4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elmúlt hónapban éleződtek a harcok Kelet-Ukrajnában, amelyet megfigyelők összefüggésbe hoznak Trump elnökké választásától. Kijev külkapcsolatai egyre zavarosabbak: bár stabilnak tekinthetők Londonnal, jégkorszakba süllyedt Trump csapatával és az összeomlás szélén állnak Varsóval.
A Függetlenség tere fölött átívelő hídon Kijev belvárosában. (Kép forrása: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)

Ukrajna az utóbbi időben kiesett érdeklődési körünkből, holott az elmúlt hetekben jelentősen szaporodtak a fegyveres összetűzések a Donbassz térségében. Mindez összefüggésben lehet a várható Trump-Putyin politikai közeledéssel és egyes megfigyelők szerint mind a Kreml, mind Kijev tesztelni akarja a Nyugat elkötelezettségét Ukrajna irányába. A legforróbb terület Adviijevka körzete (Donyeck repterétől északra), de jelentős tűzerővel lövik egymást a felek Mariupol környékén is. Elterjedt régi–új taktika „a harccal való felderítés” széleskörű alkalmazása mindkét oldalon, itt az áldozatok zömmel civilek. Mindkét fél egyben erősíti a diverzáns és szabotázs tevékenységét és félő, hogy az akciók a hátországok mélységében megszaporodhatnak.

Jégkorszak Trump és Kijev között

Porosenkó ukrán elnöknek nincsen nagyon ellenére a konfliktus fellobbanása, hiszen ezzel takarózhat, ha a gazdasági és szociális javulás hiányát kérik számon rajta. Amikor 2014 májusában államfővé választották, azt ígérte, egy héten belül elhallgatnak a fegyverek. Nem történt meg, sőt súlyosbodott a válság, de őt ez mégsem zavarja abban, hogy édességipari birodalma az agresszornak nevezett Oroszországgal üzleteljen.

De a háborús háttér rossz ajánlólevél az ország eurointegrációs törekvéseihez.Kijev elkaszálta magát Trumpnál azzal, hogy Ukrajna amerikai nagykövetségének dolgozói együttműködtek a demokrata párt egyik tanácsadójával és több újságíróval, hogy felderítsék Trump és korábbi kampánymenedzsere, Paul Manafort orosz kötődéseit. Porosenkó elnök próbálná menteni a menthetőt, de Trump elnök csapata azóta nem hajlandó szóba állni az ukrán kormány képviselőivel.

Az ukránok egy képviselőkből álló delegációt is küldtek az Egyesült Államokba, hogy kibéküljenek Trump csapatával, akik viszont "nem tudták" a találkozót beilleszteni a napirendjükbe. Washingtonnal ellentétben London továbbra is határozottan kiáll Kijev mellett. Michael Fallon védelmi miniszter két hete látogatott Ukrajnába, további brit katonai tréningeket felajánlva. Azt is bejelentette, hogy brit hadihajót küldenek a nyáron odesszai látogatásra, 2008 óta ez lesz az első alkalom az ilyen erődemonstrációra. Ukrajna számára nagy kérdés, hogy az idén esedékes német és francia elnökválasztás milyen eredményt hoz, hiszen a normandiai négyek két meghatározó szereplőjéről van szó, akiken nagyon sok múlhat a kelet-ukrajnai helyzet – és általában Kijev jövője – szempontjából.

Káncz Csaba

Padlóra kerültek Varsó és Kijev kapcsolatai

Közben Varsó és Kijev kapcsolata tovább romlik, holott az elmúlt években éppen a lengyelek álltak ki a legvehemensebben Ukrajna euróatlanti integrációjáért.  A két ország kapcsolata rendkívül terhelt maradt az elmúlt évszázadból és a történelmi sebek sajnos föltépődtek. Ukrán nacionalisták, az Ukrán Felkelő Hadsereg fegyveresei 1943 és 1945 között mintegy 100 ezer lengyelt mészároltak le Volhíniában, a mai nyugat-ukrajnai Volinyi területen.

A náci- és szovjetellenes lengyel Honi Hadsereg partizánjai megtorló akcióiban pedig hozzávetőleg 20 ezer ukrán vesztette életét. A 2014-es Majdan-téri forradalom után az ukránok történelmi hősöket kerestek maguknak és elkezdték éltetni a mészárlás akkori felelősét, Stepán Banderát.

Idén szilveszterkor, Bandera születésnapján például ukránok ezrei vonultak fel a városokban, és csupán Kijevben kétezren éltették azt az embert, aki a lengyelek szemében egyszerűen tömeggyilkos.

A lengyelek válaszul filmet rendeztek az ukrán mészárlásokról.  Az adok-kapok odáig fajult, hogy Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a minap leszögezte, hogy ha az ukrán fél hivatalosan megünnepli Bandera serege megalapításának 75-ik évfordulóját, az véget vet a két nép kiegyezésének.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG