1p
A cégek jelentős része a hatósági előírások kijátszásával, bejelentés nélküli munkaerővel, a védelmi előírások mellőzésével próbál versenyelőnyhöz jutni
A cégek jelentős része a hatósági előírások kijátszásával, bejelentés nélküli munkaerővel, a védelmi előírások mellőzésével próbál versenyelőnyhöz jutni

Ötből négyen szabályt sértenek

A cégek jelentős része a hatósági előírások kijátszásával, bejelentés nélküli munkaerővel, a védelmi előírások mellőzésével próbál versenyelőnyhöz jutni a tisztességes vállalkozások ellenében. Ezért hasznos és ajánlatos az ilyen cégekkel szembeni óvatosság. A feketelista.hu portál a munkaügyi szabálysértésekkel együtt egyszerre tizenegy hatóság hivatalos elmarasztalását ismerteti friss összeállításában.

A több tízezer vizsgálatról készült első félévi jelentés összegezéséből kiderül, hogy az év első felében összesen 10 466 munkáltatónál végeztek munkavédelmi ellenőrzést, és 83,6%-uknál tapasztaltak szabálytalanságot. a hatóságok.

Az esetek körülbelül felénél a munkavállalók veszélyeztetése miatt az intézkedések azonnali végrehajtását kellett elrendelni. Munkaügyi ellenőrzésre 11 481 munkáltatónál került sor, és az esetek 42 százalékánál állapítottak meg jogsértést. Feketén foglalkoztattak például 7476 dolgozót. A bejelentés nélküli foglalkoztatásban a vagyonvédelmi szakma megelőzi az építőipart és a vendéglátást is. Az utóellenőrzések során többször tapasztalható, hogy a munkáltató adószámát az adóhatóság felfüggesztette, vagy a társaság felszámolás alatt áll, a felszámoló a cég irataival nem rendelkezik, így a határozatban foglaltakat sem tudja végrehajtani. Magyarul: a hitelező tehát futhat a pénze után.

Feketelista a munkavédelem megsértőiről

A munkaügyi hatóság ez év augusztus 31-ével – a hatósági nyilvántartásra vonatkozó módosított jogszabályoknak megfelelően – törölte a honlapjáról az összes munkaügyi szabálysértő vállalkozás adatait. Mindenki tiszta lappal indul tehát, gondolnánk, ám a törlés nem vonatkozik a munkavédelmi bírságokra, ezeket továbbra is csak a határozat meghozatalától számított két év eltelte után törlik. A listán ennél hosszabb ideig nem szerepelhet a cégek neve és a kirótt bírság összege. Sokan fellélegeznek, nevük lekerül a szégyentábláról.

Új szabályok szerint
A feketelista.hu így már új szabályok szerint  készítette el összeállítását, mivel a korábbi büntetőhatározatokat törölték, most nem található olyan cég, amely neve mellett húsz-huszonöt elmarasztalás szerepel. Egyes társaságoknak azonban két év alatt is „sikerült” már négy-öt elmarasztalást és több millió forint bírságot „összegyűjteni”. A cégformáknak megfelelően a listán a korlátolt felelősségű társaságok szerepelnek a legnagyobb számmal, ám hogy a részvénytársaságok sem "angyalok", jelzi, hogy az ötszázas névsorban hatvanszor fordul elő a nevük. És hogy a kisebbek se maradjanak ki, harminchat betéti társaság neve is feltűnik.


A bírságok nagyságát tekintve a kétes dicsőségű első helyre a gödi székhelyű CU Elektronics Europe Kft. került. Két év alatt háromszor marasztalta el a munkaügyi hatóság, és összesen 9,7 millió forintra büntette. A büntetés nagyságát tekintve hatmillió forint bírásággal második helyezett a dunaújvárosi DARUSIN Ipari Gyártó, Szerelő és Szolgáltató Kft. „Mellékesen” az Egyesített Feketelista kimutatása szerint a céggel szemben az elmúlt négy évben hétszer indult adóvégrehajtás. A képzeletbeli „dobogó” harmadik fokára egyenként összesen 5,8-5,8 millió forint munkavédelmi elmarasztalással a jászberényi Jász-Plasztik Kft. és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. állhatott. A fővárosi Szegedi út 35–37. szám alatt bejegyzett MASZ M6 Kft. alig marad le mögöttük ötmilliós bírságával. „Pontszerzős” helyre kerültek 4,5-4,5 milliós munkavédelmi bírsággal a kozármislenyi címen működő Balogh és Vidákovics Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a pécsi Elvgép Épületgépész és Villamos Közkereseti Társaság, valamint a budapesti Médialog Logisztikai Zrt.

Top10 munkavédelmi bírság az elmúlt két évben

Adatok: feketelista.hu

Élmezőnyben a Dunaferr

Ha eltekintünk a bírság nagyságától és az elmarasztalások számát nézzük, akkor egyértelműen az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. vezet; hatszor sújtották munkavédelmi bírsággal. Négy-négy elmarasztalással szerepel a listán a herendi „KER-AKTIV” Kft., a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., valamint a nyíregyházi Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft.

Kevesebb a munkabaleset

A munkaügyi hatóság összesítése kedvező megállapításokat is tartalmaz. Az első félévben összesen 7343 munkabalesetet regisztráltak, a legkevesebbet az elmúlt öt esztendőben. (2007 első félévében 9487 baleset történt.) Ennek arányában a halásos munkabalesetek száma is 65-ről ez évben 41-re mérséklődött. A legtöbb munkabaleset (1823) a Pest megyét és Budapestet magában foglaló közép-magyarországi régióban történt. Közép-Dunántúlon 1047, Észak-Magyarországon 969, Nyugat-Dunántúlon 914, Észak-Alföldön 855, Dél-Dunántúlon 805 és Dél-Alföldön 790 munkabalesetet regisztráltak.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG