1p
A Brüsszelnek megküldött számokból az derül ki, hogy ha lassan is, de érződik a tavalyi kiigazítócsomag hatása. De nem emiatt lesz majd több pénzünk vásárolni. És mi lesz majd a nyugdíjakkal?

Varga Mihály délelőtt bemutatta az új konvergenciajelentést, amiből az derült ki, hogy a gazdaság lassan elkezdhet bővülni, miközben az államháztartás egyensúlya megmarad - ez utóbbi, amit Brüsszelben nagyító alá vesznek. De vajon a riportban felvázolt prognózisok milyen jövőképet vetítenek elénk? A tavalyi évet hatalmas megszorítócsomaggal zártuk, az októberben bejelentett két intézkedéscsomag "annyira jól sikerült", hogy nemcsak hogy teljesítettük a deficitcélt, hanem minden elemzői várakozásnál jobban teljesítettünk. Volt-e értelme az áldozatnak? Nézzük meg a friss számokat.

Az állam jó számokat produkál (hiány, adósság) - de mi lesz az átlagemberek számaival?
Varga Mihály egy korábbi sajtótájékoztatón.Lesz-e a pénzünk vásárolni, beruházni?


A NGM aktualizált konvergenciariportja idén a fogyasztás enyhe emelkedésével számol, 0,1%-kal - ennek oka főleg a reálbérek emelkedése lesz. A reálbérek és a nyugdíjak emelkedésében pedig jelentős szerepe van az inflációt leszorító rezsicsökkentésnek. A minisztérium szerint az alsóbb jövedelemkategóriában az egykulcsos adórendszer hatása is érződik most már, így lesz fogyasztásra fordítható jövedelem.

A szaktárca szerint tavaly a magas infláció, a háztartások adósságtörlesztése és a szigorú hitelfeltételek miatt nem növekedett a belső fogyasztás. Az infláció azonban jelenleg 3% alatt van, egész évre a tárca 3,5%-ot vár, miközben a bankok szerint a hitelezési szigor valamelyest enyhülhet az idei első félévben. A lakáscélú hiteleknél ugyanakkor ez nem valószínű. A háztartások közben továbbra is inkább adósságot törlesztenek a hitelfelvétel helyett, de sokak jövedelmi helyzetét teszi kiszámíthatóbbá az árfolyamgát rendszere - ami szintén fogyasztást generálhat. A háztartások beruházás ugyanakkor továbbra is régiós szinten is nagyon alacsony Magyarországon, ezen pedig az Otthonteremtő Program is csak alig tud valamit javítani - derül ki az NGM által ma publikált konvergenciajelentésből.

Forrás: NGMHonnan lesz majd több pénzünk, ha lesz?

Most tudjuk csak meg igazán, milyen is az egykulcsos adórendszer, az NGM szerint már önmagában ez emeli 2013-ban a nettó bértömeget, és érezteti hatását még a kifutó bérkompenzációs rendszer is. A minimálbérek 5,4%-kal 98 000 forintra, míg a garantált bérminimum 5,6%-kal 114 000 forintra emelkedett 2013. január 1-jével. Ezek a folyamatok önmagukban felfelé mozdítanák el a keresetek növekedési ütemét, ugyanakkor a vállalatok feltehetően alkalmazkodnak majd az alacsonyabb inflációs környezethez, és bár rövidtávon bérmerevség jellemző, de 2013 második negyedévétől már várhatóan az alacsonyabb inflációhoz igazítják bérezési döntéseiket.

Forrás: NGMA közszféra kereseteit tekintve a közfoglalkoztatottak bére 5,2%-kal emelkedett 2013. január 1-jével. Az egészségügyben dolgozók bérrendezése folytatódik 2013-ban, 2014. januártól pedig életbe lép a tanári életpályamodell, amellyel az oktatás ágazatában is megkezdődik a bérek rendezése. A közszféra többi ágazatában a bruttó bérek nominális szinten tartása érvényesül.

Kevesebbet von el az állam

A riport szerint 2010-ben az átlagkereset feletti jövedelemkategóriában az állami elvonás adó- és járulékok útján elérhette a 67%-os kategóriát, míg ma ez a szint minden kategóriában 50% alatt van, vagyis csökkent az adóék. Az átalakított adórendszer már figyelembe veszi az eltartottak számát is, egyúttal segítséget nyújt a leghátrányosabb helyzetű munkavállalók elhelyezkedéséhez - olvasható a riportban.

Forrás: NGMLesz-e munka?

2012-ben a mikro- és kisvállalkozások valamint a 300 fő feletti nagy cégek tudták emelni munkavállalóik számát, a foglalkoztatási bővülése mellett nőtt az aktivitási ráta, ami miatt a munkanélküliségi ráta szinten maradt. A jelentésben új elem, hogy a közmunkaprogramokra, mint "ideiglenes gazdaságpolitikai megoldásokra" hivatkozik, tavaly amúgy 91 ezer ember sikerült bevonni a programba.

Az NGM szerint a Munkahelyvédelmi akcióterv, a kis cégek számára előnyös adóváltozások és a nagy gépjárműipari beruházások miatt idén a versenyszférában több munkahely jöhet létre, míg a közszférában csak a közfoglalkoztatottak számának növekedése miatt lesz nagyobb a létszám.

És a nyugdíjak?

A Brüsszelnek megküldött jelentésből az tűnik ki, hogy idén már érezni fogjuk a jobb időket, de a gazdaság csak 2014-ben pöröghet fel igazán. 2014-től nemcsak az államháztartás egyensúlya marad meg, alacsony hiány és csökkenő államadósság mellett óvatos növekedési pályára állhat a gazdaság. 2016-ban is "csak" 2,5%-os növekedést vár az NGM, ami meglehetősen óvatos, az optimistább londoni jóslatok például már most 3% feletti bővülést várnak. Mindeközben a foglalkoztatottság ugyan nem nő számottevően, de folyamatosan, a reálbérek viszont a tartósan alacsony infláció miatt megszaladhatnak.

A nyugdíjrendszer kapcsán a riport megjegyzi, hogy az új indexálási szabályok szerint csak az infláció mértékével nő az ellátmány, vagyis a következő években 3% körüli emelkedés lehetséges. A jelentés szerint a magyar nyugdíjrendszer stabil, az ellátás reálértékét pedig képes tartani az állam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Innentől kezdve kivárnak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:27
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az MBH Bank szakértője szerint egy ideig kivárhat az MNB a további kamatcsökkentésekkel.
Makro / Külgazdaság MNB: a kormánynak megvan a „beavatkozási mozgástere” a hiánycél eléréséhez
Dobos Zoltán | 2024. június 18. 18:27
A monetáris politika új szakaszának megkezdését jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után. A központi bank egyúttal frissítette az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is.
Makro / Külgazdaság Szokatlan számok: riadójelzés jött az orosz gázellátásról
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 15:11
Két év óta először, a múlt hónapban az orosz gáz súlya nagyobb volt Európa ellátásában az amerikai szállításoknál, ami rávilágít, mennyire kiszolgáltatottak az itteni országok a nagy szomszédnak.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés, amire az ország várt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:02
Óvatosan, de ismét vágott az alapkamaton a jegybank.
Makro / Külgazdaság Szóra bírták Orbán Viktor miniszterét Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:04
Bóka János sok érdekes részletet árult el a közelgő magyar uniós elnökségről és a most zajló politikai játszmákról is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor karjába lökhették Brüsszelben Giorgia Melonit - mégiscsak összejöhet a jobbos szuperpárt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 10:44
Ursula von der Leyenékra jobbról is, balról is berágtak, ez pedig esélyt adhat Orbán Viktornak is a brüsszeli helyezkedés során.
Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG