<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Christine Lagarda szerint a munkahelyteremtés ugyanolyan fontos, mint az államadósság elleni harc. A Valutaalap vezérigazgatója lassú kilábalásra számít. De mit vár tőlünk a mi bankunk?

A fenntartható világgazdasági kilábalás elérése egyre bonyolultabbnak ígérkezik, ahhoz "bátor együttműködést" és "határozott lépéseket" vár tagjaitól a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - közölte csütörtökön Christine Lagarde, a szervezet vezérigazgatója az IMF és a Világbank tokiói közgyűlésén.

Christine Lagarde egy tavalyi EU-csúcs után - nemcsak Brüsszel miatt fájhat az IMF-vezér fejeEurópa legyen gyorsabb, az USA államadóssága veszélyesen magas

Lagarde elmondta: az IMF nem számít gyors kilábalásra a fejlődő világot is egyre jobban érintő válságból, amelyet számos más faktor mellett elsősorban az európai és az amerikai bizonytalanság okoz.

A vezérigazgató szerint jó hír, hogy egyes szereplők - elsősorban a fejlett országok központi bankjai - jó döntéseket hoztak a közelmúltban, de további lépésekre van szükség, különösképpen az eurózónában és az Egyesült Államokban. Európának ki kell használnia a jegybanki lépések által teremtett lendületet és fel kell gyorsítani válságkezelő lépéseit, Washingtonnak pedig kordában kell tartania államadósságát, amely "egyre veszélyesebbé válik".

Ezzel párhuzamosan a fejlődő gazdaságoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk sebezhetőségeikre, többek között a magas élelmiszerárakra és a szegénység terjedésére - jelentette ki Lagarde.

Ezt várja a mi bankunk - többek között - tőlünk is

Az IMF négy területen vár "határozott lépéseket" a világ országaitól: a pénzügyi szektor reformját; a magas államadósságok leépítésére vonatkozó hiteles középtávú stratégiák kidolgozását; a munkahelyteremtés támogatását; valamint a globális egyensúlytalanságok kiküszöbölését illetően.

A szervezet új hitelezési módok kidolgozásával, felügyeleti tevékenységének hatékonyabbá tételével, illetve technikai segítségnyújtásának javításával kíván hozzájárulni a kilábaláshoz - közölte Lagarde, hangsúlyozva, hogy az IMF rugalmas az európai országok megsegítését illetően, és kész részt venni további válságkezelési programokban.

Lagarde abbéli reményének adott hangot, hogy az ülés végére befejeződhet az IMF reformja, amelyről 2010-ben döntöttek a szervezet tagjai. Eddig a reform három lépcsőjéből kettő megvalósult, de a harmadik - a fejlődő világnak, elsősorban Kínának nagyobb szavazati arányt adó, s Európa és az USA szavazati arányát 50 százalék alá csökkentő - lépcsőt illetően mindeddig nem történt előrelépés.

Haladék kell a görögöknek

Görögországgal kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: úgy véli, Athénnek további két évre lesz szüksége, hogy végrehajtsa a nemzetközi hitelezői trojka által megkövetelt reformintézkedéseket, amelyeket eredetileg 2014-ig kellene életbe léptetnie - már csak az a kérdés, a Portugáliának haladékot adó Európai Bizottság is így gondolja-e.

Lagarde üdvözölte az Európai Stabilitási Mechanizmus hétfői működésbe lépését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a válságkezelés valódi megkezdéséhez további parlamenti, jogi aktusokra van szükség. "Ez kompromisszum a pénzügyi hatékonyság és a demokrácia között" - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: a közgyűléstől távolmaradó kínai jegybankelnök és pénzügyminiszter "sokat veszített" az ülés kihagyásával. "Azt várjuk (Kínától), hogy elkötelezett partner legyen a világgazdasági kérdésekben" - mondta Lagarde. A kínai gazdaság lelassulásával és potenciális kihívásaival kapcsolatban azt tanácsolta Pekingnek, hogy összpontosítson belső piacára, indítsa be a fogyasztást.

A kínai delegáció két legrangosabb tagja vélhetően a Tokió és Peking közti szigetvita miatt maradt távol a japán fővárosban rendezett találkozótól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos