisztériumának (DHS) az éléről, majd kirúgta az Egyesült Államok titkosszolgálatának vezérét. Az elmúlt órákban aztán benyújtotta lemondását a DHS második embere is.  Belső források rendszer-szintű tisztogatásról számolnak be a DHS-nél.  A CNN szerint az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal vezetőjére is hasonló sors vár a közeljövőben.

Szétzilált nemzetbiztonság

A többi, nemzetbiztonság szempontjából kiemelt intézményben is hasonló fejetlenség uralkodik. James Mattis védelmi miniszter tavaly decemberi távozása óta két további Pentagon vezető is vette a kalapját.  Ráadásul maga az új miniszter (Patrick Shanahan), annak helyettese (David Norquist) és a helyettes államtitkárok fele is csupán ügyvezetőként funkcionál.

Trump kormányzatában még a következő pozíciókat töltik be „ügyvezető”, tehát ideiglenes kinevezésű hivatalnokok: a Fehér Ház kabinetfőnöke, a Fehér Ház költségvetési igazgatója, az ENSZ-hez rendelt amerikai nagykövet és a belügyminiszter. Összességében azon 712 kulcsfontosságú pozícióból, ahova az elnök jelöl embert és a szenátus megerősítése szükséges, csupán 429 van jelenleg betöltve.

A DHS és a Pentagon természetesen nincsen egyedül. Az amerikai külügy (State Department) Trump hatalomra lépése óta szintén permanens káoszban van. Januári állapotok szerint a minisztériumban nem volt kinevezett helyettes államtitkári felelőse a Közel-Keletnek, Kelet-Ázsiának, Dél-Ázsiának és a Politikai-Katonai Ügyeknek.  Friss jelentések szerint 38 országban a mai napig nincsen kinevezve amerikai nagykövet.

A semmi ágán ülve

Káncz Csaba

Az „ügyvezetők” természetesen nem igazán autonóm funkcionáriusok, próbálnak Trump minden szavára ugrani, bízva abban, hogy esetleg véglegesítik őket.  Ennél lényegesebb és az amerikai demokrácia állapotára nézve jóval aggasztóbb tény, hogy az „ügyvezetők” nem mennek át szenátusi meghallgatáson.  Tehát nincsen bizottsági meghallgatás, ahol kötelességük megvédeniük az általuk követendő szakpolitikákat.  Ez egyben azt is jelenti, hogy az amerikai kormányzat végrehajtó ága egyre inkább függetlenedik és leválik a törvényhozói ágról, ezzel aláásva a demokratikus számonkérhetőséget.

Nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy Trump ezen felelőtlen személyzeti politikája pont a katonai-biztonságpolitikai ügynökségeket érinti.  Felmerül sajnos a gyanú, hogy a Fehér Ház ura egyszemélyes ellenőrzést akar gyakorolni a kormányzat biztonsági szervei felett.

Ez bizony nem egy, a valóságtól elrugaszkodott gondolatmenet, elég legyen csak a múlt hónap egy fejleményére utalni.  Az elnök ugyanis az 1930-as éveket idézve így fenyegetett egy interjúban:

„Élvezem a támogatását a rendőrségnek, a katonaságnak és ’Trump Motorosainak’ – vagyis a kemény embereknek, akiket igencsak veszélyes lenne egy ponton túl ingerelni”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG