3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Újabb komoly társadalmi botrányra lehet számítani az Egyesült Államokban, ugyanis az elnök az óriási tiltakozás ellenére is átnyomta a transzneműek alkalmazását tiltó rendelkezését a hadseregben. A péntek délutáni memorandum utasítja a védelmi minisztériumot, hogy a továbbiakban ne vegyen fel a hadseregbe jelentkező transzneműeket.
(fotó: Wikimedia Commons)

Ha már az Obamacare kinyírásával csődöt mondott, és az afganisztáni stratégiát is teljesen máshogy alakította, a transzneműek kitiltása a hadseregből egy olyan lépés, amelyet Donald Trump már korábban is jelzett, egy múlt havi Twitter-bejegyzésben jelent meg először.

A korábbi ígérethez képest annyit enyhített, hogy az elnöki utasítás csak az újonnan jelentkezőkre vonatkozik. Emellett a Pentagon a továbbiakban nem fizetheti a nemváltoztatással járó műtéti és egyéb orvosi költségeket. Ez alól a már megkezdett folyamatok finanszírozása kivétel.

Lesz ez még szigorúbb is

Donald Trump ugyanakkor felkérte James Mattis védelmi minisztert és a belbiztonsági minisztériumot arra, hogy mérje fel a fegyveres erőknél már szolgálatot teljesítő transzneműek teljesítményét, hatékonyságukat, vizsgálja meg jelenlétük hatását a katonai egységek kohéziójára és tekintsen át minden lényeges elemet.

A dokumentumból nem derül ki, hogy a már szolgálatot teljesítő transzneműeknek idővel el kell-e majd hagyniuk a hadsereget, de a CBS - a Fehér Ház egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselőjére hivatkozva - arról adott hírt, hogy a kormányzat visszatér a 2016 előtti gyakorlathoz, amikoris transzneműek nem szolgálhattak a hadseregben.

Teljesen indokolatlan?

Donald Trump gyakorlata alapvetően aggályos a toleránsabb és elfogadóbb amerikai társadalomban, ahol Barack Obama 8 éve alatt több komoly előrelépés is történt az LMBTQ-jogok tekintetében, legyen itt akár szó az azonos neműek házasságának legalizálásáról, vagy a 2016-os változtatásról a hadseregben, amit az elnök éppen most igyekszik visszacsinálni.

A CNN cikke szerint egy 2016-os kutatás azt bizonyította, hogy a transzneműek katonai szolgálatának engedélyezése minimális pluszköltségeket jelentene csak az amerikai hadseregben, ugyanis annyira kevesen vannak, akik ténylegesen szolgálni akarnak.

A Rand Corporation tanulmánya szerint évente legfeljebb 130-140 műtétre és ugyanennyi  hormonkezelésre lehetne számítani, amely maximum 8,4 millió dollárba kerülne összesen, ez pedig egészen elenyésző összeg az amerikai katonai egészségügyi kiadásokhoz képest.

Mi arra számítunk, hogyha az elnöki rendelkezés tényleg érvényben marad, akkor Trump bele lesz kényszerítve az egészségügyi költségek legalább részleges  megtérítésébe, hogy elkerülje a még durvább visszacsapást az ügyből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Baj van Svédországban: történelmi mélypontra süllyedt a nők termékenységi rátája
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:51
Huszonkét éves negatív rekordot döntött meg tavaly Svédországban a népesség növekedése - derült ki a svéd statisztikai hivatal csütörtökön nyilvánosságra hozott számadataiból.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: ő lehet az új köztársasági elnök
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:06
Az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz.
Makro / Külgazdaság Beindult az orosz gőzhenger, újabb település került a kezükre
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:46
Elfoglalták a donyecki régióban lévő Pobjeda települést az Ukrajnát támadó orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben mind Avgyijivkánál, mind Donyecknél folytatták az előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium szerint.
Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG