1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha az OMV és a Mol egyesülne, olyan monopolhelyzetbe kerülne az új cég, amihez az európai versenyhivatal sohasem járulna hozzá - mondta Mosonyi György.
Ha az OMV és a Mol egyesülne, olyan monopolhelyzetbe kerülne az új cég Magyarországon, Szlovákiában és Ausztriában, amihez az európai versenyhivatal sohasem járulna hozzá - mondta Mosonyi György, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: az OMV szerint az új cégnek csak néhány benzinkutat kellene eladnia, a Mol számításai szerint azonban 400-500 állomást kellene bezárni.

Mosonyi György elmondta: az egyesült vállalat a magyar gázolaj nagykereskedelmi piacon 97 százalékos, a benzin nagykereskedelmi piacon pedig 94 százalékos részesedéssel rendelkezne. A szlovák piacon a két arány 88 százalék és 83 százalék, míg az osztrák területen 67 százalék és 75 százalék lenne.

A vezérigazgató szerint az OMV és a Mol között vannak kooperációs lehetőségek, például a gázüzletben, de az osztrák cég csak akkor lenne hajlandó az együttműködésre, ha megszerezhetné a magyar társaság fölött a kontrollt.

Mosonyi György kifejtette: az OMV lobbicéget alkalmaz arra, hogy befeketítse a Molt és Magyarországot, és elhitesse Brüsszelben azt, hogy nincsenek tisztában az uniós szabályokkal. A vezérigazgató úgy vélte, ha mégis bekövetkezne az egyesülés, az OMV igazi pénzügyi befektetői, részvényesei is rájönnének arra, hogy az összeolvadás értékromboló.

Mosonyi György elmondta: az OMV ki nem mondott célja az, hogy a következő egy évben a Molt kiiktassa a versenyből. Az egyesülést azért akarja elkezdeni, hogy egy brüsszeli versenyjogi eljárás elinduljon, s ez gátolja Molt abban, hogy megvalósítsa saját terveit a következő egy évben.

A vezérigazgató kifejtette: a térségben folytatódni fog a konszolidáció az iparágban. Az a törekvés azonban, hogy az egyik cég kiiktassa a másikat a versenyből, inkább monopolhelyzetre való törekvés, semmint konszolidációs folyamat. Mosonyi György szerint mindkét cég érdeke az, hogy megvalósítsa saját növekedési és részvényesi értéknövelő stratégiáját.

A sajátrészvény-hányaddal kapcsolatban elmondta: nem tudni, hogy ennek az állománya miképpen alakul a közgyűlésig, lehet, hogy egy részét akvizícióra használják fel.

Kérdésekre válaszolva a vezérigazgató közölte: a Nabucco projektben kissé nehezebbé vált az együttműködés az OMV-vel, egyrészt a bizalom miatt, másrészt pedig azért, mert a gázüzletágban az uniós energiapolitikával ellentétben az osztrákok nem akarják tulajdonosi alapon kettéválasztani a gázszállítást és az egyéb gázzal kapcsolatos kereskedelmi tevékenységet.

Úgy ítéljük meg, hogy minden szempontból lekerült a napirendről az OMV felvásárlási próbálkozása. Az osztrák cég 2007. június 25-i bejelentése óta a média ugyan kiemelten kezelte hónapokig a történéseket, de az alaphelyzet változatlan maradt" - közölte a vezérigazgató a tájékoztatót követően az MTI-vel.

"A Mol igazgatósága és menedzsmentje konzekvensen kitartott és kitart amellett, hogy egy esetleges fúzió értéket rombolna, versenytársunk pedig a mai napig nem tudta érdemben alátámasztani állításait. Az elmúlt három hónapban túlságosan nagy energiákat kötött le a meddő médiaháború – amelyet kezdettől fogva nem társaságunk szított. Meggyőződésünk, hogy mind az érintett társaságok, mind pedig tulajdonosaik elemi érdeke, hogy térjen vissza a cégek tevékenysége a mindennapi keretek közé. A Mol ezért szeretné lezártnak tekinti az ügyet és folytatni az elmúlt évek sikeres stratégiáját” - hangsúlyozta Mosonyi György.
 

OMV: Nem sürgős az ügy


Az OMV vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer elismerte, hogy a jelenlegi körülmények között cégének nincs kilátása sikerre a Mol felvásárlására indított kísérletében, de hozzátette, hogy nem sürgős az ügy, és később javíthatják az ajánlatot.

A Molért részvényenként nem hivatalosan kínált 32 ezer forint marad az OMV ajánlata, de "soha nem mondjuk, hogy soha", válaszolta Ruttenstorfer egy kérdésre, amely azt firtatta, hogy nem gondolkodnak-e az ajánlat emelésén.

A küzdelem akár három évig is elhúzódhat, és természetesen az árajánlatot is felül kell majd vizsgálni, ha és amennyiben elhárulnak az akadályok a Mol megvétele elől, foglalta össze Ruttenstorfer mondanivalóját a Reuters hírügynökség, a hírügynökség szervezte, bécsi befektetési értekezletről beszámolva.

Az OMV nem érzi sürgetőnek a továbblépést, jóllehet nagyon elkötelezett az egyelőre nem hivatalos ajánlata mellett. De nem tudunk egyedül előbbre jutni - mondta Ruttenstorfer, hozzátéve, hogy a Molba való betársulást a Mol oldalán akadályozó alapszabályi, törvényi és részvényesi problémákkal kapcsolatban "Brüsszelnek és a független részvényeknek kell dönteniük".

Elmondta, hogy az OMV jelenleg nem lát más, nagyobb méretű felvásárlási célpontot Közép-Európában a Molon kívül.
 
Egy óriás is fogta a Mol kezét?
Az oroszok súgnak az OMV-nek?
Bokros: a Lex Mol a magyar oligarchákat védi
.Egységben az erő - mondja az OMV

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG