4p
Az amerikai fehér nacionalisták és az evangéliumi keresztények népi mozgalmat alapítottak, amely már egy „háttérpárt” jellegét ölti. Ez a Republikánus Párton belüli polgárháború kitörésével fenyeget. Az új mozgalom a Kína által jelentett veszélyt tűzheti zászlajára.
Steve Bannon, az amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója az Alabama állambeli Montgomeryben. (MTI/AP Brynn Anderson)

Az USA déli részén fekvő Alabama szövetségi államának szenátor-választása nem zavar sok vizet általában. A Jeff Sessions igazságügy-miniszteri kinevezése miatt tavaly megüresedett szenátusi széket ideiglenesen a Trump által is támogatott Luther Strange korábbi állami főügyész tölti be, de decemberben időközi választást kell tartani. Az amerikai választási rendszerben viszont már a jelöltek személyéről is közvetlenül, előválasztáson döntenek a regisztrált párttagok, így Strange-nek meg kellett méretnie magát a republikánus táborban.

Trump elmerül a mocsárban

A szeptember 26-án lezajlott második fordulóban azonban Trump és a republikánus elit jelöltje alulmaradt a fundamentalista, evangéliumi keresztények körében népszerű Roy Moore-ral, az állam legfelső bíróságának tagjával szemben. Holott Trump keményen bevetette magát a kampányba és automata telefonhívásokkal szólította fel a republikánus szavazókat Strange támogatására. Mint ismeretes, Trump tavaly a választási kampányban végig az amerikai politikai kaszt ellen kampányolt és a „washingtoni politikai mocsár” lecsapolásának ígéretével masírozhatott be a Fehér Házba.

Mára viszont ebből a forradalmi hevületből jószerint semmi sem maradt, az elnököt tábornokok és a Goldman Sachs volt munkatársai veszik körül. Trump új személyi jövedelemadó tervei is az árulás jeleit hozzák, mutatja, hiszen a legfelső jövedelmi kategóriába tartozók nyernek a legtöbbet, az adókulcsuk 39,6 százalékról 35 százalékra mérséklődne. Ez bár százalékosan nem jelentős csökkenés, az óriási pénztömeg miatt számottevő kedvezményt jelentene azoknak, akik erre egyáltalán nincsenek rászorulva.

Összeesküvés a Brexit kulcsfiguráival

A fehér nacionalistákat, úgymint Steve Bannon stratégiai tanácsadót és Sebastian Gorka nemzetbiztonsági tanácsadót az elnöknek a globális hegemónia köreinek nyomására a közelmúltban el kellett távolítania a Fehér Házból. Ők azonban most Sarah Palin volt alaszkai kormányzóval és Nigel Farage, a Brexit egyik fő támogatójával népi mozgalmat alapítottak (MAGA), akik szerint „a washingtoni elit mocsárja” magába szippantotta Trumpot, ezért van szükség „az elnökség megmentésére”.

Káncz Csaba

A MAGA első komoly sikere most tehát a fundamentalista Moore előválasztási sikere. Ő korábban az alabamai legfelső bíróság elnöke volt, ám kétszer is lemondásra kényszerült. Először azért, mert nem volt hajlandó eltávolítani a bíróság épülete elől a tízparancsolat emlékművét, másodszor pedig azért, mert nem fogadta el és nem hajtotta végre a szövetségi legfelső bíróság döntését az azonos neműek házasságának engedélyezéséről.

Bannon közben már egy nacionalista „háttérpárt” megalapítását kezdte el azzal a titokzatos és semmilyen törvénytelen eszköztől vissza nem riadó milliárdossal, Robert Mercer-rel, aki már a Brexit homályos kampány machinációiban is kulcs-szerepet játszott. Bannon emellett a múlt hónapban kétszer is találkozott a világ egyik legbefolyásosabb emberével, Henry Kissinger volt külügyminiszterrel és a belső jelentések szerint készek arra, hogy a Kína által jelentett veszélyt az új mozgalom központi témájáva tegyék. Mind Bannon, mind Kissinger szakértői a világ katonai történetének és Bannon személyes meggyőződése, hogy az USA és Kína között hamarosan gazdasági háború fog kitörni.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG