1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megkezdte működését Magyarország első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatója. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már régóta alkalmazott rendszerben a munkáltatók akár személyre szabottan egészíthetik ki a dolgozók nyugdíjcélú megtakarításait
Megkezdte működését Magyarország első foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatója, a Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás olyan testre szabott nyugdíjprogramok kialakítását és működtetését teszi lehetővé, amelyek a rendszeres foglalkoztatói – vagy foglalkoztatói és tagi – befizetések, illetve az azok befektetéséből származó hozamok felhalmozásával képesek hozzájárulni a jövőbeni nyugdíjak növeléséhez – hangzott el a társaság bemutatkozó sajtótájékoztatóján.

A hazánkban most bemutatásra kerülő foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásnak az angolszász országokban és az Európai Unió nyugati tagállamaiban már több évtizedes hagyománya van; Svájcban például az éves GDP-vel megegyező vagyon halmozódott fel 2009-ben a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóknál – mondta el Zugrovics Loránd vezérigazgató. Ezekben az országokban a társadalombiztosítás mellett a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás adja a nyugdíjrendszer igazi második pillérét, amelyet harmadik oszlopként az öngondoskodás különböző formái egészítenek ki. A foglalkoztatói nyugdíjprogramokban részt vevő munkavállalók jövőbeni nyugdíjuknak egy részét a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatótól kapják, jelentősen kiegészítve ezzel az államtól kapott nyugdíjuk összegét.

Az Európai Unió irányelvének megfelelően megalkotott 2007. évi CXVII. törvény alapján Magyarországon 2008-tól van elvi lehetőség foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató alapítására. A Quaestor Csoport 2008-ban kezdte meg saját szolgáltatásának megtervezését. A zrt. működését a gazdasági társaságokra vonatkozó törvény szabályozza, a tőkekövetelmény szempontjából pedig az életbiztosítókkal esik egy kategóriába, ami azt jelenti, hogy 3,5 millió eurós, folyamatosan rendelkezésre biztonsági tőkével kell rendelkeznie.

A szolgáltatást elsősorban annak testreszabhatósága különbözteti meg az önkéntes nyugdíjpénztáraktól: a munkáltató saját szája íze szerint állíthatja össze nyugdíjprogramját. A foglalkoztatói nyugdíjprogramok új eszközt adnak a vállalatvezetők kezébe munkavállalóik elkötelezettségének növelésére és különleges javadalmazási programok felépítésére is. Egyénre szabott,  differenciált konstrukciókat alakíthatnak ki például bónusz-, és kulcsember-programok létrehozásával, így hosszú távú ösztönzésre nyílik lehetőség.

A vállalatok mindezt kedvező adókörnyezetben tehetik, ami a mikrovállalkozások számára a szolgáltatás elsődleges vonzereje lehet. A minimálbér 50 százalékáig kedvező adózási feltételek vehetőek igénybe, a felhalmozott hozam pedig kamatadómentes.

A 2011. január 1-jétől hatályos minimálbér – azaz 78 000 forint – 50%-áig, azaz 39 000 forint összegig terjedő havi foglalkoztatói hozzájárulás béren kívüli juttatásként adózik. Az adó alapja a jövedelem, vagyis maximum a 39 000 forint 1,19-szerese, azaz maximum 46 410 forint. Az adó mértéke 16%, vagyis a maximum 39 000 forint foglalkoztatói hozzájárulás után a fizetendő személyi jövedelemadó legfeljebb 7 426 forint. A minimálbér 50%-át meghaladó rész 1,19-szerese után azonban a kifizetőnek meg kell fizetnie a 27% Eho-t is.

A társadalombiztosítási rendszerbe kódolt demográfiai és finanszírozhatósági problémák azt vetítik előre, hogy Magyarországon is szükség van egy olyan foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásra épülő nyugdíjpillérre, amely tevőleges állami finanszírozást nem igényelve, jelentős mértékben hozzájárul a jövőbeni nyugdíjak színvonalának növeléséhez – mondta el Zugrovics Lóránd.

Horváth István termékfejlesztési vezető elmondta: a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás alapvetően két modell szerint működhet. A szolgáltatással meghatározott nyugdíjprogramokban a foglalkoztató nyugdíjat ígér az alkalmazottnak, ehhez egy nyugdíjalapban gyűjtik a tőkét. Ez működéséből adódóan pénzügyi kockázatot jelenthet a munkáltatónak, hiszen az alap egyenlegének mindig meg kell felelnie az ígérvényeknek. Manapság inkább a befizetéssel meghatározott nyugdíjprogramok terjednek, a meglévő programokat is gyakran alakítják át ilyen módon. A foglalkoztató ebben a modellben hozzájárulást ígér a nyugdíjhoz, és nem pedig nyugdíjat. Pénzügyi kockázat a foglalkoztató számára nincsen ebben a konstrukcióban. A Questornál mindkét változat elérhető – mondta el Horváth István.

A programok kialakításához bármely munkáltató csatlakozhat, hiszen a Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató nyílt szervezetként működik. A programban azonban csak munkáltatók vehetnek részt, egyéni belépésre nincs lehetőség.
A foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás működését ismertetve a termékfejlesztési igazgató elmondta: a tagok kizárólag a nyugdíjkorhatár elérése esetén vehetik igénybe a nyugdíjszolgáltatást, ami azt jelenti, hogy kifizetések csak (az öregségi vagy rokkantsági) nyugdíjba vonulás esetén történhetnek. A tagi kiegészítést a foglalkoztató kötelezővé teheti: amennyiben így dönt, csak abban az esetben biztosítja a juttatást, ha a foglalkoztatott adott összegben szintén részt vesz az öngondoskodásban.

A kiemelt dolgozók "röghöz kötése" érdekében a foglalkoztató feltételes jogszerzési időt is meghatározhat nyugdíjprogramjában, ennek időtartamát nulla és öt év között választhatják meg. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló a javára befizetett foglalkoztatói hozzájárulások összegére csak akkor válik jogosulttá, ha munkaviszonya a feltételes jogszerzés időtartama alatt nem szűnik meg. Ha valaki a megszabott feltételes jogszerzési idő letelte előtt távozik a cégtől, elveszíti a megtakarítást: a felhalmozódott összeget ilyenkor a többi, a programban részt vevő foglalkoztatott között osztják szét.

Konstrukciótól függően a tag elhalálozása esetén a felhalmozott egyenleg alapesetben a törvényes örökösre száll, de a munkáltató határozhat úgy is, hogy az elhunyt tag után meglévő egyenleg a nyugdíjkonstrukció tagjai között kerüljön szétosztásra. 

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG