1p
A baleseti adót nyugodtan hívhatjuk kötelező adónak eztentúl, az ugyanis nem a balesetezőket, hanem minden autóst egyaránt sújt - kétszeresen is. Az eddig sem volt kérdés, hogy ha egy szem baleset sem történik, a biztosítóknak akkor is fizetnie kell. Átlagosan 5000 forinttal lesz drágább a kgfb - de milyen alapon? Az NGM reagált
A baleseti adót nyugodtan hívhatjuk kötelező adónak eztentúl, az ugyanis nem a balesetezőket, hanem minden autóst egyaránt sújt.

Kétszeresen megfizetünk ezért

Úgy cáfolt az NGM, hogy közben nem is cáfolt
A szaktárca szerint a kockázatok figyelembevételével a kgfb-díj százakékában határozzák meg a baleseti adó mértékét, így reagált az NGM a reggel megjelent sajtóhírekre. Csakhogy a díjakban a kockázatok eddig is megjelentek a bónusz-malusz rendszerben. A MABISZ júniusi díjbevétel adataiból az is könnyen kiszámolható, hogy az adókulcs 30% körül lehet, hiszen az eddig sem volt titok, hogy 27 milliárdot remélnek ebből bevételként, miközben a díjbevétel szintje 98 milliárd volt.
Részletek >>>
Több ágazati vezető vetette fel korábban a baleseti adó kapcsán, hogy arra számít, áfát kell majd fizetni a kötelező díjbevételek után, az ugyanis nagyjából megfelel annak a 27 milliárdos összegnek, amit a kormány remél beszedni a biztosítóktól. Kétszeresen is sújthatja az autós társadalmat a kormány által tervezett adónem. Egyrészt a tavalyi pénzintézeti külöünadó után a társaságok biztosan átterhelik ezt az ügyfelekre, másrészt a bankadó alapját jelentő korrigált díjbevétel is tovább hízhat, vagyis abból is többet kell majd fizetnie a szektornak (ebből összesen 187 milliárdot remél a kormányzat az összes pénzpiaci szereplőtől). Elképzlehető, hogy ezt is az ügyfelek pénztárcája bánhatja majd.

A tervezett 30%-os adó vélhetően negyedével drágítja majd meg az amúgy régiós szinten igen alacsonynak számító magyar kgfb-díjakat. Ez 4-5000 forintos pluszt is jelenthet, ami vélhetően újra felturbózza az árversenyt. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a "baleseti adó" olyan sarc, amit a kormány vetett ki, de a biztosítók szednek be.

Göröngyös út: miért is kell fizetnünk?

Az adó első említésekor Matolcsy György a német példát emlegette, ez azonban erősen sántított már akkor is, a költségvetés tervezetének bejelentésekor azonban már a dán példával hozakodott elő a miniszter. Még itt is arról volt szó, hogy az az autós fizet többet, aki nagyobb kockázatot jelent a közösségre - de mivel a kormányzat a büdzsé tervezetében már akkor feltüntette a 27 milliárdos bevételt, sejtehtő volt, hogy a szektor egységesen szétteríti az ügyfelekre a megnövekedett terheket. Vagyis mindenki többet fizet. A 27 milliárdot ráadásul a kormányzat akkor is bevasalja a biztosítókon, ha egy szem baleset nem történik - az adó elszámolásának alapja ugyanis egyik tervezetben sem a kárstatisztika vagy a bejelentett balesetek száma volt.

Itt az ideje áttérni a biciklire
Az NGM növeli a gázolaj jövedéki adóját - a kedvezményes csoportokat azonban ez továbbrea sem érinti, csak az átalg autósokat. A budapestiek ráadásul dugódíjra is készülhetnek, miközben az üzemanyagárak folyamatosan emelkednek.
Emlékeznek még arra, amikor egy liter 95-ös olcsóbb volt, mint egy BKV vonaljegy (320 forint)?
Az adó kivetésének eredeti alapja az volt, hogy az egészségügyi kassza kiadásainak nagy része ered az autósok okozta balesetekből, így abba a biztosítóknak is be kell szállnia - a nemeztgazdasági miniszter korábban világossá tette, hogy a tb kassza valamint az E-Alap két lábra állítása lehet adóemelés indoka. A biztosítók eddig éves szinten - átalány alapján - közel 4 milliárdot fizettek be a költségvetésbe, az egészségügyi kassza támogatására.

Matolcsy György azt is elmondta korábban, hogy a kormány nem igen tud azzal mit kezdeni, ha a szektor szereplői az adót az ügyfelekre terhelik - ellentmondva ezzel a korábbi kormányzati gyakorlatnak. Ahogy akkor fogalmazott, "kevesebbet kell balesetezni". Csakhogy ez már az akkori állapotok szerint sem volt helytálló, most meg pláne nem kényszeríti az adónem az autósokat a szabályosabb közlekedésre.
Más kérdés, hogy mi lesz az adó sorsa. Ha a Matolcsy-féle logika alapján gondolkodunk, akkor az adónemből befolyó közel 30 milliárd forintnak mind az egészségügyi kassza befoltozására kell elmennie. A kormány célja ugyanis az, hogy az E-Alap bevételeiből finanszírozzák annak kiadásait.

Két hét múlva tarifahirdetés

A díjhirdetés előtt két héttel alapos kihívások elé állítja a szektort a kormányzat. Biztos ugyanis, hogy már az idei tarifákban meg kell jelennie az adónemnek, az autósok nagy része ugyanis még mindig az év végén vált. Az adót pedig nem jövő októberben kell a szektornak befizetnie. Holott a Privátbankárnak korábban nyilatkozó ágazati vezetők nem számítottak a magyar piacon áremelkedésre az elkövetkezendő két évben, inkább stagnálást porgnosztizáltak. Az eddigi árcsökkenés után sokként ható, várhatóan 25%-os díjemelkedés azonban nem hozza majd stabilabb helyzetbe a kgfb-ágazatot, melyre nyugodtan mondhatjuk, évek óta válságban van.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG