<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szakértők szerint 200-300 milliárd forintos kiigazítás is jöhet az Európai Bizottság jelentése. Az államadósság az elemzők szerint is csökken, de több bevétel bizonytalan a költségvetésben. Áprilisban viszont megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás Magyarországgal szemben.

Az Erste elemzője szerint 300 milliárd forintos, az ING szakértője szerint pedig 200 milliárd forint körüli kiigazító csomagra lehet szükség Magyarországon az Európai Bizottság friss előrejelzése alapján. A Takarékbank elemzője szerint alapvetően nem kellene kiigazítás. A szakértők úgy látják, ha a bizottság is "rábólint" az áprilisi konvergenciaprogramban elküldendő csomagra, akkor Magyarország nyáron kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól.

A bizottság előrejelzése szerint a GDP a 2012. évi 1,7 százalékos visszaesés után 2013-ban 0,1 százalékkal zsugorodik, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal nő, miközben a GDP-arányos államháztartási hiány 3,4 százalék lesz, a GDP-arányos államadósság pedig kissé emelkedik. A szervezet 2015-ben 1,2 százalékos GDP-csökkenést vár. Az Európai Bizottság szerint a GDP-arányos államadósság szintje a tavalyi 78,6 százalékról idén 78,7 százalékra nő, majd 2014-ben 77,7 százalékra csökken.

Csökkenhet az államadósság

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint a bizottság államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzése meglehetősen szigorú, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi hiányt 2,4 százalékon látja. Az Erste előrejelzése szerint 3 százalék lesz a hiány 2013-ban. A szakértő szerint reális a bizottság 0,1 százalékos idei GDP-csökkenési előrejelzése. Az Erste előrejelzése szerint a GDP-arányos államadósság kissé nőhet idén, hosszabb távon ugyanakkor csökkenő pályára áll, vagyis itt egyetértenek a bizottsági prognózissal.

A tranzakciós díjat emelheti meg a kabinet, értesült a nol.hu. A lapnak nyilatkozó elemzők azt valószínűsítik, hogy a jelenlegi 0,3 százalékos illetéket emelik 0,5 százalékra. A szakemberek szerint ez ellen az Európai Uniónak sem lenne kifogása, mert segítheti a gazdaság fehérítését.

Kiemelte: a hiányra vonatkozó szigorú bizottsági vélemény miatt a kormánynak az áprilisban benyújtandó konvergenciaprogramban egy érdemi, az előzőleg vártnál nagyobb kiigazító csomaggal kell előállnia. Ennek nagysága 200 és 300 milliárd forint között lehet, de inkább közelebb a 300 milliárdhoz. Hozzátette: ha a csomagban foglalt lépéseket a bizottság elégségesnek találja, akkor Magyarországnak a mostani szigorú előrejelzés ellenére is ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól. Árokszállási Zoltán a kiigazítással kapcsolatban hozzátette: az intézkedések várhatóan nem közvetlenül a háztartási szektort, hanem a vállalatokat érintik majd.

Van bizonytalanság a rendszerben

Németh Dávid, az ING elemzője szerint ugyanakkor – mivel a növekedési előrejelzését is lefelé módosította a bizottság – nem meglepő, hogy a 2013-ra és jövőre is 3,4 százalékos hiányt vár Magyarországon a brüsszeli testület. Hozzátette: vannak a költségvetésben olyan "puha" tételek – például az e-útdíj vagy a pénztárgépek adóhatósági bekötéséből származó bevételek –, amelyeket valószínűleg bizonytalanság övez a bizottság szerint.

Az ING elemzője is úgy vélekedett ugyanakkor, hogy ha a kormány által az áprilisi konvergenciaprogramban leírt lépéseket elegendőnek tartja a bizottság, és nem lesznek Magyarországra nézve kedvezőtlen nemzetközi folyamatok, akkor 2013 nyarán kikerülhet Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól. A várt kiigazító csomag nagysága Németh Dávid szerint 150-200 milliárd forint lehet.

Van, aki optimistább

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint a 3,4 százalékos hiányprognózis 2013-ra túlzónak mondható, bár kérdéses, hogy a deficit kalkulálásakor a bizottság figyelembe vette-e a tartalékokat. A szakértő szerint nincs szükség további intézkedésekre, azonban ha a brüsszeli testület ragaszkodik a kiigazításhoz, 120-150 milliárd forintos csomag jöhet.

Ugyanakkor kiemelte, hogy Brüsszel már eddig is annyi megszorítást hajtatott végre a kormánnyal, hogy azoknak elegendőnek kell lenniük a 3 százalék alatti hiány tartásához. A hiánycél már csak azért is könnyebben teljesíthető, mert a kamatkiadások jelentősen csökkentek. Suppan Gergely szerint Brüsszel valószínűleg strukturális átalakításokat, kiadáscsökkentést és nem bevételnövelést vár a magyar kormánytól, aminek hosszabb távon kedvező hatása lenne a gazdaságra.

Elmondta, hogy a kormány áprilisban benyújtandó konvergenciaprogramjának ismeretében, vagy ha az első négy-öt hónap Magyarország gazdasági folyamatai kedvező képet mutatnak, a bizottság módosíthatja előrejelzését. Ebben az esetben, valamint ha a bizottság elfogadja a konvergenciaprogramot, és 2014-re is tarthatónak látja a 3 százalék alatti hiányt, akkor Magyarország idén nyáron kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. A TakarékBank előrejelzése szerint a GDP-arányos hiány 2013-ban 3 százalék alatt lehet, és kismértékben bővülhet a gazdaság – ismertette Suppan Gergely, hozzátéve, hogy a gazdasági növekedésnél felfelé mutató kockázatok – például a mezőgazdaság jó teljesítménye – is vannak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
Makro / Külgazdaság A zöld hitel is felelős a lakáshitelpiac összezuhanásáért
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:55
Abban, hogy idén októberre 9 éves mélypontra fékeződött a hazai lakáshitelpiac, a kamatok emelkedése mellett az is szerepet játszott, hogy az MNB zöld hitelének kihasználása miatt az új lakások építését előrehozták a beruházók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már saját gyártású drónokkal is harcol Ukrajna
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:06
Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: több tényező is rontja a kilátásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:37
A várakozásoknál kisebb, 1009 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben októberben, meghaladva a szeptemberi 745 millió hiányt, de lényegesen mérséklődve az augusztusi rekordmértékű, 1580 millió euró deficitet követően.
Makro / Külgazdaság Bődületes hiányt jelez az államháztartás
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:10
November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.
Makro / Külgazdaság 22 százalék felett az infláció – de mi lesz ezután?
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 12:19
A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5 százalékra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG