<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Amerikai források szerint az ukránoknak sikerült Harkivot végleg megvédeniük attól, hogy elfoglalják az oroszok. Zelenszkij megismételte, hogy kész tárgyalni Putyinnal, de csak vele, közvetítők nélkül. Oroszország már nem szállít áramot a NATO-hoz való csatlakozását ambicionáló Finnországnak. Grúzia szakadár régiója is követheti az ukrán Donyec és Luhanszk példáját. Mutatjuk az elmúlt 12 óra legfontosabb háborús fejleményeit.

 • Ukrajna megnyerte a második legnagyobb városáért, Harkivért vívott csatát - valószínűsítette legfrissebb értékelésében a háborús cselekményeket tanulmányozó intézet nevű amerikai agytröszt. Eszerint az ukrán erők megakadályozták, hogy az orosz csapatok bekerítsék, majd elfoglalják Harkivot. Ehelyett kiűzték őket a város környékéről, ahogyan tették azt a Kijev elfoglalására törekvő orosz erőkkel is.
 • Ukrán tisztviselők és a brit hírszerzés pedig azt állítja egybehangzóan, hogy az oroszok mintegy 800 fős alakulata a Donbaszban többször is sikertelenül próbált átkelni egy stratégiai jelentőségű folyón, a Szeverodonyecstől 20 kilométerre nyugatra fekvő Sziverszkij Donyecen, ráadásul eközben súlyos veszteségeket szenvedett el. 
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint nagyon nehéz tárgyalásokat folytatnak arról, hogy az oroszok által változatlanul bombázott Mariupolból és Azovstal acélgyárból evakuálják a súlyos sebesülteket és az orvosokat.
 • Az ukrán elnök egyébként megismételte korábbi ajánlatát, miszerint közvetlen tárgyalásokat folytatna Vlagyimir Putyinnal. Ahogy az olasz RAI 1 televízióna fogalmazott: "Kész vagyok beszélni Putyinnal, de csak vele. Az ő közvetítői nélkül. És párbeszéd, nem pedig ultimátumok keretében". 

Zelenszkij már tárgyalna. Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálatZelenszkij már tárgyalna. Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

 • Oroszország szombat hajnali 1 órától felfüggeszti az áramszállítást Finnországba, közölte a szolgáltató, a RAO Nordic, ami egyértelmű válasznak tekinthető arra, hogy Helsinki bejelentette, csatlakozni kíván a NATO-hoz. 
 • E hír pont akkor látott napvilágot, amikor Joe Biden amerikai elnök a finn kollégájával, Sauli Niinistövel és Svédország miniszterelnökével, Magdalena Anderssonnal folytatott telefonbeszélgetésén támogatását fejezte ki Finnország és Svédország azon joga mellett, hogy "maguk döntsenek a jövőjükről, a külpolitikájukról és a biztonsági intézkedéseikről".
 • A Fehér Ház ugyanankkor szeretné tisztázni Törökország álláspontját, miután Recep Tayyip Erdoğan elnök kijelentette, Törökország sem Svédország, sem Finnország NATO-csatlakozását nem látná szívesen. A megjegyzések a jelek szerint a Kurdisztáni Munkáspártnak szóltak, amelyet Törökország terrorszervezetnek tekint. Svédországnak nagy kurd diaszpórája van.
 • Szerdán folytatódik az első, orosz háborús bűnökkel kapcsolatos per Ukrajnában, melyben Vadim Szisimarint, a Kantemirovszkaja harckocsizó hadosztály parancsnokát azzal vádolnak, hogy előre megfontolt szándékkal megölt egy 62 éves fegyvertelen biciklis férfit.
 • Grúzia szakadár régiója, Dél-Oszétia július 17-én népszavazást tart az Oroszországhoz való csatlakozásról - jelentette be a régió vezetője, Anatolij Bibilov. Dél-Oszétia állt a 2008-as orosz-grúz háború középpontjában, amely után a Kreml - egy másik szeparatista régióval, Abháziával együtt - független államként ismerte el a területet, és katonai támaszpontokat telepített oda.
 • Az Egyesült Királyság szankciókat rendelt el Vlagyimir Putyin családjának és belső körének tucatnyi tagja ellen, köztük állítólagos barátnője ellen. A brit külügyminisztérium érvelése szerint az orosz elnök hivatalosan csak szerény vagyonnal rendelkezik, ezért London azokat az embereket szankcionálta, akik segítenek támogatni az ő pazarló életmódját.

 • Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin azonnali tűzszünetet sürgetett Ukrajnában, és hangsúlyozta a kommunikációs vonalak fenntartásának fontosságát orosz kollégájának, Szergej Sojgunak, akivel az invázió kezdete óta először beszélt - közölte a Pentagon sajtótitkára, John Kirby.
 • Diplomaták és tisztviselők szerint az EU a jövő héten megállapodhat az orosz olajra vonatkozó fokozatos embargóról, a kelet-európai ellátással kapcsolatos aggodalmak ellenére. Egy magas rangú uniós diplomata a Reutersnek azt mondta, hogy a megállapodás már hétfőn megszülethet, amikor az EU külügyminiszterei Brüsszelben találkoznak.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló