1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A félelem lassan, de biztosan ismét visszatérni látszik a pénzpiacokra, az arany ára mégis a „rossz” irányba halad
A félelem lassan, de biztosan ismét visszatérni látszik a pénzpiacokra, az arany ára mégis a „rossz” irányba halad. Jelenleg kevésbé érvényesül a nemesfém biztonsági menedék szerepe, miután a befektetők az ismert likviditási problémák miatt az arany piacán is kiárusítástól tartanak. A www.aranypiac.hu úgy látja, hogy az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok invesztoraihoz azonban még nem ért el ez az idegesség, a legnagyobb ilyen típusú alap, az SPDR Gold Trust aranykészlete napok óta változatlan szinten stagnál.

Az európai adósságválság eszkalálódásától való félelem egyre súlyosabban telepszik rá a nyersanyagpiacokra. Az arany, az olaj és a réz árfolyamai egyaránt rogyadoznak a növekvő teher alatt. Mind több befektető kételkedik már abban, hogy a kontinens államháztartásainak krízise jó véget érhet. Ám ami a biztonsági menedéket illeti, a nagy piaci szereplők jelenleg kétségtelenül többre tartják az amerikai dollárt az aranynál. A nemesfém mostanában inkább nyersanyagként viselkedik, mintsem pénzügyi mentsvárként. Az arany az elmúlt héten annak ellenére sem tudott erősödni, hogy az adósságválság minden korábbinál hangsúlyosabban került az előtérbe.

Fundamentálisan az aranynak áll a zászló

Az arany árfolyamát most az segíthetné magasabb szintekre, ha a közeljövőben egy minél átfogóbb pénzügyi mentőcsomag születne meg Európában. Ennek további meghiúsulása a szakemberek szerint egy hasonló, vagy még annál is komolyabb likviditási válsággal járna, mint amilyet láthattunk három éve a Lehman-csőd idején. Akkor sem az aranyba menekült a tőke, hanem inkább egy eladási hullám bontakozott ki, aminek során a befektetők kitáraztak részvényekből, nyersanyagokból és nemesfémekből egyaránt. Szemlátomást acélból vannak ugyanakkor az idegei a világ legnagyobb aranyra specializálódott ETF-je, az SPDR Gold Trust befektetőinek. Az alap aranykészletei a piacok idegessége ellenére is az egész elmúlt héten változatlan szinten, 1.227,51 tonnán tudták tartani magukat.

Miközben tehát az európai helyzet drámaian komoly, az unió vezető hatalmai, Franciaország és Németország, az uniós mentőalap működési irányelvein civakodnak. A francia Nicolas Sarkozy leginkább országa bankrendszerét kívánja megvédeni, amely egy görög államcsőd legnagyobb vesztese lenne. Ezért ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköznek (EFSF) nevezett mentőlap pénzintézeti jogosultságot kapjon, és központi banki pénzből nyújthasson hitelt a segélyre szorulóknak. A németek ezt viszont elutasítják, mert szerintük ez egyet jelentene a féktelen pénznyomtatásra való felhatalmazással. Az EFSF ugyanis a rendelkezésére álló pénzzel európai államkötvényeket vásárolhatna, amelyeket biztosítékként az Európai Központi Banknál elhelyezve újabb jegybanki pénzhez juthatna, és amivel további kötvényeket vásárolhatna a válsággócokban. Ez pedig nem lenne más, mint a többszörös adósságmerítés netovábbja! A vita végére hamarosan pont kerülhet, de vajon a gazdaságilag erősebb németek vagy a politikailag nagyobb tekintéllyel bíró franciák nyerik majd a csatát? A kérdésre a válasz feleletet fog adni az euró inflációjának jövőbeni mértékére is.

Ezek után a fundamentális környezet valójában egy egyértelműen emelkedő aranyárat valószínűsítene, hiszen ha a héten meg is születik az egységes stratégia az euró stabilitását segítő mechanizmusra vonatkozólag, az euróválság gyökeres megoldása továbbra is a messzi jövő ködébe vész. Ennek tudható be, hogy legutóbb a Moody’s hitelminősítő két szinttel is lefokozta Spanyolország adósbesorolását, és hasonlóval fenyegette meg Franciaországot is. A szinte biztosan bekövetkező részleges görög államcsőd piaci hatásai pedig ma még teljességgel beláthatatlanok.

Arany, ezüst – technikai elemzés

Az elmúlt hét gyenge teljesítménye után kritikus szintek közelébe ért az arany árfolyama. A pozitív fundamentumok kicsit sem köszönnek vissza a grafikon technikai elemzése szerinti képben. Miután korábban két hétig 1.610 és 1.660 dollár között ingadozott a jegyzés, sikerült végül kitörnie felfelé, de a gyenge dinamika nem vitte tovább az árfolyamot, mint egy 1.660 és 1.680 dollár közé beszűkült újabb sávba. Innét már többszöri próbálkozás ellenére sem jutott tovább a rúdarany unciája. Londonban a pénteki záróár végül 1.642,50 dolláron került megállapításra.

Bár a kurzus rövid ideig még fölé is került a hosszútávú emelkedő trendnek, igazán erős lendület hiányában azonban nem tudta kifutni magát, és visszahanyatlott egy rövidtávú csökkenésbe, ami most különböző technikai vonalak kereszteződésének az irányába mutat. Az árfolyam múltbéli alakulásából levezethető prognózishoz jelenleg érdemes egy középtávú periódust szemrevételezni, és ehhez csaknem egy évre visszatekinteni az időben. Ez alapján 1.610 és 1.620 dollár között kerülhet sor egy döntő ütközetre vevők és eladók között. Amennyiben ez az árfolyamszint elesne, úgy az eladói nyomást generálhat, amely egyelőre 1.550 dollárig, a május-júniusi lokális csúcsokig sorolhatná vissza a színarany jegyzését. Ezzel szemben a rövidtávú csökkenő trendből való kitörés egy első vételi jelzést jelenthetne.

Az ezüst számára a legfontosabb támasz 28,16 dollárnál húzódik. A legutóbbi nagy zuhanás után ezen a szinten kétszer is elérte mélypontját az árfolyam. Rövidtávon szerepet játszik még a 30,67 dolláros – egy januári tetőzésből származó – érték is. Az aranyhoz hasonlóan fordulópontján áll az ezüstárfolyam további alakulása, de egy nagyobb korrekció csak akkor fenyegetne, ha kiesne az árfolyamgörbe a széles, lefelé irányuló 5-havi trendcsatornából, úgy hogy kiütné a 26,68 dolláros támaszt is.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG