2p

Megerősített biztonsági intézkedések közepette parlamenti választások kezdődtek pénteken Iránban. Az országban emellett ezen a napon választják meg a 88 hittudósból álló Szakértők Tanácsának tagjait is.

Nincs választás rakétázás nélkül

A pénteken kezdődő választásokon Iránban integy 15 ezer jelölt verseng az egykamarás, 290 tagú törvényhozás képviselői helyeiért, ahol öt helyet a vallási kisebbségek képviselőinek tartanak fenn - jelentette az MTI. A jelölteket az állam iszlám jellegén őrködő Őrök Tanácsa hagyta jóvá előzőleg. A testület minden választás előtt utasít el indulni kívánókat, akik szerinte nem felelnek meg a feltételeknek. A 85 milliós országban több mint 61 millióan jogosultak a szavazásra. Az ellenzék mindazonáltal a választások bojkottjára szólította fel az embereket. Otthonmaradásra szólított fel a 2021 óta börtönben lévő Nargesz Mohammadi aktivista is, színjátéknak minősítve a választásokat. A belügyminisztérium közleménye szerint a biztonsági erők mintegy 250 ezer tagját mozgósították országszerte, hogy őrködjenek a szavazás zavartalan lebonyolítása felett. A pénteki az első parlamenti választás a 2022-ben kirobbant kormányellenes tömegtüntetések óta. Az előzetes eredményeket várhatóan szombaton teszik közzé.

Ali Hamenei ajatollah voksol. Fotó: Reuters
Ali Hamenei ajatollah voksol. Fotó: Reuters

Helyszíni beszámolók szerint az elsők között adta le a voksát az ország legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah, aki szerdán, a választási kampány utolsó napján szavazásra buzdította az embereket. „Meg kell mutatni a világnak, hogy népünk tettrekész" - szögezte le az ajatollah.

Szavazásra szólított fel az iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka, Hosszein Szalami is, aki szerint „minden egyes voks rakéta a legfőbb ellenség szíve közepébe".

Hittudósokról is döntenek

Az irániak pénteken döntenek a Szakértők Tanácsának az összetételéről is, mely az alkotmány értelmében az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét nevezi ki. A testület tagjait négy évre közvetlenül választják a legfelsőbb vezető által kinevezett, 12 tagú Őrök Tanácsa által jóváhagyott jelöltek közül, és nyolc évig tölthetik be tisztségüket.
 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG