BUX
34 642.18
+0.06%
+22.00
OTP
10 360.00
+0.97%
+100.00
MOL
1 713.00
-0.52%
-9.00
RICHTER
6 790.00
-0.66%
-45.00
MTELEKOM
371.00
+0.95%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 24. 16:21

Varga Mihály nem akarta kommentálni a kamatcsökkentést - a Pénzügyminisztérium nem változtat az idei gazdasági előrejelzésén.

Sajtótájékoztató keretében mutatta be ma Varga Mihály pénzügyminiszter a frissiben felállt Gazdasági Operatív Törzs tagjait, egyben ismertette a testület feladatait. Ezek sorában kiemelkedik a bürokrtatikus, adminisztratív akadályok feltérképezése és elhárítása (ideértve az uniós támogatási programokat), melyekről javaslatokat tesznek a kormány számára.

Az ügyrendre vonatkozó kérdésünkre a miniszter elmondta, hogy a testület akkor ülésezik, amikor megvitatásra érdemes javaslat érkezik, vagyis nincs megszabott rendszeres ülésend. Írásban azonban folyamatos lesz a konzultáció. Elmondta továbbá, hogy a mai alakuló ülést követő ülésen részt vesz Parragh László, az MKIK elnöke is.

Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követően a Pénzügyminisztériumban 2020. június 24-én. Mögötte Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke (b), Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke (b2), Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár (j2) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) elnöke (j). MTI/Kovács Tamás Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követően a Pénzügyminisztériumban 2020. június 24-én. Mögötte Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke (b), Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke (b2), Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár (j2) és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) elnöke (j). MTI/Kovács Tamás

A GOP mandátuma 2022 végéig szól, vagyis átnyúlik a következő kormányzati ciklusra - derült ki továbbá a lapunk munkatársának adott válaszból.

Az elhangzottak alapján a feladatkörük sok hasonlóságot mutat a Nemzeti Versenyképességi Tanácséval, de a miniszter szerint mindkét testület munkájára szükség van, egymásnak is tehetnek javaslatokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a GOP-ban az állami szervek képviseltetik magukat, az NVT-t viszont főleg az üzleti élet szereplői alkotják. A miniszter azzal indokolta a GOP létrehozását, hogy a járvány már nem fenyegeti a magyarokat, most a magyar gazdaság újraindításán van a sor.

A testület tagja az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft, a Nemzeti Befektetési Ügynökség, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a fogyasztóvédelemért felelős vezető, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt irányító államtitkár. A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésein tanácskozási joggal vehet részt a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság képviselője és a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi fogyasztóvédelmi vezetője

Varga Mihály a gazdasági környezetről azt mondta, hogy az április volt a mélypont, májusban már a kilábalás jeleit lehetett látni. Lapunk kérdését - hogy mit szól a tegnapi kamatvágáshoz, azzal szerinte elérhető-e idén a tényleges gazdasági növekedés - azzal hárította el, hogy a tájékoztató témája a GOP munkája. Más újságírói kérdésre aztán közölte, hogy a kormány nem változtat az idei és jövő évi GDP-előrejelzésén, továbbra is -3, valamint 4,8 százalékos növekedéssel számolnak (a monetáris tanács eddig 2-3 százalékot látott elérhetőnek, tegnap óta 0,3-2 százalékot látnak reálisnak).

Elhangzott továbbá, hogy a Gazdaságvédelmi Alap idei 923 milliárdos keretéből 904 milliárdot használtak már fel új beruházásokra, munkahelyteremtésre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Friss
hírlevél