BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2013. szeptember 18. 10:50

Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint a devizahitelek forintosítása olyan tőkepótlásra kényszerítené a bankokat, ami mellet kérdés, hogy ki tudják-e hitelezni az MNB olcsó forrását. Wolf László a Növekedés 2013 konferencián tartott előadásában feltette a költői kérdést is: mi lett volna, ha a válság alatt magyar banktulajdonosoknak kellett volna előrántaniuk 3 milliárd eurót?

Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese szerint a növekedéshez három dolog kell: fizikai tőkefelhalmozás, technológiai fejlődés és népességbővülés. Adódik a kérdés: hogy jön ide a bankrendszer? Mindehhez a pénzügyi szektor hozzá tud járulni a vállalatfinanszírozáson, a szelekción (csak az arra képes cégek kapnak hitelt) és a lakáshitelezésen (lakossági szegmens, vagyis van, hol fogyasztani) keresztül.

 

A Növekedés 2013 konferencia előadásai

Halpern: ez az exportbővülés nem fenntartható

Wolf: az adósmentés kiütheti a hitelprogramot
Oblath: Magyarországon még nincs növekedési fordulat
Hogy lesz itt 2 százalékos növekedés? A külföldön dolgozók is segítenek

Ez nem unortodox gazdaságpolitika - Matolcsynak fájhat az adósmentés

Sokat segít, ha a magyarok tanulnak a multiktól

Hol van az a növekedési fordulat? Tanuljunk a külföldiektől!

Mi lehet a gond?

A beruházási ráta épphogy az amortizációt fedezi Magyarországon, ez régiós összehasonlításban is alacsonynak számít - ami nem is véletlen. A vállalati jövedelemtermelő képesség Magyarországon ugyanis megfeleződött, ez amúgy nemcsak a beruházásokat, de a hitelezhetőséget is visszavetette, márpedig egyértelmű, hogy hitel nélkül nincs bővülés. Ijesztő, de Magyarország már a régiós versenytársaktól is kezd lemaradni, a magyar gazdasági növekedésre 2010-ben adott középtávú előrejelezések érdemben romlottak ugyanis. 3 milliárd eurónyi beruházás hiányzik Magyarországon a versenytársakhoz képest - mondta Wolf.

Leszakadunk a régiótól

2010-ben az OTP elemzői azt mondták, hogy a magyar növekedés követni fogja a régiós átlagot, ma már azt mondják, a régió lehagy minket - ugyan a 2%-os bővülést elérjük, de versenytársainkra 3-4%-os bővülést prognosztizálnak.

A gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága az első számú problémája a német nyelvű befektetők körében, a jogbiztonság is nagy probléma, ma már a tőkevonzó-képesség tekintetében a korábbi 3. helyről a 10.-re estünk vissza a német-magyar kamara felmérése szerint.

Nyugat-Európában a 300-400%-a a bankszektor a GDP-nek, ez a szint jóval kisebb Kelet-Európában, a hitelkihelyezés növekedése nélkül a gazdaság bővülése sehol sem elképzelhető (a túlzott kihelyezés lufihoz vezet, a bankmentés ára pedig tetemes - lásd a spanyol és ír példát).

A cechet a külföldi tulajdonosok állták "szerencsére"

Kelet-Európában a válságig emelkedett a hitelezés, itt kicsit meredekebb volt a felívelés, mint "nyugaton". Magyarországon a bankszektor konszolidálására 3 milliárd eurót költöttek a külföldi tulajdonosok - "milyen szerencse, hogy ezt ők tették meg", mondta Wolf. Szlovénia a GDP 2 százalékát költötte a konszolidációra, nem is állt még helyre a hitelezés. A banki növekedési probléma pár országban ugyan még gond, de a régióban nagyjából helyre állt.

Magyarországon a hitelezés akadozása erősíti a gazdaság prociklikus jellegét. Jó időben 28-30 milliárd forint lakáshitelt adtak ki havonta, most 7 milliárdot, de az OTP ezzel képes volt növelni a piaci részesedését - emlékeztetett rá Wolf, a hitelezés nemcsak a vállalati, hanem a lakosság szegmensben is erősen visszaesett.

Hitelprogram: biztató, de....

Wolf szerint a legoptimistább esetben a hitelprogramnak köszönhető forintlikviditás a beruházásokban fog lecsapódni (eddig minden harmadik forint ment ilyen célra). Egyelőre a tapasztalatok biztatónak tűnnek, az OTP is lapvetően optimista a programot illetően, de azért látják a fától az erdőt.

"Kérdéses hogy van-e 2000 milliárd forintnyi ügyfélkör, aki prudensen meghitelezhető-e 2,5%-os margin mellett. Ezért alapvető kérdés, hogy az ütemezés és az MNB által előrevetített szakaszolás képes lesz-e kiküszöbölni a volumenből fakadó kockázatokat" - teszi fel a már-már kinzó kérdéseket Wolf.

Az OTP szerint előrehozott beruházásokat finanszíroztak az MNB hitelprogramjából a vállalkozások, hiszen 3 hónap kevés arra, hogy egy új beruházást valaki kitaláljon és a hitelezést is lefuttassa. Szerintük 150 milliárd forint ment valóban új hitelre a programból. A visszaesést a hitelpiacon így csökkentette a program I. szakasza és valóban hozzá tud majd járulni a növekedéshez.

Wolf szerint a program II. szakasza vagy beruházásba vagy megtakarításba csapódhat le, hiszen olcsó forrásról van szó. Az MNB 10 évre "elkötelezte" magát az alacsony kamat mellett, hiszen a forintkamat emelése a program költségeit emelheti a jövőben - hívta fel rá a figyelmet. 

Nem lehet egyszerre adóst menteni és gazdaságot élénkíteni

"A kérdés az, hogy a mai magyar vállalati szektor fel tud-e venni 500 milliárd forintot, ki tudja-e ezt hitelezni a magyar bankszektor? Ne feledjük, a hitelezéshez tőke kell, és a magyar bankszektor veszteséges. Ráadásul nem tudjuk, hogy a tervezett adósmentés mekkora terhet ró majd a bankokra" - figyelmeztetett Wolf.

Ha a jelzáloghiteleket 180 forintos árfolyamszinten forintosítanák 8 százalékos megfelelési mutató mellett 4 nagy banknak 131 milliárd forintnyi tőkepótlásra lenne szüksége, 10 százalékos szint mellett viszont már 5 bank 258 milliárdos injekcióra szorulna - számolt be Wolf az OTP kalkulációjáról. Ez hatalmas teher.

Nem lehet elvárni, hogy a bankszektor egyik oldalon kiadjon ekkora hitelállományt, miközben az adósmentés miatt ekkora méretű tőkepótlásra lesz szüksége - mondta az OTP vezérigazgató-helyettese.

Makro / Külgazdaság Boris Johnson intenzív osztályra került
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 21:40
Vasárnap este szállították kórházba a brit miniszterelnököt, akinek napközben rosszabbodott az állapota.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: belobbantak Stockholm és Oslo migráns negyedei
Káncz Csaba | 2020. április 6. 21:03
A svéd- és norvég fővárosban a szomáliaiak felülreprezentáltága a halottak között a zsúfolt szállásaiknak köszönhető, valamint alacsony szintű hozzáférésükhöz a járvánnyal kapcsolatos információkhoz. A többnyelvű felvilágosító kampány mindkét országban elkésett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Palkovics elárulta, mennyivel száll be az állam a bérköltségbe
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 20:31
Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb eleme a meglévő munkahelyek védelme a koronavírus-járvány idején - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt csatornázott Orbán Viktor a gazdaságba pár perc alatt
Székely Sarolta | 2020. április 6. 16:43
A programokból ugyan csak 1-1 intézkedést emelt ki a bejelentés során Orbán Viktor miniszterelnök, már ezek is közel 3100 milliárd forintot irányítottak a magyar gazdaságba. 
Makro / Külgazdaság Duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 12:35
Nem állít valósat a New York Times-ban megjelent cikk, miszerint Magyarország már régóta a tömeges fertőzések időszakában lenne, valamint szombatról vasárnapra virradóan duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten - többek között ezek derültek ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor délben bejelentést tesz
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 11:16
A miniszterelnök várhatóan az országmentő gazdasági csomag részleteit fogja ismertetni.
Makro / Külgazdaság Már 1,28 millió korona-fertőzött van a világban
MTI | 2020. április 6. 09:51
Tovább szigoríthat Szlovákia, reménykedik Ausztria. Megszólalt a brit királynő, már a New York-i tigrisek is elkapták a vírust. Nemzetközi körkép.
Makro / Külgazdaság Elő a maszkokat: ma összeül az Országgyűlés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 6. 08:34
A rendeleti kormányzás életbe lépése óta kissé súlytalanná vált Országgyűlés ma kezdi meg soron következő négynapos ülését. A napirendi pontok között nem szerepel a veszélyhelyzet visszavonása, de mentelmi ügyekben dönthetnek a honatyák - legalábbis aki bemegy dolgozni.
Makro / Külgazdaság Trump már látja a fényt az alagút végén
MTI | 2020. április 6. 08:27
Az amerikai elnök szerint közle lehet a járvány vége az USA-ban. A következő két hétben azonban még várhatóan jelentősen emelkedni fog a koronavírusban elhunytak aránya az országban.
Makro / Külgazdaság Rengetegen fognak túlórázni - újabb rendeleteket adott ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 07:25
Újabb kormányrendeletek jelentek meg vasárnap éjszaka a Magyar Közlönyben, ezúttal mind a járványhelyzethez szorosan kapcsolódó témában született, a rendvédelmi szervekről, honvédekről, büntetés-végrehajtásról, valamint az ingyenes parkolásról és a SZÉP-kártyáról is. Ezek közül emeltünk ki néhány fontosabbat, érdekesebbet. 
Friss
hírlevél