<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kétszáz éves tabut dönthet le Svájc azzal, hogy engedi hadiiparának termékeit Ukrajnába exportálni harmadik országoknak. A döntés elvi és gyakorlati szinten is nagy jelentőségű.

A svájci parlament biztonságpolitikai bizottsága olyan határozati javaslatot fogadott el, amely feloldaná a Svájcban gyártott hadianyagok háborús vagy konfliktuszónákba történő újraexportálásának tilalmát. A határozatról még a parlamentnek is szavaznia kell, de ha ott is megszerzi a többség támogatását, akkor a módosítás azonnal hatályba is lépne, és 2025. december 31-ig érvényben is maradna. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az olyan országok, amelyek például Svájcban gyártott lőszert vásároltak, e határozat hatályba lépése után szabadon küldhetnék vagy adhatnák el saját készleteiket akár Ukrajnába is.

A határozat továbbra sem szól Ukrajna közvetlen, fegyverekkel vagy hadianyaggal történő támogatásáról, azonban még így is mind elvi, mind gyakorlati szinten komoly jelentőséggel bír. Közismert, hogy Svájc 1815 óta, amikor a Napóleon waterlooi csatában elszenvedett veresége után megkötött párizsi szerződésben kimondták semlegességét, nem vett részt háborúban. Az ország ki tudott maradni a világháborúkból is, és a semlegesség őrzése az egyik alapköve maradt a svájci külpolitikának, amely olyan szabályozásokban is megnyilvánult, mint a most ideiglenesen hatályon kívül helyezni kívánt tilalom. Ennek fényében különösen érdekes a bizottság a javaslathoz fűzött indoklása:

„A bizottság többsége úgy véli, hogy Svájcnak hozzá kell járulnia az európai biztonsághoz, és ennek érdekében több támogatást kell nyújtania Ukrajnának”

írták a döntésről kiadott közleményben. A bizottság egyébként 14 igen, 10 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett szavazta meg a javaslatot. Ez mutatja, hogy a semlegességet a legszigorúbban értelmező politikának még mindig jelentős támogatása van a svájci politikusok körében, de azt is, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió még a bő két évszázada féltve őrzött hagyományokkal is szembe tudta fordítani a svájci döntéshozók többségét.

Egy Gepard bevetésen. Hamarosan érkezhet svájci lőszer az Ukrajnának átadott példányok mellé? Fotó: Bundeswehr/Rott/Flickr/Wikipédia
Egy Gepard bevetésen. Hamarosan érkezhet svájci lőszer az Ukrajnának átadott példányok mellé? Fotó: Bundeswehr/Rott/Flickr/Wikipédia

A döntés azonnali, kézzelfogható következménye lehet, hogy Svájc végre engedélyezné a svájci gyártmányú, a Gepard német önjáró légvédelmi ágyúkba való lőszer Ukrajnába történő exportját. A Gepardok ugyan nem mai darabok, mégis nagyon jól teljesítenek az ukrán energiainfrastruktúra elleni támadásokban bevetett fegyverek, elsősorban az iráni drónok ellen, de cirkálórakéták ellen is értek már el velük sikereket az ukrán kezelők. Svájc eddig megtiltotta, hogy a Gepardokhoz való svájci lőszereket Ukrajnába küldjék a németek, utoljára tavaly november elején utasították vissza Berlin erre irányuló kérését.

 

Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen milyen olcsó a gáz
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 09:31
Kézzelfogható közelségbe került a lélektani 50 eurós árszint a tőzsdéken. 2021 nyarán láttunk ennél olcsóbb árakat a tőzsdén. Kár, hogy egyes kimutatások szerint az áresés ellenére Magyarország veszi az energiahordozót a legdrágábban a régióban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: „az infláció az egy közellenség”
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 08:58
Péntek reggel ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki az orosz–ukrán háború kapcsán tűzszünetet sürgetett, értékelte az alig 1,4 millió ember által kitöltött nemzeti konzultációt, véleményt mondott a guruló dollárokról, és az inflációellenes intézkedéseket is ismertette.
Makro / Külgazdaság Deecemberben már a munkanélküliségben is visszaköszöntek a gazdasági bajok
Király Béla | 2023. január 27. 08:51
Az év végén elindult a munkanélküliség lassú növekedése. Éves összevetésben viszont kiváló évet zártunk.
Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG