4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hacsak nem romlik nagyon a helyzet, szakértők szerint nem fogják elhalasztani vagy lefújni a tokiói olimpiát a koronavírus miatt. Ez ugyanis hatalmas veszteségeket jelentene a japán fővárosnak, és rosszul jönne a NOB-nak, a szponzoroknak és a televízióknak is. A kérdés inkább az, hogy elriasztja-e a turistákat a fertőzés – vagy az annál is gyorsabban terjedő pánik.

Ők nem félnek: látogatók a Japán Olimpiai Bizottság központja előtt Tokióban. EPA/KIMIMASA MAYAMA

Ha a koronavírus miatt túl veszélyes lenne megtartani a Nyári Olimpiai Játékokat Tokióban, akkor az a legvalószínűbb, hogy a szervezők nem áthelyezik vagy elhalasztják, hanem egész egyszerűen törlik az eseményt, jelentette ki még kedden Dick Pound.

Három hónap kivárás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egykori alelnöke hozzátette: a szervezőknek három hónapjuk van a döntés meghozatalára. (A játékok jelen állás szerint július 24-én kezdődnek – a szerk.)

A NOB jelenlegi vezetése ugyan még nem tett ilyen kijelentéseket, ugyanakkor – a Financial Times információi szerint – az illetékesek már elkezdtek megvitatni különböző vészforgatókönyveket, például a versenyek áthelyezését a világ különböző pontjaira.

A NOB nem kívánta kommentálni a híresztelést.

Milliárdok mérlegen

Mindezek ellenére jelenleg az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a tokiói olimpiát a tervezettnek megfelelően meg fogják tartani, írja a Japan Times szakértőkre hivatkozva. A helyi lap szerint ugyanis az esemény törlése hatalmas anyagi károkat okozna Tokiónak – például a szállodáknak –, de igencsak rosszul jönne a NOB-nak, a szponzoroknak és a televízióknak is.

Becslések szerint Japánnak mintegy 25 milliárd dollárjába kerül az olimpia, amelyet az aranyfokozatú szponzorok – például Canon, Mizuho, Nomura – rekordösszeggel, 100 millió dollárral támogatnak.

Az NBC amerikai televízió pedig több mint 12 milliárd dollárt adott ki a közvetítési jogokra, amelyek összesen tíz olimpiára szólnak 2011 és 2032 között. A NOB a hozzá befolyó televíziós jogdíjak több mint felét az NBC-től kapja.

Az olimpiát valószínűleg nem fogják lemondani, hacsak a fertőzöttek száma Japánban el nem éri a több tízezret

- mondta Tadamasa Fukiura, aki az 1964-es tokiói olimpia szervezőbizottságának tagja és az 1998-as naganói téli olimpia tanácsadója volt. Japánban csütörtökig 186-an fertőződtek meg, és négyen vesztették életüket.

Beijednek-e a turisták?

Fukiura szerint a valódi kérdés, hogy lesz-e elég néző és sportoló, ha a helyzet tovább romlik. Dél-Afrika például már lemondta az olimpiai labdarúgó-csapatának március végi vendégszereplését a távol-keleti szigetországban.

A szervezők több millió turista és több mint 11 ezer atléta érkezésére számítanak, akik szétszóródnak majd az országban, hiszen nem csak Tokióban, hanem Hokkaidó, Fukushima és Shizuoka prefektúrában is tartanak majd versenyeket.

Előrejelzések szerint a vírus terjedése áprilisban tetőzhet, utána viszont lassan lecsenghet. Fennáll ugyanakkor a veszély, hogy az olimpia alatt – ha sok turista érkezik – „újraéledhet” a fertőzés.

A közelmúltban egyébként számos más sport- és egyéb eseményt mondtak le szervezők a fertőzésveszélyre hivatkozva: 30 éves története során most először fújták le például a barcelonai Mobile World Congresst, amelyre 100 ezer látogatót vártak.

Magyarországon jelentősebb halasztásról vagy törlésről nem tudunk.

Csak ha lőttek

A II. világháború óta nem volt példa arra, hogy olimpiát töröljenek vagy elhalasszanak. A nyári és téli játékok történetében a törlésnek eddig egyetlen oka volt: a háború. Emiatt nem rendezték meg az eseményt 1916-ban, valamint 1940-ben és 1944-ben.

2016-ban, a riói olimpia előtt szintén voltak olyan hangok, amelyek az esemény elhalasztását vagy lefújását követelték, akkor a Brazíliából kiindult Zika-vírus miatt. A riói játékok azonban végül rendben lezajlottak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG