
A mélyhűtött húst hűtőszekrényben kell teljesen kiolvasztani, hogy grillezéskor a belseje is alaposan átsüljön Az összefoglaló szerint a húst javasolt hasonló, az adott húsfajta elkészítéséhez ajánlott méretűre, nem túl vastagon szeletelni, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek alaposan, azonos idő alatt átsülnek.
A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben kell tárolni. |
Tálaláskor figyelni kell arra, hogy az elkészült étel mindig tiszta tányérra kerüljön, a nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen. A kitálalt ételeket, salátákat, önteteket a legyektől, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni.
A gyermekek biztonsága érdekében a gyújtófolyadékot használat után gondosan zárjuk le és és tároljuk elzártan. |
Fontos tudni, hogy a különböző húsok parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek az ételben maradva bekerülnek az ételt elfogyasztók szervezetébe is. Az egészségkárosító vegyületek keletkezése azonban megelőzhető, ha figyelünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra. Ha nincs mód a húsok függesztve történő sütésére, akkor a húst alumíniumtálcára helyezzük.
Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppenne, és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegyük le addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik, a kívánt szín elérése helyett fekete lesz - olvasható a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal szerkesztőségünkhöz eljutatott hírlevelében.