1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Budapesten a panel 1000-1100, a tégla 1500 forint körül adható bérbe négyzetméterenként, vidéken 700, illetve 900-1000 forint között alakulnak az árak
Budapesten a panel 1000-1100, a tégla 1500 forint körül adható bérbe négyzetméterenként, vidéken 700, illetve 900-1000 forint között alakulnak az árak. Miben más a céges bérlő, hány havi kauciót kérhetünk, mire figyeljünk oda?

 2010-ben Budapesten az Otthon Centrum adatbázisa szerint panellakások esetében az átlagos bérleti díj 1.000 – 1.100 forint volt négyzetméterenként, használt, téglaépítésű lakások esetében a díj ennél jóval magasabban, 1.500 Ft körül alakult. A fővárosban tavaly a megelőző évhez viszonyítva a panellakások esetében 7%-os  díjcsökkenés volt tapasztalható, de a szórás kerületek között jelentősnek bizonyult. Új és használt téglalakások áránál 2%-os visszaesés volt átlagosan jellemző, a kerületenkénti szórás ugyanakkor itt sem volt elhanyagolható. Ha csak a használt téglalakásokat nézzük, akkor fővárosi szinten már a bérleti díjak stagnálásáról beszélhetünk. Vidéken 2010-ben egy átlagos panellakás négyzetméterenkénti bérleti díja 700 forint körül alakult, téglalakásokat pedig 900 – 1.000 forintos áron adtak ki tulajdonosaik négyzetméterenként - mondta a Privátbankár.hu megkeresésére Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

A cég egy korábbi elemzése megállapította, hogy az egy városon belüli árkülönbségeket elősorban a lakás típusa, állapota/felszereltsége, illetve a fűtés módja/szabályozhatósága és a rezsi mértéke határozza meg. Ehhez - egyetemi város esetén - az egyetemtől/főiskolától való távolság is hozzájön,  az egyetemhez közeli panellakások árban ugyanis sok esetben felveszik a versenyt a kedvezőtlenebb elhelyezkedésű téglalakásokkal.

Az Otthon Centrum tavaly év végén közzétett statisztikái szerint a 2010. január-október közötti időszakban eladott és kiadott lakások alapján is jelentős különbségek vannak a budapesti kerületekben és a vidéki városokban elért ingatlanpiaci hozamok között. Használt téglalakásnál az elérhető hozamok 3,7-7,2% között mozogtak. Az V. kerületben ugyanakkor rendkívül magasak a lakásárak, így ott látszólag nem éri meg kiadási céllal befektetni. Ebből a szempontból a legjobbnak a VII., XI. XIII, kerületek, illetve vidéki városok közül Miskolc tűnt: itt átlag alatti ár párosult átlag feletti bérleti díjjal. Panellakásoknál a hozam 6,1-8,1% között mozgott, ez kedvezőbb a tégláénál,  hiszen bérleti díjban kisebb a különbség a téglához képest, mint árban, ráadásul kategórián belül is kisebb a szórás területenként, mint a téglánál.


Használt tégla-és panellakások hozamai a 2010. január-október időszakban

Rossz hír a bérlésen gondolkozóknak, hogy a válság miatt korábban bekövetkezett árcsökkenés miatt az alkupotenciál jelentősen leszűkült. Ennek oka, hogy a hirdetők reagáltak a válság miatt kialakult piaci körülményekre és a bőséges kínálat miatti erős versenyre és a reálishoz jobban közelítő árakat adnak meg, mint korábban. A kisebb ingatlanokra jellemző pár tízezer forintos nagyságrendnél ráadásul eleve kisebb lehetőség van tovább faragni az árakból. Ennek megfelelően a nagyobb városokban legfeljebb 5-10% kedvezményig lehet elmenni alku során, de van, ahol egyáltalán nincs helye alkudozásnak.

Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint a bérbeadások 60-70%-a ingatlantanácsadó közreműködésével zajlik. A közvetítői munkának persze ára van, melyet a bérbeadónak kell megfizetnie. Jelenleg a piacon az egy havi bérleti díjnak megfelelő jutalék az elterjedt.
A bérbeadott lakásokra egyébként nagy átlagban a bútorozatlanság a jellemző, de a tulajdonosok igyekeznek követni a célcsoportjaik igényét, így például egy alacsony bérleti díjú, kisebb, egyetem közeli lakás esetében inkább a bútorozott kiadás jellemző - mondta Déry Attila. A nagyobb alapterületű, fajlagosan drágább bérleti díjjal kínált ingatlanok esetén ugyanakkor kifejezetten a bútorozatlan kiadás az általános. Az ilyen ingatlanokat keresők ugyanis nagyobb arányban rendelkeznek saját bútorral, vagy engedhetik meg maguknak, hogy saját ízlésük szerint rendezzék be a bérelt ingatlant - tette hozzá a szakember.

Az Otthon Centrum vezető elemzője megjegyezte: a bérleti szerződések időtartamát tekintve a leggyakoribb a határozatlan idejű szerződés, melyhez általában 2-3 hónapos felmondási idő kapcsolódik, az üzleti céllal bérlők esetében ugyanakkor gyakoribb a határozott idejű bérlet. A lakásirodák esetében általában magasabb bérleti díjjal számolhatunk, ügyfélforgalmat bonyolító irodák esetében pedig a bérbeadás jellege hatással van a bérlő által egyfajta biztosítékként letett kaució mértékére is. Az átlagos kaució mértéke ugyanis 2 hónapnyi bérleti díjjal egyezik meg, de nem ritka az egy hónapos kaució sem. Az ügyfélforgalommal rendelkező lakásirodák esetében ugyanakkor a nagyobb igénybevétel esetenként magasabb kauciót is jelent a bérlő számára.

Általános tanácsként mind a bérbeadói, mind a bérbevői oldal számára elmondható, hogy nagyon fontos a minden részletre kiterjedő bérleti szerződés, ami többek közt rendezi, hogy a felek milyen költségeket viselnek, milyen állapotban kell kiköltözés után visszaadni az ingatlant, illetve milyen egyéb kötelezettségei vannak a feleknek. A tulajdonos szempontjából fontos, hogy figyelje a közüzemi díjak befizetését, a bérlők ne halmozzanak fel jelentős hátralékot - mondta Déry Attila. Az adózási szabályoktól eltekintve, önmagában már emiatt is érdemes a közműórákat a bérlő nevére iratni (az ingatlanbérbeadás megváltozott adózási szabályaival külön cikkben fogunk foglalkozni - a szerk.).

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG