<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vasárnap a jelek szerint új politikai korszak kezdődik Ausztriában. A befutónak ígért új elnök szövetségre törekedne Közép- és Kelet-Európa országaival – osztrák vezetés mellett. Az osztrák szocialisták már térdet is hajtottak az eurószkeptikus és bevándorlásellenes párt előtt.
Alexander Van der Bellen, az osztrák Zöldek pártjának (b) és Norbert Hofer Fotó: MTI/EPA/Lisi Niesner

Célegyenesbe fordult az EU későbbi sorsát is nagyban befolyásoló osztrák elnökválasztás, holnapután ismétlik meg a második fordulót. A Zöldek függetlenként induló jelöltje, Alexander van der Bellen és az eurószkeptikus- bevándorlásellenes Szabadságpárti (FPÖ) Norbert Hofer az elmúlt napokban tévévitákon is összemérte erejét. Ahogy Trump esetében, Hofer is mágnesként vonzza a csalódott munkásosztály szavazóit. A felmérések azt mutatják, hogy az FPÖ nemsokára a végrehajtó hatalmat is megszerezheti.

Ausztria mindenek előtt

Hofer a héten azt bizonygatta a New York Times tudósítójának, hogy ő nem nacionalista, nem antiszemita, hogy kora miatt nem lehet köze a nácikhoz és egyébként sem része semmilyen populista hullámnak. Szövetségre törekszik Közép- és Kelet-Európa országaival – osztrák vezetés mellett.

Az elnökválasztási verseny jelenlegi állása

Hofer vehemensen ellenzi Merkel menekült-politikáját, szerinte a félrevezetett európai politikusok megengedik, hogy migránsoknak álcázott iszlám harcosok jöjjenek a földrészre, miközben a kontinensünk rohamosan iszlamizálódik.

Káncz Csaba

Hofer kifejtette azt is, hogy pártolja az amerikai-orosz viszony javítását, a Moszkva-elleni szankciók feloldását, merthogy ennek azok látták kárát, akik meghozták azokat. Jelszava: Ausztria mindenek előtt!

Hofer a múlt héten még arról beszélt, hogy Ausztriában is népszavazást szorgalmazna az EU-tagságról, ha Nagy-Britannia távozása után az uniós döntéshozatal központosítottabbá válik, és ha a jövőben döntés születne Törökország felvételéről az Európai Unióba.

Az Ifop közvéleménykutató intézet friss felmérése szerint az olaszok 53 százaléka, a franciák 47 százaléka és a németek 43 százaléka támogatna egy népszavazást országaik EU-tagságáról. Nem tekinthető véletlennek tehát, hogy Juncker, az EU Bizottság vezetője az európai vezetőket óvja attól, hogy az EU tagságról népszavazást írjanak ki.

A szocialisták már térdet hajtanak az FPÖ előtt

Hofer egyértelművé tette, hogy megválasztása esetén bele akar szólni az osztrák belpolitika alakulásába, ideértve a jogát, hogy menesztheti akár az egész kabinetet. Hofer kritikusai attól tartanak, hogy megválasztása esetén azonnal feloszlatná a nagykoalíciós kormányt, amely a mérsékelt konzervatívokból (ÖVP) és a Szocialistákból (SPÖ) áll. Hofer erre azt válaszolja, hogy jövő nyárig ezt nem tervezi megtenni.

A főáramlatú pártok egyike máris számot vetett az új politikai felállással és sokak megdöbbenésére az osztrák szocialisták néhány nappal az elnökválasztás előtt az FPÖ-vel szemben évek óta gyakorolt elhatárolódásukat sutba dobták. Christian Kern osztrák kancellár bejelentette, hogy az SPÖ nem csak az FPÖ-választóit fogadja el, de lehetőséget lát tárgyalásokra is a pártvezetéssel. A kérdésre, hogy elképzelhető-e az FPÖ részvétele a kormányzásban, azt felelte, tiszteli az FPÖ elnökét és elismeri, hogy Ausztria előre vitele érdekében dolgozik.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG