1p
A Kopint-Tárki szerint jövőre recesszióhoz közelít a magyar gazdaság teljesítménye, a 0,5%-os halovány növekedés okai között pedig ott találjuk az átszabott adórendszert is
A Kopint-Tárki szerint jövőre recesszióhoz közelít a magyar gazdaság teljesítménye, a 0,5%-os halovány növekedés okai között pedig ott találjuk az átszabott adórendszert is. A kutatóintézet szerint a nettó reáljövedelmek várhatóan 0,5%-kal mérséklődnek jövőre, ami 1% körüli fogyasztáscsökkenéssel járhat együtt. Nem biztos, hogy elég lesz az 1000 milliárdos kiigazítás.

Növekedési kockázatok: külső és belső okok

Rontotta 2012-es növekedési előrejelzését a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt.: az idei 1,5 százalékos GDP növekedés után a korábban várt 3,0 százalékkal szemben már csak 0,5 százalékos bővülést vár jövőre.

Az alacsonyabb növekedés részben a külpiaci kereslet várható lanyhulásával magyarázható, amely az exportra különösen ráutalt magyar gazdaságban számottevően visszavetheti a növekedés ütemét. A kutatóintézet rontotta a korábban az eurózónára kiadott 1,5%-os növekedési prognózist, már csak 1%-os bővülést várnak, aminek oka, hogy Európa motorja nem pörög fel: a német gazdaság visszafogottabb teljesítményre lesz csak képes jövőre.

Surányi: ha optimistán nézzük, 1,5 százalék lehet a növekedés jövőre

A másik kedvezőtlen hatás a belföldi gazdaságpolitikai lépésekkel, elsősorban az szja-változtatások negatív növekedési hatásaival függ össze. Az adójóváírás kivezetése, a minimálbér drasztikus emelése oly mértékben emeli a vállalkozások bérköltségét, s ezzel rontja a nemzetközi versenyképességüket – éppen az egyre élesebb világpiaci verseny körülményei között – ami romló foglalkoztatással, alacsonyabb termelési és beruházási aktivitással fog együtt járni a Kopint-Tárki szerint.

Gyengébb árfolyammal számoltak, gazdasági növekedéssel nem

Márpedig ha az így lesz, az ismételten hatalmas kihívások elé állíthatja a kormányzatot. A 2012-es büdzsé első tervezetének bejelentésekor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a jövő évi hiánycél kőbe van vésve. A költségvetést ugyanakkor 1,5%-os gazdasági növekedésre szabták - kockázatként csak az elszabaduló forintárfolyamot vették figyelembe. Ha a GDP-növekedés 1% alatt lesz jövőre, akkor a már most beépített 1000 milliárdos egyenlegjavító (értsd: megszorító) intézkedéseket újabb elemekkel kell majd kipótolni, hiszen a hiányt a GDP százalékában számolják el.

Országvédelem: kockázatok és mellékhatások
A 2012. évi költségvetési tervezet szerint az államháztartás bevételei folyó áron mintegy 1000 milliárd forinttal emelkednek, miközben a kiadások "csupán" 370 milliárddal nőnek a 2011. évi költségvetési előirányzathoz képest. Ennek következtében a hiány az idei 1184 milliárdról 576 milliárd forintra csökken.


Matolcsy György bejelenti a 2012-es büdzsé tervezetét (Fotó: kormany.hu/Botár Gergely)

Mind a bevételi, mind a kiadási előirányzatokból kitűnik, hogy a 2012. évi költségvetés erősen restriktív jellegű. Jelentősen nő a jövedelmek központosítása az adórendszeren keresztül, miközben az újraelosztás mértéke szűkül. A kiadási tételek többsége – néhány meglepő kivételtől eltekintve – reálértékben csökken, többeké nominálisan is.
Az új költségvetés tehát teríteni próbálja a kiadások szűkítésének terheit az egyes tételek között, ami
viszont azzal jár, hogy restrikció a gazdaság szinte minden területét érinti.

A jövő évi költségvetés teljesíthetőségét tehát az fogja meghatározni, hogy megtörténnek-e azok az átalakítások és – ami ennél még fontosabb – megszületnek-e azok az egyezségek, amelyek a költségvetési restrikciók megvalósítását lehetővé teszik.

Az előirányzatok teljesíthetőségének megítélését az is nagyban korlátozza, hogy még nem ismeretesek azoknak az adóváltoztatásoknak a konkrétumai, amelyek a várható adóbevételeket megalapozzák (pl.: baleseti adó, ideiglenes különadó a félszuperbruttóra, cégautóadó - összesen 9 adónemet növelt/vezetett be a kormány).

Az szja tervezett változtatásának ma ismert módja (az adójóváírások kivezetése) valamint a minimálbér drasztikus emelése nem játszik kulcsszerepet a konszolidációban, mivel az nem csak bevételekkel, hanem kiadásokkal is jár (bérkompenzáció). Negatív hatásaik azonban a gazdaság versenyképességére, a foglalkoztatásra, és a beruházásokra kétségtelenül súlyosak. Ezek a tervezetek tehát még visszavonhatóak a költségvetés veszélyeztetése nélkül - állapítja meg a Kopint-Tárki.


Megköszönhetjük az autógyáraknak

2012-ben a várhatóan 1% körüli mértékben csökkenő magánfogyasztás negatív hatását a felhasználási oldalon az export növekedése kompenzálja, ez biztosíthatja az enyhe pozitív növekedési kilátásokat. Az export annak következtében tud – az idei év első felétől ugyan elmaradó mértékben – nőni, hogy jövire belépnek a termelésbe azok a hatalmas gépjárműgyártó kapacitások (Mercedes, Opel, Audi) amelyek jelentisen növelik az export és az ipari termelés indexét.

Az építőipar mélyrepülése azonban 2012-ben várhatóan folytatódik, amit mind a lakásépítések drámai csökkenése, mind a beruházások stagnálása, esetleg további csökkenése alátámaszt. A beruházások stagnálását a kedvezőtlen világpiaci kilátások és a belföldi vállalatok versenyképességét rontó személyi jövedelemadó változtatások mellett a külföldi tőke fokozódó "gyanakvása" is okozza - fogalmaz a Kopin-Tárki elemzése.

Jövőre jóformán csak uniós pénzeket fordít a költségvetés beruházásokra és gazdaságélénkítésre, az idei 1200 milliárd forint után így 1500 milliárd forint ömlik majd ezen a csatornán a gazdaságba - tudható meg a 2012-es költségvetés tervezetéből.

Mennyit viszünk majd haza jövőre?

A jövő évi béralakulást számos, egymásnak ellentmondó tényező befolyásolja Az általános gazdasági környezet továbbra is korlátozza a vállalatok béremelési képességét, ugyanakkor a minimálbér drasztikus emelése megdobja a bérnövekedés ütemét.

Jövőre a kormány ugyan állami kompenzációt ígér az 5%-os béremelést végrehajtó vállalatoknak, valószínűsíthető azonban, hogy a vállalatok jelentős része még így sem lesz képes megadni az elvárt szintű béremelést.

Nemzetgazdasági szinten a regisztrált bruttó keresetnövekedést 5% körülire becsüli a Kopint-Tárki, a költségvetési szektorban érvényes bérkompenzációt is figyelembe véve pedig 6,5% körüli lehet. Figyelembe véve az adóváltozások hatását, a foglalkoztatás enyhe mérséklődését és a társadalmi juttatások reálértékének csökkenését, a nettó reáljövedelmek várhatóan 0,5%-kal mérséklődnek, ami 1% körüli fogyasztáscsökkenéssel járhat együtt.

A kép meglehetősen borús ahhoz képest, amit a Matolcsy György által bejelentett 2012-es országvédelmi költségvetés prognosztizál. A kormány jövőre 4% körüli reálkeresetemelkedést vár és azt, hogy a fogyasztás pozitív tartományban marad.

Infláció: sikertörténet, de csak volt

2011 első 8 hónapjában a mérsékelt infláció a magyar gazdaság kevés sikertörténetéhez tartozott - fogalmaz az elemzés. A Kopint Tárki szerint megteremtődni látszott annak a feltétele, hogy az infláció folyamatos mérséklődésével párhuzamosan a jegybanki alapkamat is csökkenjen, ami kedvezőbb feltételeket teremthetett volna a forinthitelre alapozott hitelpiac létrejöttéhez, a beruházások olcsóbb hitelekkel való ellátottságához.

A kutatóintézet azonban úgy számol, 2012-ben ez a kedvezı tendencia ismét megfordul. A jövı évi árindex előrejelzését a Kopint-Tárki a júniusi 3,6%-ról 4,6%-ra emeli fel. Ez azon a feltételezésen alapul, hogy amennyiben az áfakulcs 25-ről 27%-ra emelése teljes mértékben érvényesülne az árakban, az 1,6%-kal nyomná fel az árindexet. Feltételezhető azonban, hogy a szabadáras termékek esetében ennek az emelkedésnek durván a felét a kereskedők és a termelők nem hárítják át a fogyasztókra. Az előrejelzés a kormány által várt 4,2%-os szint felett van, miközben a jegybanki cél az árstabilitás fenntartásához a 3%.

Megtakarítások: a végtörlesztés a fék

Eközben a háztartások pénzügyi megtakarítási aktivitása tovább élénkül – ugyanazon okokból, amelyek   fogyasztási hajlandóságot visszafogják. A bruttó megtakarítások értéke 2011-ben számottevően nő, noha a növekedést az utolsó negyedévben bizonyos fokig fékezi a végtörlesztés, ami várhatóan jelentős részben a létező megtakarítások felhasználásával valósul meg.

2011 első felében a háztartások nettó finanszírozási képessége (a magánnyugdíjpénztári megtakarítások – vagyis 2890 milliárd forint – eltőnésének a hatását figyelmen kívül hagyva) mintegy 800 milliárd forintot tett ki, ami a tavalyi, szintén magas megtakarításokat is túlszárnyalja. 2012-ben a magas megtakarítási hajlandóság fennmaradására lehet számítani A hitelfelvételi egyenleg viszont várhatóan negatív marad.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG