1p
Egy friss kutatásból kiderül: a magyarok többségének nincs megtakarítása, a legtöbben belerokkannának, ha munka nélkül maradnának
Az MNB és a Pénziránytű Alapítvány részben nemzetközi (OECD) módszertan alapján folytatott közös alapkutatásának fókuszában a hazai pénzügyi kultúra állt. Az eredményeket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: a magyar lakosság továbbra is tájékozatlan a pénzügyek terén. A megkérdezettek több mint fele semmilyen megtakarítással nem rendelkezik, a legtöbben egy átlagos hosszúságú munkanélküliségi periódust sem lennének képesek átvészelni

Dr. Simon András kommunikációs igazgató bevezetőjében elmondta: meglehetősen lehangoló a helyzet a pénzügyi kultúra területén. A lakosság a nemzetközi tendenciáknak megfelelően egyre több pénzügyi szolgáltatáshoz fér hozzá, a hitelfelvétel, az eladósodottság szintje növekedett. Ezzel azonban nem párosult a pénzügyi kultúra fejlődése: az emberek anélkül próbálnak eligazodni az egyre összetettebb pénzügyi világban, hogy az alapvető ismeretekkel, kockázatokkal tisztában lennének. Simon szerint kétféle magatartásforma jellemző a magyarokra: vagy túlvállalják magukat, a lehetőségeikhez képest túl nagy terheket és kockázatokat vállalnak, vagy épp a másik végletet választják, azaz a régi, konzervatív eszközöktől nem hajlandóak elmozdulni, mert nem ismerik a lehetőségeket.

Ha az ügyfelek tudatosak, a választásukban megfontoltak, az a pénzügyi szférát innovációra, egyre jobb ajánlatok összeállítására kényszeríti. Az így keletkező versenyhelyzet nyertesei maguk a fogyasztók lehetnek. A tudatos, jól informált, a kockázatokat ismerő ügyfélkör a bankok számára kiszámíthatóbb környezetet jelent, ami a jegybank tevékenységének egy fontos célja, egyben alapfeladata - mondta el a kommunikációs igazgató.

Dr. Várhegyi Éva, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke a kutatás eredményeit ismertetve elmondta: a magyar háztartásoknak mindössze egyharmada készít családi költségvetést. A pénzügyi termékek ismertsége általában meglehetősen magas, ezzel szemben azok aránya, akik az ismert pénzügyi termékekkel valóban rendelkeznek is, lényegesen alacsonyabb. Az alapvető pénzügyi terméknek tekinthető folyószámlával például a megkérdezetteknek csak 69 százaléka rendelkezik, biztosítása csak minden második válaszadónak van.

Hallott-e már a következő pénzügyi termékekről, igénybe vette-e őket az elmúlt két évben, illetve rendelkezik-e velük jelenleg? (Forrás: MNB)

A válaszadók 37 százaléka több szolgáltató ajánlatainak előzetes összehasonlítása alapján hozta meg döntését, nagyjából ugyanennyien azonban semmilyen előzetes összevetést sem végeznek a termékeket, szolgáltatókat illetően, ami továbbra is a lakosság pénzügyekkel szembeni passzív, távolságtartó magatartásának tudható be.

A megkérdezettek elsősorban közvetlenül a pénzügyi szolgáltatóknál próbálnak információkat szerezni, illetve a rokonok, barátok, ismerősök véleményére is nagy arányban alapoznak a választásnál. Az internetről mindössze 5 százaléknyian szereznek be információkat a döntéshez.

A megélhetési gondokkal kapcsolatban Várhegyi Éva elmondta: a válaszadók több mint harmada szembesült azzal az elmúlt 1 évben, hogy jövedelme nem fedezte megélhetési költségeit. Ez nagyobbrészt az egyedülállóknál, a 21-50 éveseknél, az alacsony végzettségűeknél, a nagycsaládoknál, a községekben élőknél fordult elő. Ezzel szemben ritkábban adtak számot anyagi problémákról az özvegyek, a legfiatalabbak, a 60 év felettiek, a nyugdíjasok, a diákok, a magasabb jövedelműek, a felsőfokú végzettségűek, a gyermekkel rendelkezők, a 2 fős háztartások és a nagyobb városokban élők.

Az érintett válaszadók elsősorban (67%) kiadásaik csökkentésével reagáltak az ilyen élethelyzetekre, 18 százalék pluszmunkát próbált vállalni, 19 százalék baráti/családi kölcsönből próbált boldogulni, 17 százalékuk viszont a számlák befizetésének elhalasztására kényszerült.

Milyen módon kezelte megtakarításait az elmúlt 12 hónap során? (Forrás: MNB)

A megkérdezettek több mint fele semmilyen megtakarítással nem rendelkezik - mondta el a szakértő, így amennyiben elvesztenék munkahelyüket, az tragikus helyzetet teremtene számukra. A kutatás szerint pénzügyi vészhelyzet esetén a válaszadók közel egyharmada 1-3 hónapot tudna átvészelni pénzügyi tartalékaiból. A válaszadók kétharmada (63%) egy átlagos hosszúságú munkanélküliségi periódust (ami jellemzősen 3-6 hónap) sem lenne képes átvészelni, ami jól mutatja, hogy mennyire sérülékenynek érzi magát a magyar lakosság.

A megtakarítással rendelkezők több mint fele folyószámlán, egy része megtakarítási számlán tartja megtakarításait. A teljes lakosság 9 százaléka otthon tartja a megspórolt pénzét - ez főleg a legfiatalabbakra és a legidősebbekre jellemző.

Ha Ön elvesztené fő jövedelemforrását, mennyi ideig lenne képes tovább fedezni megélhetési költségeit hitel felvétele vagy elköltözés nélkül? (Forrás: MNB)

A kutatás célja a pénzügyi kultúra szintjére vonatkozó nemzetközi adatbázis létrehozása, melynek segítségével a háztartások pénzügyi műveltségének szintje nemzetközi szinten összehasonlíthatóvá válhat.

Összesen 20 ország vesz részt az OECD felkérése alapján a kutatásban, a nemzetközi eredmények 2011. IV. negyedévében várhatóak.

Az OECD-módszertan alapján végzett kutatás kiegészült egy országspecifikus résszel is, melynek keretében azt kívánták meghatározni, az aktuális helyzet alapján hol vannak jelentős hiányosságok, mely területekre érdemes a jegybanknak a jövőben fókuszálni a továbbiakban. Ennek kapcsán Szalay György, az MNB pénzügyi kultúra központjának vezetője elmondta: a pénzügyi, gazdasági témákban a megkérdezettek 31 százaléka napi szinten, 36 százaléka heti szinten tájékozódik. Azok között, akik egyáltalán nem törődnek a témakörrel, magas a legfiatalabbak aránya - hívta fel a figyelmet a szakember. A válaszadók mindazonáltal igen kritikusak saját tájékozottságukat illetően: közel 40 százalékuk úgy ítéli meg, hogy alig, vagy egyáltalán nem tájékozott a pénzügyi-gazdasági témákban.

A legalapvetőbb dolgokkal (folyószámla, átutalás, készpénzbefizetés, -felvétel) 15 százalék nincs tisztában, ők jellemzően a legidősebb korosztály tagjai. A fizetési forgalomban továbbra is jelentős, 77 százalék a papíralapú megbízások aránya (ebbe a sárga csekkek forgalma is beleértendő). Az interneten benyújtott fizetési megbízások aránya mindössze 15 százalék.

A megkérdezettek 67 százaléka rendelkezik bankkártyával. Kétharmaduk teljes mértékben megbízik a bankkártyák biztonságában, 15 százalék azonban teljesen bizalmatlan ezzel a készpénzhelyettesítővel szemben - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szalay György elmondta: bár az eredmények esetenként kifejezetten lesújtóak, a témában végzett korábbi kutatások alapján azért több területen is érzékelhető javulás a magyar lakosság pénzügyi ismereteit illetően.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG