<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Christine Lagarda szerint a munkahelyteremtés ugyanolyan fontos, mint az államadósság elleni harc. A Valutaalap vezérigazgatója lassú kilábalásra számít. De mit vár tőlünk a mi bankunk?

A fenntartható világgazdasági kilábalás elérése egyre bonyolultabbnak ígérkezik, ahhoz "bátor együttműködést" és "határozott lépéseket" vár tagjaitól a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - közölte csütörtökön Christine Lagarde, a szervezet vezérigazgatója az IMF és a Világbank tokiói közgyűlésén.

Christine Lagarde egy tavalyi EU-csúcs után - nemcsak Brüsszel miatt fájhat az IMF-vezér fejeEurópa legyen gyorsabb, az USA államadóssága veszélyesen magas

Lagarde elmondta: az IMF nem számít gyors kilábalásra a fejlődő világot is egyre jobban érintő válságból, amelyet számos más faktor mellett elsősorban az európai és az amerikai bizonytalanság okoz.

A vezérigazgató szerint jó hír, hogy egyes szereplők - elsősorban a fejlett országok központi bankjai - jó döntéseket hoztak a közelmúltban, de további lépésekre van szükség, különösképpen az eurózónában és az Egyesült Államokban. Európának ki kell használnia a jegybanki lépések által teremtett lendületet és fel kell gyorsítani válságkezelő lépéseit, Washingtonnak pedig kordában kell tartania államadósságát, amely "egyre veszélyesebbé válik".

Ezzel párhuzamosan a fejlődő gazdaságoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk sebezhetőségeikre, többek között a magas élelmiszerárakra és a szegénység terjedésére - jelentette ki Lagarde.

Ezt várja a mi bankunk - többek között - tőlünk is

Az IMF négy területen vár "határozott lépéseket" a világ országaitól: a pénzügyi szektor reformját; a magas államadósságok leépítésére vonatkozó hiteles középtávú stratégiák kidolgozását; a munkahelyteremtés támogatását; valamint a globális egyensúlytalanságok kiküszöbölését illetően.

A szervezet új hitelezési módok kidolgozásával, felügyeleti tevékenységének hatékonyabbá tételével, illetve technikai segítségnyújtásának javításával kíván hozzájárulni a kilábaláshoz - közölte Lagarde, hangsúlyozva, hogy az IMF rugalmas az európai országok megsegítését illetően, és kész részt venni további válságkezelési programokban.

Lagarde abbéli reményének adott hangot, hogy az ülés végére befejeződhet az IMF reformja, amelyről 2010-ben döntöttek a szervezet tagjai. Eddig a reform három lépcsőjéből kettő megvalósult, de a harmadik - a fejlődő világnak, elsősorban Kínának nagyobb szavazati arányt adó, s Európa és az USA szavazati arányát 50 százalék alá csökkentő - lépcsőt illetően mindeddig nem történt előrelépés.

Haladék kell a görögöknek

Görögországgal kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: úgy véli, Athénnek további két évre lesz szüksége, hogy végrehajtsa a nemzetközi hitelezői trojka által megkövetelt reformintézkedéseket, amelyeket eredetileg 2014-ig kellene életbe léptetnie - már csak az a kérdés, a Portugáliának haladékot adó Európai Bizottság is így gondolja-e.

Lagarde üdvözölte az Európai Stabilitási Mechanizmus hétfői működésbe lépését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a válságkezelés valódi megkezdéséhez további parlamenti, jogi aktusokra van szükség. "Ez kompromisszum a pénzügyi hatékonyság és a demokrácia között" - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte: a közgyűléstől távolmaradó kínai jegybankelnök és pénzügyminiszter "sokat veszített" az ülés kihagyásával. "Azt várjuk (Kínától), hogy elkötelezett partner legyen a világgazdasági kérdésekben" - mondta Lagarde. A kínai gazdaság lelassulásával és potenciális kihívásaival kapcsolatban azt tanácsolta Pekingnek, hogy összpontosítson belső piacára, indítsa be a fogyasztást.

A kínai delegáció két legrangosabb tagja vélhetően a Tokió és Peking közti szigetvita miatt maradt távol a japán fővárosban rendezett találkozótól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG