1p
Régiós összehasonlításban is olcsónak számítanak a magyar kötelező biztosítások, a horvátok például majd´ háromszor annyit fizetnek
Régiós összehasonlításban is olcsónak számítanak a magyar kötelező biztosítások, a horvátok például majd´ háromszor annyit fizetnek. Az online kötések száma nálunk a legmagasabb, a biztosítóknak mégis napilapokban kell meghirdetniük tarifáikat - aki ezekből számolja ki, melyik a kedvezőbb ajánlat, az előtt mi is megemljük kalapunkat.

Kelet-közép európai szomszédjainkhoz képest Magyarországon a legalacsonyabbak a kötelező átlagdíjak, egyedi jellemzője a piacnak az évi egyszeri díjhirdetés, illetve az online brókerek kimagasló szerepe; a kötések több mint fele az interneten születik - alkuszok szerint ez az arány az idei "kampányban" még tovább emelkedhet.

A környező országok ettől lényegesen eltérő képet mutatnak: a lengyel, román, bolgár, szlovák, szlovén és horvát piacon a biztosítók az év bármelyik napján változtathatják tarifáikat és szinte kivétel nélkül mindenhol elenyésző az online alkuszi kötések aránya. A legolcsóbbnak számító lengyel átlagdíj is messze meghaladja a hazai szintet, különösen a személyautók körében jelentős az eltérés– derül ki a Genertel nemzetközi felméréséből.

Mélyponton a magyarországi díjak

Kgfb: könnyen ugorhat a bónusz
Az elmúlt években folyamatosan csökkent Magyarországon a kötelező biztosítás átlagos éves díja, amelynek szintje a legutóbbi díjhirdetés óta már a 20 ezer forintos szintet sem éri el. Ezzel messze a legolcsóbbak vagyunk kelet-közép-európai régióban. Szomszédjaink két nagyobb csoportra oszthatóak a díjszabásuk alapján: Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia az alsóbb szegmensbe tartozik, itt 30 és 40 ezer forint között mozognak az éves kgfb-díjak; eközben Horvátországban és Szlovéniában az átlagdíj 60 ezer forint körül mozog, vagyis a magyar szint háromszorosát kell befizetnie az autósoknak.

A kgfb-átlagdíjak a régióban



A díjak összehasonlítása is világosan mutatja, hogy a hazai díjak már most irreálisan alacsonyak -mondja  Csikós Dániel, a Genertel direktbiztosító vezérigazgatója. Ezért sem számítunk további jelentős csökkenésre az idei kampány során. Ha mindehhez hozzájön még a tervezett baleseti adó bevezetése is – amelyet a biztosítók kénytelenek lesznek beépíteni a jövő évi biztosítási díjukba – akkor ez összességében akár az adó mértékének megfelelő díjemelést is jelenthet - tette hozzá az üzletági vezető. Több alkuszcég is kalkulált már az adóval, melyből 27 milliárdos bevételt remél a költségvetés, miközben a biztosítási szektor a pénzintézeti adón keresztül is milliárdokhoz juttatja a büdzsét. A számítások szerint akár 25-30%-os árnövekedést is okozhat jövőre az új adó, de ezzel is csak a régiós átlagot érjük utol a díjszintben.

Nem lesz rendszámturizmus

Jól látszik, két szomszédos ország autósai is epekedve nézegetik magyar tarifákat, csakhogy ahhoz, hogy ők is ilyen jól járjanak, magyar rendszámmal kell rendelkezniük. A magyarországi regadó mértéke, illetve a most bejelentett adóemelések azonban vélhetően elriasztják azokat, akik a "szlovák" mintára esetleg rendszámturizmusban kezdtek el gondolkodni - hiába a kimagaslóan alacsony magyar biztosítási díjszint.

Többszöri díjhirdetés: megérett rá a piac

A felmérésben vizsgált hat ország kötelező biztosítási piaca mindenhol teljesen liberalizált, Nem csupán az évközi évfordulókat, hanem a díjhirdetések időpontjait sem kötik egy adott dátumhoz - tavaly óta már Magyarországon sem. Bulgáriában egy éven belül átlagosan két-háromszor változtatják díjaikat a biztosítók, Romániában pedig leginkább július és december hónapokra időzítik a tarifaváltásokat.

A Genertel szerint a magyarországi kgfb-piac is megérett az évi többszöri díjhirdetésre, hogy más biztosítási termékekhez hasonlóan egészséges piaci verseny érvényesüljön és a biztosítók folyamatosan tudjanak alkalmazkodni a piaci igényekhez.

Az eddig az év végére időzített díjhirdetés és forduló már a múlté, hiszen most már az autóvásárlás időpontja, vagyis a biztosítási szerződés kelte a mérvadó. Ez azt is jelenti egyben, hogy a piaci szereplők szerint 4-5 évre kalkulált időszak alatt a szerződések fordulója kiegyenlítődik az évben, vagyis nem lesz kampány időszak, mint eddig. Az autópiac haldoklása miatt egyelőre túlsúlyban vannak azok, akik az év végén válthatnak, így az idei október 31-ei díjhirdetés után még nagy verseny várható a biztosítók között - ami főleg az árakban fog leginkább tükröződni. Ahogy nő azonban azok száma, akik év közben váltanak, vélhetően úgy csökken majd az árverseny is. A tapasztalatok legalább is azt mutatják eddig, hogy akiknek az új szabályozás szerint már az autóvásárlás napja a forduló, nem igazán veszik a fáradtságot, hogy kedvezőbb ajánlat után nézzenek, inkább meghosszabbítják meglévő szerződésüket. Így persze több ezer forinttól eshetnek el az autótulajdonosok. Ennek azonban kedvező piaci hatása is lehet, áttevődhet a hangsúly az árról a kgfb-vel járó szolgáltatások minőségére, a biztosítók megítélésére.

Élen járunk az online kötések számában

A kgfb szerződések jelentős részét, közel 60 százalékát interneten kötik Magyarországon. A környező országok online piacát összehasonlítva Magyarország egyértelműen az élvonalhoz tartozik, szomszédjainknál elenyésző: öt százalék alatti az online brókereknél megkötött szerződések aránya.

2007-ben még 30 százalék körül volt az online közvetítőkön keresztül megkötött új szerződések aránya, tehát az elmúlt három évben is jelentős eltolódás zajlott ebbe az irányba.  Ez a jelenség nem csupán a régióban, hanem Európában is példa nélküli, kialakulása jórészt annak köszönhető, hogy a hazai biztosítók és alkuszok a díjat kizárólagos értékesítési szempontként kezelik - mondta el Sebestyén László, a Genertel értékesítési igazgatója.

Ez azonban felveti azt a kérdést, hogy mi szükség van arra, hogy a biztosítók díjaikat és számítási módszertanukat országos napilapban jelentessék meg. Október 30-án két országos napilapban kell ugyanis - fizetett hirdetés formájában - megjelentetnie a társaságoknak, hogy milyen tarifákkal dolgoznak. A törvény szerint ez a határidő a végső időpont, de a szektor szereplői közül senki nem fogja előbb kiteríteni a lapjait. Ez idén különösen problémás lehet, hiszen a határidő vasárnapra esik - vagyis egy sport- és egy bulvárlap jelentethetné meg a díjakat. Nehezen elképzelhető azonban, hogy valaki nekiáll kibogarászni a bonyolult táblázatokból, hogy az ő autójának, melyik a legmegfelelőbb ajánlat, hiszen mindezt az online alkuszok vagy a Mabisz honlapján pár perc alatt könnyen megteheti.

Terjednek a kiegészítők

Annak ellenére, hogy az ügyfelek a kötelező biztosítást döntően az ár alapján választják, ma már itthon és az elemzésben vizsgált országokban is egyre többeknek fontos a kiegészítő szolgáltatások köre. Ezek közül a legnépszerűbbek az autó lerobbanása vagy defekt esetén igénybe vehető azonnali segítségnyújtás, a mini-casco és a kátyúkár-biztosítás, melyek mindegyikére itthon is találunk már példákat. Az ún. keresztértékesítés, vagyis a kgfb-hez kapcsolt egyéb biztosítások kiajánlása Magyarországon nem nagyon működik a tapasztalatok szerint -megdőlt tehát az a tétel, hogy a kötelező az a termék, amellyel piacot lehet szerezni Magyarországon.

 

 

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG