6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A sci-fi írókon és filmeseken, sorozatkészítőkön nem múlt, hogy az emberiség jól felkészüljön egy világméretű járványra. Sokan és sokféleképpen körüljárták már ezt a témát, persze legtöbbször a legborzasztóbb forgatókönyvekkel. A baj az, hogy még így is vannak elemek, amelyek megvalósulni látszanak.
(Fotó: Pixabay)

Robert Merle “Védett férfiak” című regényében egy rejtélyes agyvelő-gyulladás csak a férfiakat pusztítja, akikből alig maradnak életben néhányan. A túlélőket a nők hét lakat alatt, elszigetelve, karanténban őrzik (mellesleg elnyomják őket és kísérleteznek velük). Frank Herbert “Védett nők” címmel írta meg ennek a párját, ahol egy emberi kéz által kidolgozott vírus csak a nőket pusztítja.

Ám úgy tűnik, a valóságban a “Védett idősek” vagy “Védett vének” című filmet forgatják. Egy friss hír szerint a brit kormány a 70 éven felüliek elkülönítését, házi karanténba helyezését tervezi. Logikus módon, hiszen ők a leginkább veszélyeztetettek. Megelevenednek a regények, csak éppen a nők vagy a férfiak helyett az idősek kerülnek speciális őrizetbe.

Sok mindent el lehet mondani a koronavírusról, de azt semmiképpen sem, hogy váratlanul érte az emberiséget. Legkésőbb a 2001. szeptember 11-e utáni antrax (lépfene) merényletek után a világ országai felkészülhettek egy biológiai támadásra, világjárványra, bármi is váltja ki azt. (Bizonyos szempontból fel is készültek, mint az USA, ahol speciális szervezet koordinálja a védekezést: Hol marad végre a koronavírus-vakcina?)

Az utolsó remény

De számos film, filmsorozat is készült a témában. Még ha a képtelenségnek nevezhető zombi-vírusokat ki is hagyjuk, akkor is marad szép számmal. A jelenlegi helyzetre talán leginkább “Az utolsó remény” (The last ship) című sorozat hajaz, viszonylag reális. Itt az emberiség nagyobb része megbetegszik és meghal egy influenzaszerű betegségben.

Az utolsó remény egy hadihajó, amely a védőoltás előállításához fuvaroz alapanyagokat, tudósokat. Ám a csúnya ellenség – oroszok, kínaiak, kalózok – ezt mindenáron meg akarják akadályozni, vagy pedig megszereznék, hamisítanák az eszközöket. A történet fő érdekessége az egyik kritikus szerint az, ahogyan az USA polgárai reagálnak a drámára. Nem túl jól. (Port.hu, Imdb.com.)

A vírus és az idő kereke

Szintén egy járvány által sújtott, elnéptelenedett poszt-apokaliptikus világban játszódik a 12 majom (12 monkeys) című film, Bruce Willis főszereplésével, még 1995-ből. Itt a főhőst visszaküldik az időben, hogy létfontosságú információkat szerezzen a vírusról. A film igen jó értékelést kapott az Imdb-n, bár a scifi-rajongók legalább annyira az időutazás, időparadoxon témájának feldolgozásáért szeretik, mint a járvány-témáért. (Port, Imdb.)

A filmet továbbgondolva 2015-2018-ban egy sorozat is készült ugyanezzel a címmel és alapgondolattal. A kezdeti képsorok trópusi betegségre utalnak, például az ebola-járvány kapcsán ismerős tábori, sátras kórházat mutatnak. De a vírus lehet, hogy szándékosan került az emberiség soraiba, és egy titkos társaság ügyködik a háttérben… (Imdb.)

Honét jött az ebola?

A The Hot Zone című egész friss, tavalyi minisorozat ugyan scifi-nek van besorolva, ám valós történet, a National Geographic készítette. Az ebola-vírus 1989-es felfedezését dolgozza fel, és a küzdelmet a megfékezéséért. A történet, sajnos, teljességgel aktuális. (Imdb, Wikipedia.)

Mit tennél, ha te lennél az utolsó ember?

Az utolsó ember a Földön (The Last Man on Earth) paródiája a többi járványos-kihalásos-aligtúlélős filmnek és sorozatnak. Az utolsó emberről hamar kiderül, hogy nem az utolsó, és ettől kezdve hőseink leginkább egymással vannak elfoglalva. Meg azzal, hogy a legmenőbb kaliforniai üres luxusvillák márkás italkészletét fogyasszák. Ha pedig valahol nem tetszik, például büdös lett az úszómedence, simán továbbálljanak a következő ingatlanba.

A sorozat, bár nagyon vicces tud lenni, inkább a gondtalan felelőtlenségnek állít emlékművet. Mellőzi a hullahegyeket és a horrort, de sem a vírusról, sem az emberiség lehetséges túléléséről nem tudunk meg belőle szinte semmit. Ami azonban nagyon ijesztő és deprimáló, az az, hogy a jelek szerint csak olyanok élnek túl benne – ők is nagyon kevesen –, akik eleve genetikailag immunisak voltak a betegségre. (Port, Imdb.)

Zombik és tanulságok

A belső szervek nélkül vagy épp kilógó szervekkel mászkáló, élelem vagy víz, sőt néha levegő nélkül is hónapokig fennmaradó zombik komplett hülyeségnek számítanak. A zombis filmek és sorozatok világában mégis sok elgondolkodtató motívumot találunk. Ilyen a járvány kezdetekor a polgárok, a hatóságok óvatlansága, nemtörődömsége, naivsága. Később a pánik, a káosz, az anarchia.

A karanténnak berendezett, katonasággal körülvett stadionok, amelyek általában nem használnak semmit. Később a gyógyszerekért, élelmiszerekért, járművekért vagy fegyverekért, menedékhelyekért egymást ölő emberek képsorai.

Tényleg lehetnek sokkal durvább vírusok

Az apokalipszis után évekkel pedig már az a kérdés, hogy meddig, hogyan maradhatnak fenn emberek egy letűnt civilizáció romjain, erőforrásain. Mi lesz, amikor kifogy a konzerv, a lőszer, az üzemanyag, a ceruzaelem? Nem indul semmi, ami árammal vagy benzinnel működött? Emberek tudnak-e maradni, vagy csak marakodó állatok?

Ez még mindig olcsó, szenzációhajhász, hollywood-i fogásnak tűnik. De ha történetesen egy olyan kórokozó bukkanna fel, amely a fertőzöttek 20-40 százalékát megöli, és hasonlóan alattomosan terjed, mint a mostani koronavírus… A többit az olvasó fantáziájára bízzuk.

Bizony, voltak a történelemben olyan járványok, amelyek a lakosság negyedét-felét is kiirtották. (Ahogy itt a keretes írásunkban soroltuk: A halál legnagyobb kaszái.) Hogy ez ma, az orvostudomány és a higiénia mostani szintjén megismétlődhet-e, nem tudjuk.

Hasonló cikkünk: A halálos Wuhan-400 – tényleg megjósolták a koronavírust?

Néhány hasonló témájú film címe:

Mayhem (2017)

Pandemic (2016)

The Chosen One (sorozat)

Garakowa: Restore the World (2016)

Viral (2016)

The Paradise Virus (Fertőző éden, 2003)

Virus (2019)

Virus (1999)

Outbreak (1995)

Carriers (2009)

Quarantine (2000)

Quarantine (2008)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG