1p
Kétséges, hogy az önkormányzatok az eredeti lejáratok szerint lesznek képesek adósságukat törleszteni a magas fokú devizakitettség, a csökkenő bevételek és a romló gazdasági kilátások miatt. Az önkormányzatok adóssága már tavaly is meglepte a kormányzatot, az idén is komoly problémákat okozhat
Az MNB Szemle legfrissebb tanulmánya az önkormányzati szektor bankrendszerrel szemben fennálló eladósodottságának kockázatait elemzi. Az elemzés szerint az önkormányzati szegmens adósságállományához kapcsolódó kockázat az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett, ugyanakkor a bankrendszer képes ezen kockázatoknak a kezelésére.

Az MNB elemzése alapján az önkormányzati szektorban 2007−2008-ban tapasztalható kötvénykibocsátási boom során lejegyzett kötvények törlesztése csak az állomány egyharmadánál kezdődött meg 2011 közepéig, míg az év végére a teljes állomány közel 50 százaléka, 2013 végére pedig 90 százaléka ér tőketörlesztési szakaszba. Kétséges azonban, hogy az önkormányzatok az eredeti lejáratok szerint tudják törleszteni a bankrendszerrel szemben fennálló adósságukat a teljes hitel- és kötvényállomány jelentős devizakitettsége (60 százalék, melynek 80 százaléka svájcifrank-kitettség), illetve a csökkenő önkormányzati bevételek és a romló gazdasági kilátások miatt.

2011 júniusának végén 550 milliárd forint volt a kötvényállomány és 450 milliárd forint volt a hitelállomány. A felépült hitel- és kötvényállományon belül jelentős (mintegy 60 százalékos) a devizakitettség, melynek 80 százaléka svájci frankban denominált.

Önkormányzati pozíció folyamatos romlása

A tanulmány szerint az önkormányzati szektor bankrendszerrel szembeni pozíciója csak mérsékelten romlott egészen 2009 végéig, ameddig a betétállomány leépítése meg nem indult az önkormányzatok körében. 2010 óta egészen mostanáig azonban 444 milliárd forinttal nőtt a bankrendszer önkormányzati szektorral szembeni követelése.

Az önkormányzati pozíció romlásában több tényező is szerepet játszott, elsősorban az eszközoldali betétállomány kivonása. A betétállomány mintegy 220 milliárd forinttal való csökkenése együtt mozgott a felhalmozási célú kiadások emelkedésével (2009. évi 574 milliárd forintról 2010-re 721 milliárd forintra nőttek a feltehetően EU-s pályázatokhoz köthető felhalmozási kiadások). Emellett 2010-ben a működési kiadások is mintegy 84 milliárd forinttal meghaladták a 2009. évi szintet.


Az önkormányzati szektor hazai bankrendszerrel szembeni pozíciója
Forrás: MNB

Az önkormányzatok pozícióját tovább rontotta a folyószámlahitelek felfutása is, amely 2010 januárja óta 62 milliárd forintról 116 milliárd forintra emelkedett. Szintén a nettó pozíció romlásához vezetett a forint svájci frankkal szembeni gyengülése, amely miatt 2010 első negyedéve óta mintegy 110 milliárd forinttal gyarapodott a szektor bankrendszerrel szembeni kötelezettségállománya.

Az árfolyamkockázatok mellé azonban nemfizetési kockázatok is kötődnek,. Felmerül a kérdés, hogy képesek-e az önkormányzatok kitermelni a beruházásaik költségét, a pályázati önrészt és az utófinanszírozás esetén a  kamatköltséget.

A legrosszabb helyzetben a megyei önkormányzatok vannak

Az elemzés szerint az eladósodottság a nagyobb önkormányzatok között koncentrálódik. A teljes adósság 23 százaléka a fővárosi önkormányzatnál és a fővárosi kerületeknél halmozódott fel. Azonban a legrosszabb helyzetben a megyei önkormányzatok és a kistelepülések vannak. Mindkét típus esetében 60-80 százalék azoknak az aránya, akik esetében az alapvető kiadások meghaladják a bevételek 70 százalékát.

Az uniós önkormányzati szektorral való összehasonlításban az elemzés megállapította, hogy a hazai önkormányzati szektor egyértelműen a magas deficitet felhalmozók között helyezkedik el. További aggodalomra ad okot, hogy a magas deficitek következtében a GDP arányos államadósság a 2000-es évek 1,1 százalékos szintjéről 2010-re 4,6 százalékra emelkedett.

Az MNB becslései szerint 2011 végére a kötvényállomány közel fele kerül törlesztési szakaszba, 2013 végére ez az arány elérheti a 90 százalékot is, így nő az önkormányzatok terhelése.  A 2010 végi árfolyammal számolva, a tőketörlesztési időszakok megindulásával 2011-ben a teljes hosszú kötelezettségállományhoz kapcsolódó törlesztési teher meghaladhatja a 60 milliárd forintot.


A tőketörlesztés megkezdésének időzítése az önkormányzati kötvényállományon belül
Forrás: MNB

A 2010-hez képesti 10 milliárd forintos törlesztőteher növekedésben meghatározó szerepet tölt be a kötvénytörlesztési teher 8 milliárd forintos növekedése. 2012−2013-ra a teljes törlesztési kötelezettség 80 milliárd forintra nőhet az önkormányzatok előre tekintő beszámolóira alapozott becslések szerint. Így GDP-arányosan a 2010-es 0,2 százalékos szintről 0,3 százalékos szintre emelkedik a hosszú adóssághoz kapcsolódó törlesztői teher

2,1 százalékon a nem teljesítők állománya

Az elemzés szerint a bankok önkormányzati kitettsége nem tekinthető problematikusnak, ugyanakkor a megfigyelhető változások a kockázatok növekedését vetítik előre, különösen a kötvényállományhoz kapcsolódó kockázatok növekedtek meg az utóbbi időben. Az idei év második negyedévében 1,2 százalék volt a nem teljesítő hitelek aránya. A becslések szerint júniusban a kötvényállományon belül 90 napon túli késedelem aránya közel 3 százalék volt, amely fokozatos emelkedést jelent a márciusi 2,1 százalékhoz képest. Így összesen a teljes önkormányzatikitettség-állományon belül a nemteljesítő állomány aránya elérte a 2,1 százalékot, miközben ezen állomány értékvesztéssel való fedezettsége 14 százalékra nőtt.

A kockázati mutatók romlását vetíti előre az is, hogy 2011 során beindultak az önkormányzati szegmenshez kapcsolódó átstrukturálások is. Az átstrukturálás eszközeként a bankok a futamidő-hosszabítást , az átmeneti teljes, vagy részleges tőketörlesztési moratóriumot alkalmazzák. Az önkormányzati rendszerhez kapcsolódó kockázatok növekedése a magyar állam külföldi megítélésére is negatívan hatnak.

Az elemzők szerint az önkormányzatok jövőbeni helyzetét jelentősen befolyásolhatja a teljes rendszer átalakítása, a feladatátcsoportosítással párhuzamosan az önkormányzati adósság egy részének esetleges központi költségvetéshez kerülése tiszta képet eredményezhet.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG