3p
Vasárnap a jelek szerint új politikai korszak kezdődik Ausztriában. A befutónak ígért új elnök szövetségre törekedne Közép- és Kelet-Európa országaival – osztrák vezetés mellett. Az osztrák szocialisták már térdet is hajtottak az eurószkeptikus és bevándorlásellenes párt előtt.
Alexander Van der Bellen, az osztrák Zöldek pártjának (b) és Norbert Hofer Fotó: MTI/EPA/Lisi Niesner

Célegyenesbe fordult az EU későbbi sorsát is nagyban befolyásoló osztrák elnökválasztás, holnapután ismétlik meg a második fordulót. A Zöldek függetlenként induló jelöltje, Alexander van der Bellen és az eurószkeptikus- bevándorlásellenes Szabadságpárti (FPÖ) Norbert Hofer az elmúlt napokban tévévitákon is összemérte erejét. Ahogy Trump esetében, Hofer is mágnesként vonzza a csalódott munkásosztály szavazóit. A felmérések azt mutatják, hogy az FPÖ nemsokára a végrehajtó hatalmat is megszerezheti.

Ausztria mindenek előtt

Hofer a héten azt bizonygatta a New York Times tudósítójának, hogy ő nem nacionalista, nem antiszemita, hogy kora miatt nem lehet köze a nácikhoz és egyébként sem része semmilyen populista hullámnak. Szövetségre törekszik Közép- és Kelet-Európa országaival – osztrák vezetés mellett.

Az elnökválasztási verseny jelenlegi állása

Hofer vehemensen ellenzi Merkel menekült-politikáját, szerinte a félrevezetett európai politikusok megengedik, hogy migránsoknak álcázott iszlám harcosok jöjjenek a földrészre, miközben a kontinensünk rohamosan iszlamizálódik.

Káncz Csaba

Hofer kifejtette azt is, hogy pártolja az amerikai-orosz viszony javítását, a Moszkva-elleni szankciók feloldását, merthogy ennek azok látták kárát, akik meghozták azokat. Jelszava: Ausztria mindenek előtt!

Hofer a múlt héten még arról beszélt, hogy Ausztriában is népszavazást szorgalmazna az EU-tagságról, ha Nagy-Britannia távozása után az uniós döntéshozatal központosítottabbá válik, és ha a jövőben döntés születne Törökország felvételéről az Európai Unióba.

Az Ifop közvéleménykutató intézet friss felmérése szerint az olaszok 53 százaléka, a franciák 47 százaléka és a németek 43 százaléka támogatna egy népszavazást országaik EU-tagságáról. Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy Juncker, az EU Bizottság vezetője az európai vezetőket óvja attól, hogy az EU tagságról népszavazást írjanak ki.

A szocialisták már térdet hajtanak az FPÖ előtt

Hofer egyértelművé tette, hogy megválasztása esetén bele akar szólni az osztrák belpolitika alakulásába, ideértve a jogát, hogy menesztheti akár az egész kabinetet. Hofer kritikusai attól tartanak, hogy megválasztása esetén azonnal feloszlatná a nagykoalíciós kormányt, amely a mérsékelt konzervatívokból (ÖVP) és a Szocialistákból (SPÖ) áll. Hofer erre azt válaszolja, hogy jövő nyárig ezt nem tervezi megtenni.

A főáramlatú pártok egyike máris számot vetett az új politikai felállással és sokak megdöbbenésére az osztrák szocialisták néhány nappal az elnökválasztás előtt az FPÖ-vel szemben évek óta gyakorolt elhatárolódásukat sutba dobták. Christian Kern osztrák kancellár bejelentette, hogy az SPÖ nem csak az FPÖ-választóit fogadja el, de lehetőséget lát tárgyalásokra is a pártvezetéssel. A kérdésre, hogy elképzelhető-e az FPÖ részvétele a kormányzásban, azt felelte, tiszteli az FPÖ elnökét és elismeri, hogy Ausztria előre vitele érdekében dolgozik.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG