4p
A 20. század nemzetközi intézményei és doktrínái a szemünk előtt üresednek ki. A fehér munkásosztály lázadása a Clinton által képviselt washingtoni politikai kaszt globalizációs és bevándorlási politikája ellen a tegnapi napon átütőnek bizonyult. Trump szándékolt közeledése Moszkvához és komoly szintű érdektelensége a NATO irányába fontos kérdéseket vet föl a balti országok, Ukrajna és Grúzia biztonságával kapcsolatban.

Aki eddig nem próbálta megérteni az idők szellemét, a Zeitgeist-et egyre instabilabb világunkban, az tegnaptól bizonyosan jobban odafigyel. A 2008-as pénzügyi válság előbb gazdasági, majd szociális és mostanra politikai megrendülést eredményezett előbb Európában és most már az Egyesült Államokban is. Véget ér a 20. század, annak nemzetközi intézményei és doktrínái a szemünk előtt üresednek ki és válnak működésképtelenné.

Dogmák röpülnek ki az ablakon

A frusztrált amerikaiak roncstársadalma, kékgallérosai és alsó-középosztálya radikális változásokat akartak látni, az eddig olyan jól működő kétpártrendszer pedig most látványosan fejre állt. Egyes baloldali és liberális körök Trump fasizmusáról beszélnek, hiszen ellentétben a hagyományos jobboldallal, a fasiszta ideológia állt ki a dolgozók szociális érdekeiért, de úgy, hogy mindezt az erőteljes nacionalizmus bázisán tette.

Káncz Csaba

Azt már most megállapíthatjuk, hogy Nancy Reagen 2016. március 6-i halálával mintha az amerikai konzervativizmus 1980-as évektől gyakorolt neoliberalizmusa is sírba szállt volna. A republikánusok korábban a piac primátusát hirdették az állammal szemben és dicshimnuszokat zengtek az individualizmusról, szembeállítva a visszamaradottnak tekintett állami beavatkozással. Ennek viszont most vége, Trump két kézzel hajítja ki ezeket a dogmákat az ablakon.

Trump a nem felsőfokú végzettségű fehér választóknál 4 az 1 arányban verte Clintont. A fehér munkásosztály lázadása a Clinton által képviselt washingtoni politikai kaszt globalizációs és bevándorlási politikája ellen a tegnapi napon átütőnek bizonyult. A hullám által most felemelt Trump véget akar vetni a véres globális katonai intervencióknak és a felszabadult forrásokat a lepukkant hazai infrastruktúra és oktatási rendszer fejlesztésére fordítaná. Első beszédében nem véletlenül hangsúlyozta a gazdaság felpörgetést, az infrastruktúra-fejlesztést, a nemzet egyesítését.

Mi lesz az új paktum a katonai-ipari komplexummal?

Ez viszont komoly érdeksérelem lenne a legerősebb lobbi csoport, a katonai-ipari komplexum számára, így teljesen nyilvánvaló, hogy az elkövetkező hetekben Trumpnak megegyezésre kell jutnia velük. Ennek a lobbinak az érdeksérelmét minden elnöknek tízszer is meg kell gondolnia. Trump hajlandó a kompromisszumokra a nagy lobbi csoportokkal, nem véletlenül váltott ki döbbenetet egy hete az az értesülés, miszerint egy Goldman Sachs-os hátterű tanácsadóját akarja megválasztása esetén megrakni pénzügyminiszterének.

„The Donald” megszabadítaná Amerikát a nemzetközi biztonságpolitikai elkötelezettségeitől, amely szerinte csak bukott katonai intervenciókat és pénzügyi válságot hozott. A Republikánusok kemény magjában kialakult az a meggyőződés, miszerint véget kell vetni egyes NATO-tagállamok potyautas bliccelésének és felül kell vizsgálni a Washington által korábban adott háborús garanciákat. Ez hazánk számára egy aggasztó fejlemény, hiszen a teljes hazai páncélos erő technikailag tökéletesen elavult, fenntartása költséges és harcértéke a nullához közeli.

Kínától Iránig most lélegzet visszafojtva figyelik, hogy az új elnök mit vált be a kampányban tett fenyegetéseiből. Trump szándékolt közeledése Moszkvához és komoly szintű érdektelensége a NATO irányába komoly kérdéseket vet föl a balti országok, Ukrajna és Grúzia biztonságával kapcsolatban is és ez már a napokban aggodalmakat váltott ki a brit katonai vezetésben.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG