TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A brit kormányfő a szombati csatát elvesztette, hiszen nem tudta szavazásra vinni a parlamentben a Brüsszellel kötött kilépési megállapodását, ma azonban újból megpróbálkozik ezzel. A szombati vereség miatt Boris Johnsonnak hivatalosan is kérnie kellett az EU-tól a Brexit újbóli elhalasztását. Bár ezt megtette, küldött egy olyan levelet is, amelyben azt részletezi, hogy nem ért egyet ezzel.
Boris Johnson. EPA/JULIEN WARNAND

Három nap alatt második ütközetére készül a brit parlament alsóházában Boris Johnson.

Miután a szombati rendkívüli ülésen nem tudta szavazásra vinni az EU-val múlt csütörtökön megkötött kilépési egyezményét – az alsóház ugyanis 322:306 arányban elfogadott egy ezt megakadályozó  indítványt –, ma ismét kísérletet tesz ugyanerre.

Meglehet a támogatás, de...

Dominic Raab brit külügyminiszter szerint most már elég támogatottságuk lenne a megállapodás elfogadására.

Úgy tűnik, hogy megvan a szükséges szám

– mondta Raab a BBC-nek.

Az egyezmény megszavazásához 320 voksra van szükség, azaz a mindössze 287 képviselővel rendelkező konzervatív kormánypártnak meg kell szereznie 23, a frakcióból kizárt (ma már független) honatya, valamint az északír unionista párti képviselők és/vagy néhány munkáspárti képviselő támogatását is. Ennek érdekében a kormány az elmúlt napokban erőteljes lobbitevékenységet folytatott.

A Financial Times szintén azzal számol, hogy Johnson megnyerheti a szavazást, méghozzá öt vokssal. Arról azonban az alsóház hamarosan leköszönő elnöke, John Bercow dönt majd – magyar idő szerint várhatóan ma fél ötkor –, hogy napirendre tűzik-e a kérdést.

Ha igen, és valóban az igen szavazatok kerülnek többségbe, akkor az Egyesült Királyság október 31-én rendezett keretek között, azaz megállapodással léphet ki az EU-ból. Ha most sem tűzik napirendre a szavazást, vagy a parlament elutasítja az egyezményt, akkor ismét csúszhat a Brexit.

Kérte a halasztást Johnson, meg nem is

A kilépés újbóli elhalasztását szombaton hivatalosan is kérte Boris Johnson az EU-tól, miután az alsóház erre kötelezte őt.

A levelet azonban nem írta alá – még a neve sem szerepelt alatta –, ráadásul ezzel párhuzamosan küldött egy másik, szignójával ellátott levelet, amelyben közli: személyes meggyőződése és kormánya álláspontja szerint a további halasztás káros hatásokkal járna.

A második levélben kitér arra is, hogy a brit kabinet folytatja erőfeszítéseit a Brexit-megállapodás ratifikálása érdekében, és utal arra, hogy szükség lehet egy újabb, rendkívüli EU-csúcs összehívására.

Az FT szerint az EU „frusztráltan és rezignáltan” fogadta az újabb halasztási kérést, ugyanakkor valószínűleg jóváhagyja majd azt.

Ez volt...

De mi az új, Johnson által kötött megállapodás lényege? A legfontosabb változás a korábbi kormányfő, Theresa May által kötött egyezményhez képest, hogy kikerült belőle az úgynevezett backstop egyezmény.

Ennek lényege az volt, hogy az ír-északír fizikai határ visszaállításának elkerülését végső esetben – ha London és Brüsszel nem tud megegyezni a kereskedelmi kapcsolatokról – úgy kellene biztosítani, hogy az Egyesült Királyság az EU vámuniójának része marad, vagy ha kiválik belőle, akkor benne hagyja Észak-Írországot.

Ezt sem a Johnson-kormány, sem a brit parlament nem fogadta el.

... és ez lett

A BBC szerint az új megállapodás szintén elkerüli a fizikai határ visszaállítását Írország és Észak-Írország között, ugyanakkor:

  • Az egész Egyesült Királyság (tehát Észak-Írország is) kilép az EU vámuniójából, azaz a britek a jövőben szabadon köthetnek kereskedelmi egyezményeket más országokkal.
  • Habár jogilag vámhatár jön létre az EU-ban maradó Írország, valamint Észak-Írország között, a gyakorlatban a vámhatár Nagy-Britannia és az Ír-sziget között (gyakorlatilag az Ír-tengeren) húzódik majd, az árukat pedig az észak-írországi "belépési pontokon" fogják ellenőrizni.
  • A Nagy-Britanniából Észak-Írországba érkező árukat nem terhelik automatikusan vámok, de ha „fennáll a kockázat”, hogy bizonyos árukat Írországba (tehát az EU vámuniójába) szállítanak, akkor vámot kell fizetni utánuk. Azt egy brit-EU-s közös bizottság dönti majd el, mely áruk tartoznak ebbe a kategóriába.
  • A magánszemélyek csomagjait továbbra sem fogják ellenőrizni, a magánszemélyek által küldött termékeket pedig nem terhelik vámok.
  • Az árukat érintő szabályozás tekintetében Észak-Írország alapvetően az uniós, nem pedig a brit szabályozáshoz fog igazodni. Ezáltal egy, az egész Ír-szigetre kiterjedő szabályozási zóna jön létre. Ez feleslegessé teszi az ellenőrzéseket az ír-északír határon, ugyanakkor szükségessé teszi azokat Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része között.
  • A szabályozás betartását brit tisztviselők felügyelik majd a „belépési pontokon”. Ugyanakkor az EU-nak is joga van saját tisztviselőket küldeni a helyszínre, akik felülbírálhatják brit kollégáikat.
  • Az uniós áfa-szabályozás érvényes marad Észak-Írországban, de csak az áruk, nem pedig a szolgáltatások esetében. Észak-Írországnak lehetősége lesz arra, hogy az Egyesült Királyság többi részétől eltérő áfa-szintet vezessen be.
  • Az északír parlament négy év után, 2025 elején dönthet arról, hogy az egyezmény hatálya alatt tartja-e Észak-Írországot.  

Nekünk jó lenne

Johnson megállapodása egyébként magyar szempontból pozitív, hiszen zéró vámokra törekszik, és nem akadályozza a kereskedelmet, mondta Feledy Botond külpolitikai szakértő, a Társadalmi Reflexió Intézet igazgatója a Privátbankár.hu-nak.

Ugyanakkor – fűzte hozzá – az egyezmény csak átmeneti, néhány éves időszakra vonatkozik;  a fő kérdés, hogy mi lesz ezután.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fékezett egyet a népesség fogyása
MTI | 2020. október 22. 10:37
Több volt a születés, kevesebb a halálozás az első kilenc hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Kétezer fölé nőtt az egy nap alatt megfertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 09:05
És még hol vagyunk a téltől, amikor Orbán Viktor szerint a csúcsra ér a járvány.
Makro / Külgazdaság Veszélyben a britek karácsonya: nem lesz elég pulyka, ha akadályozzák a kelet-európai vendégmunkásokat
MTI | 2020. október 22. 08:40
Mondja a Brit Baromfitanács, mely ezért a régió idénymunkásai karantén-kötelezettségének elengedését javasolja.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet keresünk, mint hinnénk
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 08:06
Számítások szerint 60 ezer forinttal kisebb az átlagbér, mint amit a statisztika mutat.
Makro / Külgazdaság Hárommilliárd forintból erősítik meg a háziorvosi ellátást
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 07:16
Újabb hatáskörtől fosztják meg az önkormányzatokat?
Makro / Külgazdaság Kijött a rendelet a nyugdíjemelésről, 1,2 százalékot kapnak az idősek
Baka F. Zoltán | 2020. október 22. 06:44
Már a novemberi nyugdíj is magasabb lesz, az előző hónapokra pedig egyösszegben kapják meg a pénzt.
Makro / Külgazdaság Amerikát térdre rogyasztotta a járvány
MTI | 2020. október 22. 06:06
Egyre több államban kezd kritikussá válni a helyzet az egészségügyben.
Makro / Külgazdaság Új kutatások: felesleges bezárni az iskolákat a Covid miatt
Wéber Balázs | 2020. október 22. 05:38
A legfrissebb tanulmányok alapján nincs sok értelme az iskolabezárásoknak: az oktatási intézményekben kevés a fertőzés, a gyerekek pedig nem forrásai a járványnak. Ráadásul a bezárások hátráltatják tanulmányaikat, és testi-lelki károkkal járhatnak. 
Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
hírlevél