3p
Jelenleg is folyik a hadgyakorlat a második legnagyobb amerikai városban. Egy tavalyi stratégiai tanulmány már kiemelte a latin-amerikai nagyvárosokat, ahol az amerikai hadsereg a közeljövőben harcokba bonyolódhat. Csakhogy a venezuelai válság egy veszélyes globális hatalmi harccá fajult. Káncz Csaba jegyzete.

A hazai sajtó ingerküszöbét nem érte el az a hadgyakorlat, amelyet a Pentagon a hét eleje óta tart a második legnagyobb amerikai városban, a négymillió lakosú Los Angeles-ben. A nagyvárosi hadviselést természetes körülmények között gyakorló hadsereg nem tájékoztatta előzetesen széles körben a lakosságot, így több ezer ember esett pánikba a hirtelen lövöldözéstől és az alacsonyan elhúzó katonai helikopterektől. A helikopterek mellett a légierő bevetette a P-8 Poseidon felderítő gépet is, amelyet eredetileg ellenséges tengeralattjárók felderítésére fejlesztettek ki és dugig van töltve elektronikus megfigyelő berendezésekkel.

Érdekes időzítés

Washington 2002-ben hozta létre az úgynevezett Északi Parancsnokságot (US Northern Command), amely felhatalmazást kapott a hadsereg belföldi bevetésére a „nem-katonai hatóságok”-nak nyújtott segítség keretében rendkívüli állapot bevezetése esetén. Valóban, Trump elnök az elmúlt hetekben többször fenyegetőzött azzal, hogy rendkívüli állapotot vezet be, ha a kongresszus nem biztosítja a pénzügyi forrásokat a Mexikótól elválasztó falhoz. Az elnök már eddig is több ezer katonát vezényelt a déli határra.

De joggal feltételezhetjük, hogy a nagyvárosi hadviselést modellező hadgyakorlatnak egyéb motivációi is lehetnek. Különösen most, amikor a teljes amerikai politikai vezetés hangsúlyozza a venezuelai kormány leváltásának szükségességét, amelynek során a katonai opciót sem zárja ki.

Nagyvárosi harc Latin-Amerikában

Ez annak a fényében is felettébb érdekes, hogy tavaly tavasszal az egyik vezető amerikai katonai akadémia (US Army War College) stratégiai tanulmányok intézete egy tanulmányban felhívta a figyelmet Kína és Oroszország latin-amerikai térnyerésére, amely hátrányosan befolyásolja az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket. A szerző külön kiemeli a latin-amerikai nagyvárosok jelentőségét, hiszen az amerikai hadsereg ott is harcokba bonyolódhat a közeljövőben. Márpedig a tanulmány szerint „a nagyvárosok jelentik a 21. század konfliktusainak új arénáját”.

Káncz Csaba

Az amerikai vezető hatalmi körök idegességéről árulkodik mindenesetre a New York Times szerdai szerkesztőségi állásfoglalása. A cikk szerint: „Részben mivel a Trump kormányzat teljes vállszélességgel állt be a venezuelai rezsimváltás mögé, a válság egy veszélyes globális hatalmi harccá fajult. Márpedig a venéz polgároknak ez igazán nem hiányzik.” Caracas szoros kínai és orosz politikai kapcsolataira utalva a szerkesztőségi cikk tárgyalásokat szorgalmaz Maduro és Guaidó között.

De ilyen tárgyalások nem folynak Caracas-ban, a Fehér Ház türelme pedig minden bizonnyal véges. Különösen, mivel Trump már 2017-ben „katonai opcióról” értekezett Venezuela kapcsán és a színfalak mögött tanácsadóival megvitatta a rezsimváltás lehetőségét is. Az amerikai erők dél-amerikai parancsnoka, Craig Faller admirális mindenesetre az elmúlt órákban hangsúlyozta, hogy csapatai készek megvédeni az amerikai diplomáciai létesítményeket és a személyzetet Venezuelában.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rohamoznak a török cégek Moszkvában, és nyernek is
Elek Lenke | 2024. szeptember 7. 17:31
A nyugati márkák kivonulása Oroszországból fellendítette a török textilipart.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elárulta, Keletre vagy Nyugatra nyitna-e
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 16:33
A kötcsei piknikre érkező Orbán Viktor elárulta, miről fog beszélni zárt körben, és válaszolt pár újságírói kérdésre is.
Makro / Külgazdaság Lehetett volna nagyobb áresés a kutakon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 13:17
Kisebb áresést láthattunk a hazai kutakon, pedig a nemzetközi tőzsdei árak alapján akár komolyabb csökkenés is lehetett volna. Tovább mérséklődhet az üzemanyagok ára a jövő héten.
Makro / Külgazdaság Ezt mondták Amerikában a magyar jenkötvényekről
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 7. 08:34
Befektetésre ajánlott, stabil kilátású osztályozással látta el a Moody’s a jenben kibocsátott 3 és 10 éves futamidejű magyar állampapírokat. Pozitívan értékelték az államháztartási konszolidációt, kockázat viszont a viharos EU-kapcsolat, illetve a részben felfüggesztett uniós pénzek kérdése.
Makro / Külgazdaság Brüsszelből a magyar kormánynak is üzentek Kínával kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 18:29
Már a belgák szerint is túl erős a függés az ázsiai óriástól.
Makro / Külgazdaság Csaba László: A NER vezető rétege bizonyos szempontból emlékeztet a kínai vezetőségre (videó)
Csabai Károly | 2024. szeptember 6. 15:06
Ezzel a közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a Klasszis Klubban arra utalt, hogy az Orbán-kormány hangosan hirdet bizonyos elveket, amelyeket nem feltétlenül vesz komolyan - elég csak a családpolitikájukra gondolni. A beszélgetés során Csaba László egyebek mellett elmondta, miért nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint most már itt a fellendülés, minden jó lesz, minden mutató javul. Valamint azt is, hogy helyes-e az a megközelítés, miszerint a belső piac növekedése képes ellensúlyozni a külpiacok gyenge teljesítményét, s - látva a zsákutcába került európai gazdaságot - tudunk-e függetlenedni annak legerősebb tagjától, Németországtól. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 58. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Nagy ígéretet tett Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 11:32
Szijjártó Péter Kisinyovban tartott közös sajtótájékoztatót moldáv kollégájával, ahol szóba került Moldova európai Uniós csatlakozása is.
Makro / Külgazdaság Miért nem lő ki a magyar gazdaság?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:45
Bod Péter Ákos elemezte a hazai gazdasági mutatók hátterét.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb üzemanyagár-változás, ez mindenkit érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 10:04
Ismét változik a benzin és a dízel nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság A lengyel jegybank idén már nem enyhít
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 6. 09:13
A lengyel jegybak szerint az infláció a jövő év elejéig még emelkedni fog, ezt követően lehetséges újabb alapkamatvágás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG