1p
Míg a fejlett világ éppen most küzd a válság buktatói miatt kialakult piaci kényszerek ellen, Magyarország viszonylag jó pozícióból várhatja a következő éveket
Költségvetési-, monetáris-, és kamatbuktatók, hitelszűke - vajon hogyan bírkózott meg a világgazdaság a válság eme buktatóival? Vagy a válság kezelésére tett lépések éppen most bosszulják meg önmagukat? Elképzelhető, hogy mindeközben Magyarország lehet a mostani helyzet relatív győztese? A válasz nem egyértelmű ezekre a kérdésekre, azonban nagy esély van rá, hogy míg a fejlett világ éppen most küzd a buktatók miatt kialakult piaci kényszerek ellen, Magyarország viszonylag jó pozícióból várhatja a következő éveket.

Magyarország a világgazdaság jelenlegi állapotához képest is jó helyzetben van - tudhattuk meg a Buda-Cash Brókerház elemzőitől A magyar gazdasági csomag kockázatairól és mellékhatásairól szóló előadásukban csütörtökön Budapesten.

Másfél éve, a globális válság első sokkjából ocsúdva 2009 közepén már úgy tűnt, hogy első ránézésre a világgazdasági válság állapotát tükröző makrogazdasági mutatók között már találhatóak olyanok, amelyeket a befektetők úgy értékeltek, hogy egyes országok a válság mélypontjain túllendülhettek. Sőt, már láthatóak voltak az akkor alkalmazott válságkezelő módszerek negatív hatásai, csapdái is, amik kezelésére újabb forgatókönyveket kellett írni. A Buda-Cash Brókerház elemzői akkor 4 fontos csapdát neveztek meg, amelyek kialakulása folyamatban volt, de még kezelésükre nem fogalmazódtak meg javaslatok, a piacok pedig ennek hiányában nem vettek tudomást róluk.

2011 tavaszára a világgazdaság jórészt túllépett a válságon, de maradtak kritikus területek. A válságból kivezető utat csapdák szegélyezték, és várakozásainknak megfelelően ezekbe a csapdákba különféle módokban és mértékben jórészt beleestek a gazdaságok. Amerikában a munkaerő- és lakáspiac okozza a legtöbb gondot, Európában egyes országok súlyos adósságproblémái a leglátványosabbak (perifériás Eurozóna tagállamok). A Fed és az ECB agresszív monetáris élénkítése segített a válság mélypontján túljutni, de számos kellemetlen - bár váratlannak nem mondható - mellékhatással kellett szembesülni - mondta Török Bálint.

Szinte minden csapdába belelépett a világgazdaság

Az elemző kifejtette: a költségvetési csapda azt jelentette, hogy a válságkezelő intézkedések következtében kiugróan megnőttek a költségvetési hiányok és az államadósságok. Ez mostanra költségvetési megszorításokat tesz szükségessé és számos ország komoly finanszírozási nehézségekkel kénytelen szembesülni.

Magyarországon ez azért nem volt jellemző a válság éveiben, mivel mi már jóval korábban, az új évezred elején beleléptünk ebbe a csapdába - tette hozzá.

A monetáris csapda a 2009-ben kezdődött laza monetáris politika és a gazdaságokba pumpált óriási likviditás következményeként alakult ki. A rekord alacsony jegybanki kamatok és a mennyiségi ösztönző csomagok (QE) nyilvánvalóan segítettek a válság kezelésében, de emiatt erősödő inflációs veszéllyel szembesülnek a fejlett gazdaságok.

A világgazdasági folyamatok ebben is eltérnek a hazánkban tapasztalhatóktól: nálunk az utóbbi években inkább szigorú monetáris politikát folytatott a jegybank.

Az emelkedő olaj- és nyersanyagárak kialakulásában a geopolitikai kockázatok mellett a monetáris politika is felelős. Elkerülhetetlen a jegybanki kamatok fokozatos emelése, amelyre először az eurozónában kerül sor, várhatóan már ma délután (cikkünk megjelenése után az EKB emelt is a 2 éve rekord alacsony szinten lévő  irányadó rátán). A mennyiségi ösztönző programok lassanként kifutnak, és tekintettel az inflációs veszélyekre rövidesen el kell kezdődnie a többlet likviditás tudatos kivonásának.

Bár a monetáris politika segítségével sokáig elkerülhető volt, mostanra a kamatcsapda is reális veszéllyé vált. A költségvetési és adósság problémák következtében megnőtt az állampapír-kínálat és a piac által elvárt kockázati felár is jelentősen emelkedik. A várható kamatemelések és a folytatódó túlkínálat miatt a piaci hozamok további emelkedésére számítunk.

"Extrém" helyzetben vagyunk

A negyedik csapdát, a hitelszűkét sem kerülte el a világgazdaság. A pénzügyi szektor veszteségei, és különféle problémái miatt a hitelezési aktivitás visszaesett és szigorodtak a hitelfeltételek. Egyes piacokon ezeket a negatív fejleményeket eddig jórészt sikeresen ellensúlyozták, itt csak megtorpant a hitelezés, máshol sokkal súlyosabb problémákkal kellett szembesülni. A monetáris élénkítés kifutása és a várhatóan emelkedő kamatszint kedvezőtlenül hat a hitelezési kilátásokra, viszont a bankrendszer stabilizálódó helyzete és a mérséklődő kockázatkerülés kedvezően hathat.

Magyarország ebből a szempontból még extrémebb helyzetbe került, nálunk nemcsak hogy szinte leállt a hitelezés, a devizahitel állomány is folyamatosan, jelentősen csökken. Gyakorlatilag nincs új hitelkihelyezés, aki pedig teheti, a régit is minél nagyobb ütemben próbálja törleszteni.

Azzal hogy nem lehetett elkerülni az első három csapdát – költségvetési, monetáris, kamat – valamint az ösztönző gazdaságpolitikák is kifulladtak, a világgazdaság növekedési kilátásai meglehetősen kedvezőtlenekké váltak. Ilyen környezetben véleményünk szerint a nemzetközi részvény és árupiaci ralit is erősödő veszély fenyegeti - összegzett Török Bálint.

Egyedülálló lehetőség előtt állunk - rajtunk múlik, kihasználjuk-e
 
A gazdasági válság Magyarországot nagyon fájdalmasan érintette, de 2011 tavaszára már számos területen múlni látszanak a negatív hatások - mondta Tóth Gergely. Az elemző szerint a legnagyobb kockázatot továbbra is a strukturális reformok halogatása és az egyensúlyi problémák jelentik, illetve a megfelelő gazdasági növekedés hiánya.

Tóth Gergely úgy látja, hogy a március elsején bejelentett Széll Kálmán terv kivételes lehetőséget kínál arra, hogy a fenti problémákat Magyarország megnyugtatóan orvosolja. Bár a programból konkrétumok csak részben ismertek, a piac látványosan megelőlegezte a bizalmat. A stabil politikai háttér mellett a program tervezett szerkezete is bizakodásra adhat okot. Ha azonban a megelőlegezett bizalmat az ősz beköszöntéig nem szolgálja meg a kormányzat, a következmények rendkívül súlyosak lehetnek.

Feltételezve, hogy a kormány valóban megvalósítja a Széll Kálmán programot, vagy legalább nagy többségét, akkor a viszonylag kedvezőtlen nemzetközi környezethez képest Magyarország kilátásai hosszú évek óta nem tapasztalt mértékben relatív jók lehetnek. E szerint a forgatókönyv szerint belátható időn belül nem lesz kamatemelési kényszer, ezáltal csökkenhet a magyar kockázati prémium is. Most az látszik, hogy ha az ország a tervezett programot időben végrehajtja, akkor versenyképessége jelentősen javul a régiós országokhoz képest.

Az államadósság tartósan csökkenő pályára állhat, míg az alapkamat egyelőre a jelenlegi szint közelében maradhat - véli az elemző.

Bár a magyar részvénypiac nyilvánvalóan nem vonhatja ki magát a nemzetközi folyamatok hatásai alól, a megfelelő makrogazdasági háttérnek köszönhetően mégsem tartjuk kizártnak, hogy a nemzetközi átlagnál jobban teljesítsen - bizakodott az elemző.

Vajon számíthatunk-e tartósan erős forintra?

A forint egyértelműen kitört március 15-én - hangsúlyozta Taracky Andrej devizapiaci elemző, hozzátéve: a befektetők a piaci korrekciók ellenére bíznak Magyarországban, amelynek hatása msot érződik igazán a forint erősödése nyomán.

Ez a bizalom rövid távon mindenképpen további erősödést jelent az elemző szerint, amely akár 260 vagy az alatti forint/euró árfolyamot is jelenthet. A forint svájci frankkal szembeni ereje pedig azt eredményezi, hogy az ebben a devizanemben felvett hitelek kamatai csökkennek.

Ami az egyik oldalon nyereség, a másikon viszont problémát okozhat - főként a jelenleg gazdaságunk húzóerejének számító (ipari) export esetén. A kivitelünk ugyanis megcsappanhat egy tartósan erős forint miatt - véli az elemző. Az exportőrök, de akár a támogatást euróban kapó gazdák is jobban örülnének egy 280-290 forintos euró árfolyamnak, azonban a lakosság természetesen inkább a mostanit pártolná - hangzott el.

Miközben a forint az euróval szemben az optimista becslések szerint 260 alá is mehet, a svájci frank erősödésének lendülete is megtörni látszik és a hitelezés újraindulása is lejjebb nyomhatja az alpesi ország valutájának árfolyamát. Magyarország, illetve a frankhitelesek számára ez meglehetősen bíztató - tette hozzá Taracky Andrej.

Privátbankár - Szilágyi Balázs

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG