1p
Orbán Viktor szerint közel a megegyezés a munkaadókkal és a munkavállalókkal a minimálbér-emeléssel kapcsolatos kompenzáció ügyében
A miniszterelnök szerint a héten bejelentett, számításai szerint 6-12 hónap alatt felfutó otthonteremtési program igazi eredménye két-három év múlva várható; Orbán Viktor szólt arról is, közel a megegyezés a munkaadókkal és a munkavállalókkal a minimálbér-emeléssel kapcsolatos kompenzáció ügyében. Szakértőket kért, hogy magyarázzák el, honnan a jegybank vesztesége.

A miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorának adott interjúban az otthonteremtési programról elmondta: az állami kamattámogatású hitelkonstrukció és a szocpol újraindítására a jövő évi költségvetésben betervezett 6,5 milliárd forintos becsült keret bővülhet, ha a jogosultak száma ezt indokolja. Egy általa rendelt kutatás eredménye szerint az emberek a szocpol intézményét szimpátiával fogadják még a korábban történt visszaélések ellenére is - tette hozzá.

A program szükségességét egyebek mellett azzal indokolta, hogy a magyar gazdaság csak akkor lehet versenyképes az európai válság végeztével, ha van egy "robosztus, életerős, izmos" építőipara, anélkül ugyanis nincs jelentős gazdasági növekedés. Továbbá hangsúlyozni kívánta a fiataloknak: nem természetes dolog, hogy "az első reflex az, hogyan tudunk elmenni Magyarországról". Ezért azt akarta üzenni a programmal, hogy Magyarországon van és lesz élet - folytatta.

Arra a felvetésre, hogy nem kellett volna-e megvárni az Európai Bizottság vizsgálatának végét a kamattámogatás részleteiről, Orbán Viktor azt válaszolta, egy komoly programot jobb úgy elindítani, hogy mindenki látja a kontúrjait.

Abból kompenzálnak, amit a magyar emberek előállítanak

A munkaadók úgy vélik, hogy a vállalatok versenyképességét tovább csökkentheti a munkára rakódó terhek növekedése, továbbá a drasztikus minimálbér- és garantált bérminimum-emelés kigazdálkodhatatlan a vállalatok jelentős hányadának - részletek >>
A minimálbér emeléséről szólva Orbán Viktor kifejtette: a kabinet megalakulásakor azt tűzte ki célul, hogy négy év múlva 100 ezer forint közelében legyen a minimálbér. "Most talán át tudjuk törni a 90 ezres határt" - mondta, hozzátéve, nagyon közel a megegyezés a munkaadókkal és a munkavállalókkal arról, hogyan kell "a jelentősen megemelt minimálbér miatti terheket részlegesen, illetve bizonyos területeken teljes egészében ellensúlyoznia a kormányzatnak". Ennek forrása az, "amit a magyar emberek előállítanak" - fűzte hozzá. A miniszterelnök azt is szeretné, ha eljutna a magyar gazdaság oda, hogy az egy-egy ágazaton belül dolgozó munkaadók, munkavállalók - az állam szükség szerinti részvételével - ágazati bér- és keretmegállapodásokat kötnének. Mint fogalmazott, Magyarország szegény ország, ahol keveset keresnek az emberek, mert nyakig eladósították az országot, és így most másnak dolgozunk.

2012-ben 200 ezerrel kevesebb munkanélküli lesz?

Az alakuló ülését kedden tartó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsra (NGTT) kitérve azt mondta, ideje volt, hogy Magyarország átálljon a nyugat-európai érdekegyeztetési rendszerre. Megjegyezte, több albizottságot is működtetnek majd. Az a fontos, hogy néhány kérdésben megingathatatlan egyetértés legyen; ilyen tétel szerinte az, hogy nem lehet a magyar gazdaságpolitikát megszorításokra építeni, valamint az, hogy minél több embernek vissza kell térnie a munka világába. "És ha a piac nem tud munkát adni az embereknek, akkor az állam szervezzen Start-munkaprogramokat, és 2012-ben legalább 200 ezer embert vigyünk vissza a segély világából a Start-munka világába" - közölte.

Orbán Viktor azt mondta: harcolni fog a devizahitelesek "kihozataláért devizából forintba", a minimálbér-emelésért, a rezsiköltségek megfékezéséért, a segélyből munkába való visszatérésért és az államadósság-csökkentésért. Hozzátette: előkerülhetnek gazdaságtervezési nehézségek, de ezek sem billenthetik ki céljaiból a kormányt. Példaként említette a 250 milliárd forintos áfa-visszatérítést és azt, hogy "a Magyar Nemzeti Bank előállt azzal az igénnyel - amit most vizsgáltatok, hogy egyáltalán megértsem, miről is van szó -, hogy neki több mint 100 milliárd forint vesztesége van, amit az emberekkel akar pótoltatni".

Honnan a jegybank vesztesége?

A miniszterelnök által említett 100 milliárdos tétel forrása, hogy a kormánynak a jegybank veszteségéből adódóan tartalékfeltöltési kötelezettsége keletkezhet. Ennek mértéke idén 95 milliárd forint környékén van.

Simor András jegybankelnök a 2010-es veszteséget korábban úgy kommentálta, hogy a gazdálkodási eredmény nem a jegybanki működés sikerességének a mérőszáma, hiszen a nemzeti bank nem profitérdekelt szervezet. Az eredmény romlását elsősorban a devizaárfolyam-változásból származó korábbi kiemelkedően magas nyereség visszaesése, valamint a pénzügyi műveletek eredményének csökkenése okozta. Az MNB tavalyi vesztesége várható volt, hiszen a válság során - a nemzetközi mentőcsomagnak köszönhetően - jelentősen felduzzadt devizatartalékon kisebb hozam érhető el, mint az ezzel párhuzamosan meghízó kéthetes kötvényállományon keletkező kamatfizetési kötelezettség.

Ahogy azt korábban Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke egy írásában szintén kiemelte: az MNB nem nyereségorientált intézmény, működésének sikerességét nem a közvetlen pénzügyi eredménye határozza meg, hanem az, hogy teljesíti-e a jegybanktörvényben rögzített elsődleges feladatát, az árstabilitás elérését és fenntartását. Céljai érdekében – a feltörekvő országok központi bankjaihoz hasonlóan – eszközeinek túlnyomó részét a devizatartalékok teszik ki, és ezeket főleg forintban, az alapkamaton felvett forrásokból finanszírozza. A devizatartalékot biztosítási céllal tartja a jegybank, ezért azt kockázatmentes, könnyen értékesíthető euró-értékpapírokba – például német államkötvénybe – fekteti, amelyeknek azonban általában alacsony a hozamuk. Ez az ára a likviditásnak és a kockázatmentességnek. A jegybanki források között viszont meghatározó szerepük van az alapkamattal kamatozó tételeknek. Az alapkamat mértékét pedig az árstabilitás elérése és fenntartása, vagyis monetáris politikai megfontolások alapján alakítja a monetáris tanács. Így az MNB kamateredményét leginkább a devizatartalék hozama és a jegybanki irányadó kamat különbsége befolyásolja. Mivel a forinthozamok általában érdemben meghaladták az euróhozamokat, a jegybank kamatkiadásai az utóbbi években jellemzően nagyobbak voltak, mint a kamatbevételek.

Karvalits szerint ha a jegybank a profitjának növelésére törekedne, az sok esetben alapvető céljaival ellentétes viselkedéshez vezetne. Rövid távon ugyanis leginkább alacsony alapkamat és gyengülő árfolyam mellett lehet növelni a jegybanki eredményt. Az alapkamat csökkentése számottevő jegybanki nyereséget hozhatna, ám számos negatív makrogazdasági következmény – gyorsuló infláció, leértékelődő árfolyam, esetleg árfolyamválság – árán. Az időnként elkerülhetetlenül szükséges monetáris szigorítás viszont – az erősödő árfolyam miatt a devizatartalékokon elszenvedett veszteség, illetve a magasabb kamatkiadások következtében – a banki eredmény csökkenésével jár együtt - írta Karvalits Ferenc a HVG hasábjain megjelent összefoglalójában.

MTI, Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG