<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Marc Faber korábban a lett példa követését javasolta Magyarország számára; ha így teszünk, szembe kell nénzünk a forint belső leértékelődésével, az állami kiadások csökkentésével, a nagy mértékű adóemelésekkel és a képzett munkaerő elvándorlásával. Cserébe visszakaphatjuk a versenyképességünket, csökkenhet az adósságunk - a végén pedig visszajönnek azok is, akik elhagyták az országot.

Korábban az alapblog.hu-nak adott interjúban a szakmai körökben is  rendkívüli tekintélynek örvendő svájci származású befektetési bankár, Marc Faber úgy nyilatkozott: Magyarország számára a gazdasági túlélés ára, ha hagyja leértékelődni a nemzeti valutát, hagyja időlegesen lesorvadni a gazdaságot, vállalva a nagy munkanélküliséget. Ezzel a javaslattal Lettország példáját vetítette előre a magyar gazdaság számára.

A történet folytatásaként az alapblog.hu Andris Vilkst, Lettország pénzügyminiszterét kérdezte a lett gazdaságpoltika részleteiről, amelynek segítségével Lettország sikeresen kilábalt a válságból, csökkentette adósságállományát és újra versenyképessé vált a lett gazdaság.

Tilos az állam szerepének erősítése

A pénzügyminiszter a lett példa másolására biztatja a hasonló problémákkal, eladósodottsággal, versenyhelyzetromlással küszködő országok kormányait, de óva int mindenkit attól, hogy mindezt az állam szerepének erősítésével próbálja elérni, véleménye szerint az állam hatalmának kiterjesztése végeredményben megöli az adósság leépítéséért folytatott harcot.

Görögországnak a lett pénzügyminiszter szerint ugyanolyan, a gazdaságot átmenetileg romboló programot kellett volna megvalósítania, mint hazájának, mert ha ez megtörtént volna, nem súlyosbodott volna ennyire drámaian az euró körüli válság.

A lett pénzügyminiszter az interjúban elmondta, hogy Lettország helyzete sokkal súlyosabb volt Magyarországénál, a lett államadósság öltötte a legnagyobb mértéket egész Európában. Andris Vilks hangsúlyozta, hogy a gadzaságpolitika sikerességének érdekében a média is nagy szerepet vállalt. A válság idejében rendkívűl sok szakmailag érthető cikk, dokumentumfilm jelent meg a válság megértésének érdekében.

Belső leértékelődés, adóemelés és kiadáscsökkentés

A válság idején a lett gazdaságot 20 százalékos munkanélküliség, a fogyasztás 30 százalékos visszaése, és a vállalati szektort a nagyarányú csődök jellemezték. A válság leküzdésée a lett kormány a belső leértékelődést (internal devaluation) alkalmazta, mely szerint a nemzeti valutájukat az euróhoz kötötték, és nem kifelé, hanem befelé értékelték le a valutájukat, valamint növelték az adóterhelést és csökkentették az állami kiadásokat.

Az intézkedések többek között tartalmazták a bürökrácia, az államapparátus drasztikus leépítését, valamint az összes miniszter, a miniszterelnök és az államfő is lemondott javadalmának túlnyomó részéről. A leépítések mellett a hivatalban maradók jövedelme 30-40 százalékkal csökkent.

Andris Vilks elmondta, hogy a felsőoktatásban, az egészségügyben az állam szerepe abban mutatkozott meg, hogy felére csökkentették a kórházak számát, de ez az ellátásban nem okozott problémát, sőt javulni látszik annak színvonala. Valamint egyetemeket, főiskolákat zártak be, mindezek természetesen rengeteg munkahely elvesztését jelentették.

Nagy mértékű elvándorlás

A magas adóterhek és a kormányzati intézkedések hatására a munkaképeskorú lakosság 16 százaléka elhagyta Lettországot. A pénzügyminiszter azonban ezen a területen is pozitívumokról számolt be, az adatok szerint az elvándoroltak közel 5 százaléka már vissza is tért hazájába. A gazdaságpolitika sikerességét bizonyítja, hogy az idei évre a lett kormány 4,5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált. A munkanélküliségi rátával kapcsolatban Andris Vilks elmondta, hogy 20 százalékról csaknem 11 százalékra esett vissza.

A pénzügyminiszter a bankok büntetésével, válságadókkal kapcsolatban elmondta, hogy azzal inkább csak veszítenének ugyanis a válságkezelésben a bankok élen jártak, segítették Lettország gondjainak megoldását, önmaguk mondtak le nyereségekről, vállaltak fel veszteségeket, mindenféle kormányzati nyomás nélkül. Andris Vilks mindezek mellett elmondta, tudták, hogy a bankoknak nem fűződik érdeke a lakosság totális elszegényedéséhez, éppen ellenkezőleg az az érdekük, hogy segítsék az eladósodott ügyfelek talpon maradását.

A pénzügyminiszter az interjúban hangsúlyozta, hogy ha tovább várnak, ha elodázzák a kiadáscsökkentést, ha nem emeltek volna adókat, ha nem hagyják az egész gazdaság időleges belső lemorzsolódást, szinte bizonyos, hogy totálisan bedől az ország.

A teljes interjút elolvashatja az alapblog.hu-n.

Privátbankár

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló