3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Teljesülhet a tervezett gazdasági növekedés – ha a karácsony is besegít.
Forrás: VEHIR.HU (Fotó: Cseh Zoltán)

Elérhető az idei 2,5 százalékos gazdasági növekedés, ehhez ugyanakkor egy dinamikus teljesítményre van szükség az utolsó negyedévben, amit a karácsony előtt időszak is segíthet – nyilatkozta a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály szerint a vállalati hitelállomány legalább 20 százalékos növekedése esetén a kormány kész lemondani a tranzakciós illeték egy részéről jövőre. Idén a minisztérium 2,5 százalék alatti növekedést jósolt, ugyanakkor ez még mindig meghaladja az uniós átlagot. Különösebb kormányzati intézkedések nélkül is 7 százalékkal nőttek a bérek, azt viszont nehéz megállapítani, hogy ebből mennyit költenek és mennyit takarítanak meg az emberek – tette hozzá.

A miniszter jobban örülne, ha erősödne a vállalati hitelek aránya, de az óvatos tervezés és beruházások miatt egyenlőre lassú az emelkedés – ugyanakkor a bankadó csökkentése már elkezdte élénkíteni a folyamatot.

Egyre fontosabb a hozzáadott érték

A munkaerőpiac helyzetét úgy értékelte: a kilencvenes évek eleje óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta, ami egyre inkább arra ösztönzi a kormányt, hogy módosítsa az utóbbi évek munkaerő-piaci programjait és növelje a hozzáadott értéket és bővítse a kapacitást.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány legfontosabb feladata a kis- és középvállalkozások erősítése, amely a munkavállalók mintegy kétharmadát tömöríti. Az viszont még kérdés, hogy a magyar kkv-k miként kezelik ezt a szemléletváltást, és képesek lesznek-e nemzetközi piacra lépni, illetve bekapcsolódni a nagyobb beszállítói hálózatba.

Hová kerülnek az EU-s pénzek?

A Brexit elsősorban  a kelet-európai autógyártásnak és a feldolgozóiparnak jelenthet lehetőséget – folytatta Varga Mihály. A tervek szerint jövő év közepéig kiírják az összes gazdasági tárcához tartozó pályázatot, hogy minden vállalkozó megismerhesse, mire kívánja felhasználni a kormány az uniós forrásokat. Emellett új elemként megjelennek a visszatérítendő források is – az viszont kérdéses, hogy tudnak megbarátkozni ezzel a magyar vállalkozások.

Ian Stewart, a Deloitte vezető közgazdásza előadásában kiemelte, a termelékenység központi kérdése az új brit kormánynak, hogy ezzel ellensúlyozza a Brexit lehetséges negatív hatásait. Az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok helyzetét firtató kérdésre válaszolva elmondta, úgy véli, valamilyen ellenőrzést be fognak vezetni a bevándorlással kapcsolatban, de az Egyesült Királyság elkötelezett amellett, hogy nyitott gazdaság maradjon, megtartsa a képzett munkaerőt, különösen a pénzügy és a tudomány területén.

Vége az alacsony fizetések korának?

A mostani bérmegállapodás valójában nagy jelentőségű korszakhatár, Magyarországon ezzel lezárult az alacsony munkabér időszaka - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter... További részletek >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG