2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A jegybank alaposan megemelte a növekedési előrejelzését, de az infláció is nagyobb lehet jövőre, mint eddig gondolták.
(Fotó: Kormany.hu)

A Magyar Nemzeti Bank emelte a 2020-as GDP-re és inflációra vonatkozó előrejelzését az imént megjelent decemberi prognózisában. Míg szeptemberben még 3,4 százalékos inflációval, illetve 3,3 százalékos GDP-vel számoltak, az időközben beérkezett adatok alapján ma már úgy látják, az infláció 3,5 százalékos lehet jövőre, a növekedés pedig 3,7 százalékos.

Mindeközben módosították az idei évre vonatkozó előrejelzésüket is, ami alapján a GDP 4,5 százalék helyett 4,9 százalék lehet, az inflációt viszont változatlanul 3,3 százalékra várják.

Vagyis a jelek szerint a jegybank elismeri, hogy az általa eddig gondoltnál lendületesebb lehet a magyar gazdaság bővülése az előttünk álló hónapokban, a német gazdaságból érkező, lassulásra utaló jelek nem, vagy a vártnál mérsékeltebb módon hatnak a magyar GDP-re. Korábban e hatást illetően vita alakult ki a pénzügyminiszter, Varga Mihály, és a jegybank elnöke, Matolcsy György között.

Az MNB álláspontjának módosulását mutatja, hogy 2021-re az eddig várt 3,3 százalék helyett is már 3,5 százalékos növekedést látnak elérhetőnek. Ezúttal 2022-re is adtak előrejelzést: 3 százalékos infláció és 3,5 százalékos növekedés várhat abban az évben a magyar gazdaságra.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy az árak a következő években rendre az inflációs célnak tekintett 3 százalék felett, a jegybank által még tolerált 1 százalékpontos tartományban mozognak. A GDP fokozatosan lassul 3,5 százalékra, kérdés, hogy ez elég lesz-e a kormányzati cél teljesítéséhez, jelesül, hogy a mindenkori magyar GDP 2 százalékponttal haladja meg az uniós átlagot. Továbbá az is kérdés, hogy az új uniós költségvetési ciklus - amely jelentős forrásvesztést okozhat a magyar büdzsé számára - gazdaságot visszafogó hatásával milyen mértékben számolt a jegybank.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország joggal irigykedhet Csehországra
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:54
Jobban tetszik a cseh gazdaság a hitelminősítőnek. Magyarország nagyon le van maradva a cseh osztályzattól. 
Makro / Külgazdaság Szomorú látvánnyal szembesülhetnek az autósok a magyar kutakon
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:44
Nemzetközi összevetésben kimondottan drágák a magyar üzemanyagok. 
Makro / Külgazdaság Nagyon érzékeny veszteséget szenvedett el az orosz hadsereg
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 07:55
Oroszország légterében lelőttek egy A-50 AWACS repülőgépet, már a másodikat ebből a méregdrága, high-tech fegyverből, amelyből csak néhány szolgál az orosz hadseregben.
Makro / Külgazdaság Vezércsere jöhet az ukrán sakkjátszmában – A hét videója
Izsó Márton – Káncz Csaba – Wéber Balázs | 2024. február 23. 19:35
Ukrajna Avgyijivkánál fájdalmas vereséget szenvedett, Zelenszkij elnök „mindent vissza” álma egyre távolodik. A Nyugat titokban már tárgyalt a Zelenszkij által menesztett főparancsnokkal, Zaluzsnijjal, aki elnökként térhet vissza. Vezércsere és kiegyezés készül? Erről is beszélt az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján Káncz Csaba nemzetközi politikai szakértő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetésre készül Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 19:25
Szankcióháború: az EU és az USA Oroszország ellen, Moszkva az EU ellen fogadott el korlátozásokat.
Makro / Külgazdaság "Addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig kell" - mondták a legfőbb uniós vezetők
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:36
Közös sajtóközleményt adott ki Charles Michel, az Európai Tanács, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a háború két évvel ezelőtti kezdetéhez igazítva.
Makro / Külgazdaság Washington Putyin nyakába akasztott 500 szankciót
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:18
Az Egyesült Államok ötszáz intézkedésből álló szankciós csomagot jelentett be Oroszország ellen a háború kezdetének évfordulójára.
Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:05
Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Putyin begurult, szankciókat vezetett be az EU ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 16:18
Oroszország újabb korlátozásokat vezetett be az Európai Unióval szemben, válaszul az ellene elfogadott újabb szankciócsomagra - közölte a külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság EU-brit akciósorozat kezdődik az illegális bevándorlás ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 14:28
Együttműködési megállapodást kötött pénteken a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG