BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 15. 22:14

A sci-fi írókon és filmeseken, sorozatkészítőkön nem múlt, hogy az emberiség jól felkészüljön egy világméretű járványra. Sokan és sokféleképpen körüljárták már ezt a témát, persze legtöbbször a legborzasztóbb forgatókönyvekkel. A baj az, hogy még így is vannak elemek, amelyek megvalósulni látszanak.

(Fotó: Pixabay)

Robert Merle “Védett férfiak” című regényében egy rejtélyes agyvelő-gyulladás csak a férfiakat pusztítja, akikből alig maradnak életben néhányan. A túlélőket a nők hét lakat alatt, elszigetelve, karanténban őrzik (mellesleg elnyomják őket és kísérleteznek velük). Frank Herbert “Védett nők” címmel írta meg ennek a párját, ahol egy emberi kéz által kidolgozott vírus csak a nőket pusztítja.

Ám úgy tűnik, a valóságban a “Védett idősek” vagy “Védett vének” című filmet forgatják. Egy friss hír szerint a brit kormány a 70 éven felüliek elkülönítését, házi karanténba helyezését tervezi. Logikus módon, hiszen ők a leginkább veszélyeztetettek. Megelevenednek a regények, csak éppen a nők vagy a férfiak helyett az idősek kerülnek speciális őrizetbe.

Sok mindent el lehet mondani a koronavírusról, de azt semmiképpen sem, hogy váratlanul érte az emberiséget. Legkésőbb a 2001. szeptember 11-e utáni antrax (lépfene) merényletek után a világ országai felkészülhettek egy biológiai támadásra, világjárványra, bármi is váltja ki azt. (Bizonyos szempontból fel is készültek, mint az USA, ahol speciális szervezet koordinálja a védekezést: Hol marad végre a koronavírus-vakcina?)

Az utolsó remény

De számos film, filmsorozat is készült a témában. Még ha a képtelenségnek nevezhető zombi-vírusokat ki is hagyjuk, akkor is marad szép számmal. A jelenlegi helyzetre talán leginkább “Az utolsó remény” (The last ship) című sorozat hajaz, viszonylag reális. Itt az emberiség nagyobb része megbetegszik és meghal egy influenzaszerű betegségben.

Az utolsó remény egy hadihajó, amely a védőoltás előállításához fuvaroz alapanyagokat, tudósokat. Ám a csúnya ellenség – oroszok, kínaiak, kalózok – ezt mindenáron meg akarják akadályozni, vagy pedig megszereznék, hamisítanák az eszközöket. A történet fő érdekessége az egyik kritikus szerint az, ahogyan az USA polgárai reagálnak a drámára. Nem túl jól. (Port.hu, Imdb.com.)

A vírus és az idő kereke

Szintén egy járvány által sújtott, elnéptelenedett poszt-apokaliptikus világban játszódik a 12 majom (12 monkeys) című film, Bruce Willis főszereplésével, még 1995-ből. Itt a főhőst visszaküldik az időben, hogy létfontosságú információkat szerezzen a vírusról. A film igen jó értékelést kapott az Imdb-n, bár a scifi-rajongók legalább annyira az időutazás, időparadoxon témájának feldolgozásáért szeretik, mint a járvány-témáért. (Port, Imdb.)

A filmet továbbgondolva 2015-2018-ban egy sorozat is készült ugyanezzel a címmel és alapgondolattal. A kezdeti képsorok trópusi betegségre utalnak, például az ebola-járvány kapcsán ismerős tábori, sátras kórházat mutatnak. De a vírus lehet, hogy szándékosan került az emberiség soraiba, és egy titkos társaság ügyködik a háttérben… (Imdb.)

Honét jött az ebola?

A The Hot Zone című egész friss, tavalyi minisorozat ugyan scifi-nek van besorolva, ám valós történet, a National Geographic készítette. Az ebola-vírus 1989-es felfedezését dolgozza fel, és a küzdelmet a megfékezéséért. A történet, sajnos, teljességgel aktuális. (Imdb, Wikipedia.)

Mit tennél, ha te lennél az utolsó ember?

Az utolsó ember a Földön (The Last Man on Earth) paródiája a többi járványos-kihalásos-aligtúlélős filmnek és sorozatnak. Az utolsó emberről hamar kiderül, hogy nem az utolsó, és ettől kezdve hőseink leginkább egymással vannak elfoglalva. Meg azzal, hogy a legmenőbb kaliforniai üres luxusvillák márkás italkészletét fogyasszák. Ha pedig valahol nem tetszik, például büdös lett az úszómedence, simán továbbálljanak a következő ingatlanba.

A sorozat, bár nagyon vicces tud lenni, inkább a gondtalan felelőtlenségnek állít emlékművet. Mellőzi a hullahegyeket és a horrort, de sem a vírusról, sem az emberiség lehetséges túléléséről nem tudunk meg belőle szinte semmit. Ami azonban nagyon ijesztő és deprimáló, az az, hogy a jelek szerint csak olyanok élnek túl benne – ők is nagyon kevesen –, akik eleve genetikailag immunisak voltak a betegségre. (Port, Imdb.)

Zombik és tanulságok

A belső szervek nélkül vagy épp kilógó szervekkel mászkáló, élelem vagy víz, sőt néha levegő nélkül is hónapokig fennmaradó zombik komplett hülyeségnek számítanak. A zombis filmek és sorozatok világában mégis sok elgondolkodtató motívumot találunk. Ilyen a járvány kezdetekor a polgárok, a hatóságok óvatlansága, nemtörődömsége, naivsága. Később a pánik, a káosz, az anarchia.

A karanténnak berendezett, katonasággal körülvett stadionok, amelyek általában nem használnak semmit. Később a gyógyszerekért, élelmiszerekért, járművekért vagy fegyverekért, menedékhelyekért egymást ölő emberek képsorai.

Tényleg lehetnek sokkal durvább vírusok

Az apokalipszis után évekkel pedig már az a kérdés, hogy meddig, hogyan maradhatnak fenn emberek egy letűnt civilizáció romjain, erőforrásain. Mi lesz, amikor kifogy a konzerv, a lőszer, az üzemanyag, a ceruzaelem? Nem indul semmi, ami árammal vagy benzinnel működött? Emberek tudnak-e maradni, vagy csak marakodó állatok?

Ez még mindig olcsó, szenzációhajhász, hollywood-i fogásnak tűnik. De ha történetesen egy olyan kórokozó bukkanna fel, amely a fertőzöttek 20-40 százalékát megöli, és hasonlóan alattomosan terjed, mint a mostani koronavírus… A többit az olvasó fantáziájára bízzuk.

Bizony, voltak a történelemben olyan járványok, amelyek a lakosság negyedét-felét is kiirtották. (Ahogy itt a keretes írásunkban soroltuk: A halál legnagyobb kaszái.) Hogy ez ma, az orvostudomány és a higiénia mostani szintjén megismétlődhet-e, nem tudjuk.

Hasonló cikkünk: A halálos Wuhan-400 – tényleg megjósolták a koronavírust?

Néhány hasonló témájú film címe:

Mayhem (2017)

Pandemic (2016)

The Chosen One (sorozat)

Garakowa: Restore the World (2016)

Viral (2016)

The Paradise Virus (Fertőző éden, 2003)

Virus (2019)

Virus (1999)

Outbreak (1995)

Carriers (2009)

Quarantine (2000)

Quarantine (2008)


Makro / Külgazdaság Ellepte a kerületi honlapokat is a koronavírus
Szarvas György | 2020. március 30. 18:38
Egészségügyi vészhelyzet idején talán az egyik legfontosabb a jól működő nyilvánosság. Végignéztük a budapesti önkormányzatok honlapjait, hogy ennek a kívánalomnak vajon mennyire is felelnek meg.
Makro / Külgazdaság Itthon is egyre gyorsabb koronavírus tesztek jönnek
Kormos Olga | 2020. március 30. 18:13
A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.
Makro / Külgazdaság Védekezés közbeszerzés nélkül, uniós pénzből, de rengeteg túlórával
Vég Márton | 2020. március 30. 16:20
Nincs idő közbeszerzésekre a koronavírus-járvány elleni járvány idején, így nem tudni: ki, mit, kitől és mennyiért vásárolt. A védekezés végén a rengeteg túlórát is ki kellene fizetni.
Makro / Külgazdaság Elfogadta a Parlament a rendeleti kormányzásról szóló törvényt
MTI | 2020. március 30. 15:35
Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Dubajban – gigantikus fejreállás
Káncz Csaba | 2020. március 30. 15:13
Megrendült az Expo 2020 gigaprojekt, leállt a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, és a teljes ingatlanpiac is. Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével, és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megvan az olimpia jövő évi időpontja
MTI | 2020. március 30. 14:36
2021. július 23-án kezdődik az olimpia, amelyet a koronavírus járvány miatt halasztottak el.
Makro / Külgazdaság A nap képe: házfalakra vetítik a hős nővérek fotóit
Wéber Balázs | 2020. március 30. 14:20
Spanyolországban két hete tart az egész államra kiterjedő karantén.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 13:12
Ismétlés a tudás anyja, rendkívüli időkben is.
Makro / Külgazdaság 108 kórházparancsnok kezdte meg ma a munkát
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 12:56
Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy hazánk is csatlakozik a világjárvány miatt az Európai Unió polgárvédelmi programjához, és ma munkába álltak a kórházparancsnokok is. 
Makro / Külgazdaság Orbán: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell
MTI | 2020. március 30. 12:05
A jövő évinek pedig "lecsupaszítottnak" kell lennie a miniszterelnök szerint.
hírlevél