<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Elsőre meglepő, hogy milyen magas az idei januári hazai halálozási szám, de ha figyelembe veszünk több tényezőt, már nem olyan vészes a helyzet. Az igazság pedig úgyis év végén derül ki, amikor látjuk, hogy eltér-e majd az éves adat a sok éve szokásos 130 ezertől. Becsüljük egyúttal, mi lehet a helyzet 30 vagy akár 120 év múlva.

Kiugrások

Januárban Magyarországon 14 ezer haláleset történt, míg ez a szám tavaly januárban közel 2300-al kevesebb volt. Ez akkor lenne riasztó, ha valamiféle trendszerűség lenne a folyamatban, de eddig ilyenről szó sincs. Egy-egy kiugró hónap máskor is előfordult (ahogy vannak kedvező hónapok is, szokatlanul alacsony halálozási adattal), de a tényleges helyzetet akkor látjuk, ha az éves számokat nézzük. Ez pedig az utóbbi években stabilan 130 ezer körül van, ami a 70-80 évvel ezelőtti születésszámokat és a kivándorlási adatokat figyelembe véve reálisnak mondható.

Forrás: KSH

Az év eleji megugrás, amint a statisztika is mutatja, máskor is előfordul, van, amikor januárban, van, amikor a tél vége felé. Logikus, hogy télen több halálozás történik, hisz ez az évszak jobban igénybe veszi különösen az idős emberek szervezetét, és az influenzajárvány, ami még az aktív korosztályoknak is keserves napokat tud okozni, érthetően megnöveli a halandóságot azok körében, akik már amúgy is életük vége felé járnak.

Természetes folyamatok

Az idei január szokatlanul hideg volt: ehhez hasonló 30 év, 1987-ben volt megfigyelhető. A legtöbb embert megviselte, érthető, hogy az idős, legyengült korosztályt fokozottan sújtotta. Ráadásul az idei influenzajárvány durvább volt, mint a szokásos, és még a védőoltással sem sikerült teljesen eltalálni az adott vírust, így sokan a beoltottak közül is elkapták a betegséget. A jelenség tehát önmagában megmagyarázható, ami lényeges, az egész éves adat lesz.

Az éves 130 ezres halálozási szám természetesnek mondható annak fényében, hogy 70-80 évvel ezelőtt évi 150 ezres, sőt némelyik évben ennél jóval nagyobb születésszámok voltak jellemzőek. Ha figyelembe vesszük az akkori csecsemőhalandóságot, a második világháború hatásait és a későbbi kivándorlást, az évi 130 ezres szám reális. Az adat a következő 1-2 évtizedben még vélhetően nem csökken, hisz az igen népes, most 60-63 éves Ratkó-korosztály bővíteni fogja az idősek táborát.

Születésszám

A születésszám ezzel szemben stabilnak tűnik, évi 90 ezer körül. A két adat eltérése évi 40 ezres természetes fogyást eredményez, ami vélhetően a következő 10-20 évben is jellemző lesz. A továbbiakat már az határozza meg, hogy fennmarad-e az igen alacsony, 1,4-es termékenységi mutató (egy nőre, avagy két emberre 1,4 gyermek jut, így egy nemzedék alatt 30 százalék a csökkenés), vagy növekszik valamelyest. Ha fennmarad, és az egyszerűség kedvéért 30 évnek tekintjük az átlagos gyermekvállalási kort, akkor 30 év múlva csak 63 ezer, 60 év múlva 44 ezer, 90 év múlva 31 ezer, 120 év múlva 22 ezer gyermek születne.

A távoli jövő

Ilyen hosszú távon persze felmérhetetlenek a népesedési folyamatok, de vélhető, hogy vagy megnövekszik időközben a gyermekvállalási kedv, vagy a nagy népességcsökkenés és az időközben Nyugat-Európához való gazdasági felzárkózás hatására megnő a bevándorlás, immár a leendő kormányok hathatós támogatásával, hisz a nagy népesség-, és főleg munkaerő csökkenést nyilván el akarják majd kerülni. Ez azonban még távoli probléma, egyelőre marad az évi 40 ezres fogyás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Makro / Külgazdaság Terjed a szupermutáns: újabb országokban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:10
Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is kimutatták a koronavírus omikron variánsát - közölték az érintett országok egészségügyi hatóságai hétfőn.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály jelentős gazdasági növekedést ígért 2022-re is
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 13:48
Lezajlott a pénzügyminiszter éves meghallgatása.
Makro / Külgazdaság A nap képe: menő bőrszerkóban avatott Lázár János
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 11:09
A fideszes országgyűlési képviselő öltönyét a gardróbban hagyta.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló