<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vasárnap a jelek szerint új politikai korszak kezdődik Ausztriában. A befutónak ígért új elnök szövetségre törekedne Közép- és Kelet-Európa országaival – osztrák vezetés mellett. Az osztrák szocialisták már térdet is hajtottak az eurószkeptikus és bevándorlásellenes párt előtt.
Alexander Van der Bellen, az osztrák Zöldek pártjának (b) és Norbert Hofer Fotó: MTI/EPA/Lisi Niesner

Célegyenesbe fordult az EU későbbi sorsát is nagyban befolyásoló osztrák elnökválasztás, holnapután ismétlik meg a második fordulót. A Zöldek függetlenként induló jelöltje, Alexander van der Bellen és az eurószkeptikus- bevándorlásellenes Szabadságpárti (FPÖ) Norbert Hofer az elmúlt napokban tévévitákon is összemérte erejét. Ahogy Trump esetében, Hofer is mágnesként vonzza a csalódott munkásosztály szavazóit. A felmérések azt mutatják, hogy az FPÖ nemsokára a végrehajtó hatalmat is megszerezheti.

Ausztria mindenek előtt

Hofer a héten azt bizonygatta a New York Times tudósítójának, hogy ő nem nacionalista, nem antiszemita, hogy kora miatt nem lehet köze a nácikhoz és egyébként sem része semmilyen populista hullámnak. Szövetségre törekszik Közép- és Kelet-Európa országaival – osztrák vezetés mellett.

Az elnökválasztási verseny jelenlegi állása

Hofer vehemensen ellenzi Merkel menekült-politikáját, szerinte a félrevezetett európai politikusok megengedik, hogy migránsoknak álcázott iszlám harcosok jöjjenek a földrészre, miközben a kontinensünk rohamosan iszlamizálódik.

Káncz Csaba

Hofer kifejtette azt is, hogy pártolja az amerikai-orosz viszony javítását, a Moszkva-elleni szankciók feloldását, merthogy ennek azok látták kárát, akik meghozták azokat. Jelszava: Ausztria mindenek előtt!

Hofer a múlt héten még arról beszélt, hogy Ausztriában is népszavazást szorgalmazna az EU-tagságról, ha Nagy-Britannia távozása után az uniós döntéshozatal központosítottabbá válik, és ha a jövőben döntés születne Törökország felvételéről az Európai Unióba.

Az Ifop közvéleménykutató intézet friss felmérése szerint az olaszok 53 százaléka, a franciák 47 százaléka és a németek 43 százaléka támogatna egy népszavazást országaik EU-tagságáról. Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy Juncker, az EU Bizottság vezetője az európai vezetőket óvja attól, hogy az EU tagságról népszavazást írjanak ki.

A szocialisták már térdet hajtanak az FPÖ előtt

Hofer egyértelművé tette, hogy megválasztása esetén bele akar szólni az osztrák belpolitika alakulásába, ideértve a jogát, hogy menesztheti akár az egész kabinetet. Hofer kritikusai attól tartanak, hogy megválasztása esetén azonnal feloszlatná a nagykoalíciós kormányt, amely a mérsékelt konzervatívokból (ÖVP) és a Szocialistákból (SPÖ) áll. Hofer erre azt válaszolja, hogy jövő nyárig ezt nem tervezi megtenni.

A főáramlatú pártok egyike máris számot vetett az új politikai felállással és sokak megdöbbenésére az osztrák szocialisták néhány nappal az elnökválasztás előtt az FPÖ-vel szemben évek óta gyakorolt elhatárolódásukat sutba dobták. Christian Kern osztrák kancellár bejelentette, hogy az SPÖ nem csak az FPÖ-választóit fogadja el, de lehetőséget lát tárgyalásokra is a pártvezetéssel. A kérdésre, hogy elképzelhető-e az FPÖ részvétele a kormányzásban, azt felelte, tiszteli az FPÖ elnökét és elismeri, hogy Ausztria előre vitele érdekében dolgozik.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG