<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 

A Pegasus-botrány 2021 júliusában robbant ki, amikor kiderült, hogy az NSO nevű izraeli cég gyártotta kémszoftver, a Pegazus segítségével többek között magyar újságírókat is lehallgattak. Nem csak Magyarországon volt erre példa, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázisban több mint 50 ezer olyan telefonszám van a világ 50 különböző országából, amelyeket megfigyelésre jelöltek ki.

Amerikában az újságírók döntő lépésre szánták el magukat. Fotó: Depositphotos
Amerikában az újságírók döntő lépésre szánták el magukat. Fotó: Depositphotos

Köztük volt Nelson Rauda Zablah világszerte elismert El Salvador-i újságíró is, akinek írásai megjelentek a New York Timesban és a BBC-n is. Zablahot 2020 augusztusában figyelmeztette őt egy ismerőse, megfigyelés alatt áll azért, mert nyomozást folytatott egy bűnszervezet és El Salvador elnöke közötti megállapodások kapcsán. Csak egy évvel később tudta meg, hogy a megfigyelést a Pegasussal végzik, és hogy legalább 18 kollegája után szintén kémkednek a programmal - írja a The Guardian

Zablah és 14 munkatársa úgy döntött, az Egyesült Államok Szövetségi Bíróságán beperelik az NSO-t a jogtalan kémkedéseket lehetővé tevő szoftverük miatt.

Nemcsak magunkért tesszük, hanem az összes törvénytisztelő emberért, akiknek feltörték a telefonját a Pegasussal

– írja Zablah, aki szerint sok célpont olyan országban él, ahol nincs lehetősége jogi úton fellépni a jogsértés ellen, ezért másoknak kell ezt megtenniük helyettük is.

Mindeközben Magyarországon ...

A Társaság a Szabadságjogokért a honlapján nyomon követhető, hogy miért alapjaiban problémás a titkosszolgálati megfigyelések szabályozása Magyarországon. Ezen kívül röviden ismertetik a rendelkezésre álló jogorvoslati eljárásokat, és az is látható, hogy az egyes érintettek különböző ügyei pontosan hol tartanak. 

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG