1p
A 300 forintos euró ellenére sem várható egyelőre, hogy az MNB kamatemelést hajt végre. A forint további gyengülését valószínűleg intervencióval próbálná megfékezni a jegybank londoni felzárkózó elemzők szerint.
A 300 forintos euró ellenére sem várható egyelőre, hogy az MNB kamatemelést hajt végre. A forint további gyengülését valószínűleg intervencióval próbálná megfékezni a jegybank londoni felzárkózó elemzők szerint.

A Morgan Stanley bankcsoport citybeli szakértői a várható magyarországi jegybanki kamatpályáról befektetőknek összeállított előrejelzésükben kiemelték, hogy a forint a monetáris tanács előző, szeptember 20-ai kamatdöntő ülése óta is 2,5 százalékot gyengült az euróval, és 4 százalékot a dollárral szemben. A ház szerint a 300 forint körüli árfolyamot tekintve "nem csoda", hogy egyes piaci szereplők már az MNB esetleges vészkamatemelésének lehetőségét firtatják, és a kamatláb-kontraktusok határidős piaca (FRA) a következő három hónapra 0,75 százalékpontos kamatemelést áraz. A Morgan Stanley londoni elemzői azonban hétvégi értékelésükben megerősítették azt a nézetüket, hogy az MNB csak az utolsó lehetséges eszközként folyamodna kamatemeléshez. "Ez egy olyan puskagolyó, amelyet az MNB addig nem lő ki, ameddig más muníciót agresszív módon be nem vetett" - fogalmaztak a cég felzárkózó piaci szakértői, akik az egyéb lehetőségek között kiemelték a devizapiaci intervenciót.

A Morgan Stanley elemzői emellett úgy gondolják, hogy nincsenek olyan kitüntetett euró-forintárfolyamok, amelyekre a magyar jegybank érzékeny lenne. A magyar bankrendszer ma jobb állapotban van, mint 2008 októberében, amikor az MNB egy menetben 3,00 százalékpontos kamatemelést hajtott végre, a gazdaság kiegyensúlyozási folyamata is előrehaladt azóta, valamint a devizatartalékok is magasabbak, és így a mozgástér is szélesebb ahhoz, hogy a jegybank kamatemelés helyett intervencióval fékezze meg a forintgyengülést. Helyzetértékelésüket összefoglalva a Morgan Stanley londoni elemzői közölték: nem akarják elvetni annak a lehetőségét, hogy a piac végül olyan szintre gyengíti a forintot, amelyen az MNB már kamatemelésre szánhatja el magát. A ház szerint ugyanakkor a kamatemeléssel szembeni ellenállás erősebb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják, és a 2008 októberével vont párhuzam "nem szükségszerűen helytálló".

Hétvégi elemzésükben egy másik nagy befektetési bankcsoport, a JP Morgan londoni felzárkózó piaci szakértői is kiemelték, hogy a 300 forint/eurós "lélektani" árfolyamhatár elérése után erősödtek az MNB-kamatemeléssel kapcsolatos piaci várakozások. A ház citybeli szakértői ugyanakkor közölték: bár a kamatemelési kockázat szerintük is erősödött, alapeseti előrejelzésük továbbra is az, hogy az MNB egyelőre tartja jelenlegi 6,00 százalékos alapkamatát.

A JP Morgan okfejtése szerint korlátozhatja a forintra nehezedő leértékelődési nyomást az, hogy az MNB kész saját tartalékából fedezni a devizaalapú hitelek végtörlesztése által érintett bankok devizakeresletét. Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a jogosult devizahitelesek 20 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, a JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint az érintett magyarországi bankok pótlólagos devizakereslete legfeljebb 3,5 milliárd euró lehet. A jelenlegi devizatartalékok figyelembevételével az MNB-nek így van "elégséges tűzereje" ahhoz is, hogy a magyar jegybank a közvetlenebb devizapiaci intervenciós stratégiához folyamodjon, ha a forint tovább gyengülne - vélekedtek a JP Morgan citybeli közgazdászai. Elemzésükben azonban kiemelték azt is, hogy az MNB "történelmileg" általában előnyben részesítette a kamatemelést a forint erősítésének eszközeként. Ha a forint gyengeségének inflációs átszűrődése a következő hónapok inflációs adataiból egyértelművé válik, és ha a forint még tovább gyengülne, akkor a magyar jegybank valószínűleg kamatot emelne, de addig is devizapiaci intervenciókkal simíthatja el az árfolyamkilengéseket - vélekedtek hétvégi értékelésükben a JP Morgan londoni elemzői.

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG