Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint a devizahitelek forintosítása olyan tőkepótlásra kényszerítené a bankokat, ami mellet kérdés, hogy ki tudják-e hitelezni az MNB olcsó forrását. Wolf László a Növekedés 2013 konferencián tartott előadásában feltette a költői kérdést is: mi lett volna, ha a válság alatt magyar banktulajdonosoknak kellett volna előrántaniuk 3 milliárd eurót?

Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese szerint a növekedéshez három dolog kell: fizikai tőkefelhalmozás, technológiai fejlődés és népességbővülés. Adódik a kérdés: hogy jön ide a bankrendszer? Mindehhez a pénzügyi szektor hozzá tud járulni a vállalatfinanszírozáson, a szelekción (csak az arra képes cégek kapnak hitelt) és a lakáshitelezésen (lakossági szegmens, vagyis van, hol fogyasztani) keresztül.

 

A Növekedés 2013 konferencia előadásai

Halpern: ez az exportbővülés nem fenntartható

Wolf: az adósmentés kiütheti a hitelprogramot
Oblath: Magyarországon még nincs növekedési fordulat
Hogy lesz itt 2 százalékos növekedés? A külföldön dolgozók is segítenek

Ez nem unortodox gazdaságpolitika - Matolcsynak fájhat az adósmentés

Sokat segít, ha a magyarok tanulnak a multiktól

Hol van az a növekedési fordulat? Tanuljunk a külföldiektől!

Mi lehet a gond?

A beruházási ráta épphogy az amortizációt fedezi Magyarországon, ez régiós összehasonlításban is alacsonynak számít - ami nem is véletlen. A vállalati jövedelemtermelő képesség Magyarországon ugyanis megfeleződött, ez amúgy nemcsak a beruházásokat, de a hitelezhetőséget is visszavetette, márpedig egyértelmű, hogy hitel nélkül nincs bővülés. Ijesztő, de Magyarország már a régiós versenytársaktól is kezd lemaradni, a magyar gazdasági növekedésre 2010-ben adott középtávú előrejelezések érdemben romlottak ugyanis. 3 milliárd eurónyi beruházás hiányzik Magyarországon a versenytársakhoz képest - mondta Wolf.

Leszakadunk a régiótól

2010-ben az OTP elemzői azt mondták, hogy a magyar növekedés követni fogja a régiós átlagot, ma már azt mondják, a régió lehagy minket - ugyan a 2%-os bővülést elérjük, de versenytársainkra 3-4%-os bővülést prognosztizálnak.

A gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága az első számú problémája a német nyelvű befektetők körében, a jogbiztonság is nagy probléma, ma már a tőkevonzó-képesség tekintetében a korábbi 3. helyről a 10.-re estünk vissza a német-magyar kamara felmérése szerint.

Nyugat-Európában a 300-400%-a a bankszektor a GDP-nek, ez a szint jóval kisebb Kelet-Európában, a hitelkihelyezés növekedése nélkül a gazdaság bővülése sehol sem elképzelhető (a túlzott kihelyezés lufihoz vezet, a bankmentés ára pedig tetemes - lásd a spanyol és ír példát).

A cechet a külföldi tulajdonosok állták "szerencsére"

Kelet-Európában a válságig emelkedett a hitelezés, itt kicsit meredekebb volt a felívelés, mint "nyugaton". Magyarországon a bankszektor konszolidálására 3 milliárd eurót költöttek a külföldi tulajdonosok - "milyen szerencse, hogy ezt ők tették meg", mondta Wolf. Szlovénia a GDP 2 százalékát költötte a konszolidációra, nem is állt még helyre a hitelezés. A banki növekedési probléma pár országban ugyan még gond, de a régióban nagyjából helyre állt.

Magyarországon a hitelezés akadozása erősíti a gazdaság prociklikus jellegét. Jó időben 28-30 milliárd forint lakáshitelt adtak ki havonta, most 7 milliárdot, de az OTP ezzel képes volt növelni a piaci részesedését - emlékeztetett rá Wolf, a hitelezés nemcsak a vállalati, hanem a lakosság szegmensben is erősen visszaesett.

Hitelprogram: biztató, de....

Wolf szerint a legoptimistább esetben a hitelprogramnak köszönhető forintlikviditás a beruházásokban fog lecsapódni (eddig minden harmadik forint ment ilyen célra). Egyelőre a tapasztalatok biztatónak tűnnek, az OTP is lapvetően optimista a programot illetően, de azért látják a fától az erdőt.

"Kérdéses hogy van-e 2000 milliárd forintnyi ügyfélkör, aki prudensen meghitelezhető-e 2,5%-os margin mellett. Ezért alapvető kérdés, hogy az ütemezés és az MNB által előrevetített szakaszolás képes lesz-e kiküszöbölni a volumenből fakadó kockázatokat" - teszi fel a már-már kinzó kérdéseket Wolf.

Az OTP szerint előrehozott beruházásokat finanszíroztak az MNB hitelprogramjából a vállalkozások, hiszen 3 hónap kevés arra, hogy egy új beruházást valaki kitaláljon és a hitelezést is lefuttassa. Szerintük 150 milliárd forint ment valóban új hitelre a programból. A visszaesést a hitelpiacon így csökkentette a program I. szakasza és valóban hozzá tud majd járulni a növekedéshez.

Wolf szerint a program II. szakasza vagy beruházásba vagy megtakarításba csapódhat le, hiszen olcsó forrásról van szó. Az MNB 10 évre "elkötelezte" magát az alacsony kamat mellett, hiszen a forintkamat emelése a program költségeit emelheti a jövőben - hívta fel rá a figyelmet. 

Nem lehet egyszerre adóst menteni és gazdaságot élénkíteni

"A kérdés az, hogy a mai magyar vállalati szektor fel tud-e venni 500 milliárd forintot, ki tudja-e ezt hitelezni a magyar bankszektor? Ne feledjük, a hitelezéshez tőke kell, és a magyar bankszektor veszteséges. Ráadásul nem tudjuk, hogy a tervezett adósmentés mekkora terhet ró majd a bankokra" - figyelmeztetett Wolf.

Ha a jelzáloghiteleket 180 forintos árfolyamszinten forintosítanák 8 százalékos megfelelési mutató mellett 4 nagy banknak 131 milliárd forintnyi tőkepótlásra lenne szüksége, 10 százalékos szint mellett viszont már 5 bank 258 milliárdos injekcióra szorulna - számolt be Wolf az OTP kalkulációjáról. Ez hatalmas teher.

Nem lehet elvárni, hogy a bankszektor egyik oldalon kiadjon ekkora hitelállományt, miközben az adósmentés miatt ekkora méretű tőkepótlásra lesz szüksége - mondta az OTP vezérigazgató-helyettese.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több mint félmillióan fertőzödtek meg a koronavírusban egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. január 24. 08:53
A világon 98 728 154 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 120 414, a gyógyultaké 54 410 178 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Kevesen fértek bele az Orbán-kormány mentőcsónakjába
Vég Márton | 2021. január 23. 19:06
Tragikus állapotban van a hazai turizmus, de az Orbán-kormány mentőcsomagja sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: mindössze 3 milliárd forint lett a támogatás 2020 végén, mert sokan inkább elbocsátottak dolgozókat, így pedig nem járt a segítség.
Makro / Külgazdaság A cseheknek is kevesebb oltás jut
MTI | 2021. január 23. 17:00
Az eredetileg tervezettnél mintegy 20 százalékkal kevesebb, koronavírus elleni vakcinát kap Csehország a következő néhány hétben a Pfizer/BioNTech cégektől - közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter szombaton a dél-morvaországi Brünnben, miután megkapta az egyik helyi kórházban a védőoltás második adagját is.
Makro / Külgazdaság Horvátország felfüggeszti a lakosság oltását
MTI | 2021. január 23. 15:14
Horvátország felfüggeszti a lakosság beoltását, mivel nincs elegendő oltóanyag, a meglévő vakcinát azok kaphatják meg, akik már megkapták a védőoltás első adagját - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója.
Makro / Külgazdaság Magyarország ismét vörös besorolást kapott
MTI | 2021. január 23. 14:22
Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése, szombatra is csaknem ötezer új beteget jegyeztek fel, csupán 420-szal kevesebbet a megelőző napinál. Magyarországot közben ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna.
Makro / Külgazdaság Merkely Bélával próbálja meggyőzni a magyarokat az oltásról a kormány - videó
MTI | 2021. január 23. 13:20
A kormány internetes tájékoztató videosorozatot indít az oltással kapcsolatban - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szombaton az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Már nem kell Varga Mihály engedélye a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 12:22
Már bármennyit tartalékolhat a kormány a járvány elleni védekezésre
Makro / Külgazdaság Oroszországban ellenzéki tömegtüntetések kezdődtek
MTI | 2021. január 23. 11:30
Az orosz Távol-Keleten megkezdődtek szombaton az előzetes letartóztatásba helyezett ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij érdekében meghirdetett, nem engedélyezett országos tüntetések, és megindult a résztvevők elleni hatósági fellépés is.
Makro / Külgazdaság "Logikus, ha a Pfizer rugalmassági elemeket is beépített a szerződésbe" - mondja a jogász
Kormos Olga-Wéber Balázs | 2021. január 23. 11:15
A Pfizer átmenetileg csökkenti az Európába tartó vakcina-szállítmányok mennyiségét. Az olaszok és a lengyelek perelnének, a németek idegesek, a magyarok szerint jogilag nem támadható a cég a késésekért. Az Európai Bizottság magyarázatot vár a Pfizertől. Jogi szakértőt kérdeztünk és körbenéztünk, hol, milyen lépéseket terveznek az oltási ütemtervek belassulása miatt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 1344 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 09:21
1344 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 358 317 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Friss
hírlevél