1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hiába fideszes vezetésű a kormány, a főváros és szinte valamennyi kerület, Tarlós István főpolgármester egyre több konfliktust kénytelen kezelni
Hiába fideszes vezetésű a kormány, a főváros és szinte valamennyi kerület, Tarlós István főpolgármester egyre több konfliktust kénytelen kezelni. Az első számú kérdés pedig mindinkább az, hogy a kétharmados kormánytöbbség hullámán sikerül-e kialakítani egy hatékonyabb önkormányzati rendszert Budapesten - írja a Figyelő.

Nincs szebb egy testvérháborúnál – bökte oda a maga keresetlen modorában Tarlós István a múlt hét közepi sajtótájékoztatóján a HírTV újságírójának. A főpolgármester pontosan tudta, hogy a stábja ellen a HírTV-ben vagy a Magyar Nemzetben az utóbbi időben megjelenő negatív hírek valójában a Fidesz mögött álló gazdasági lobbi üzenetei - áll a Figyelő cikkében.

A hetilap informátorai megerősítik azt a Magyar Narancs közelmúltbeli elemzésében szereplő értesülést, amely szerint Tarlós nem csupán Rogán Antal V. kerületi polgármesterrel és az általa képviselt kerületi lobbival áll harcban, hanem egyéb jobboldali gazdasági érdekcsoportokkal, konkrétan a Simicska Lajoshoz köthető üzleti körökkel is.

Mi lesz a közigazgatási reformmal?

Minden szakértő egyetért abban, hogy a város fejlődését az elmúlt húsz évben erősen gátolta a fővárosi kerületek túlzott befolyása. „Budapestet 23 kerülettel nem lehet vezetni. Minden vitán felül áll, hogy ez a megosztottság alkalmatlanná teszi a várost a hosszú távú fejlesztésekre” – jelentette ki Zoboki Gábor építész, a főpolgármester egyik városrendezési tanácsadója.

A kétharmados többség nem feltétlenül könnyíti meg a húsz évvel ezelőtt kialakított struktúra megváltoztatását, sőt, e tekintetben akár még bonyolultabb is lehet ma a helyzet.

A jelenlegi fővárosi jogosítványok megerősítésének Tarlós kisebb esélyét látja most, mint a választások előtt, ami abból is fakadhat, hogy Rogán Antal nemrég húzott ki a főváros zsebéből megközelítőleg 3 milliárd forintot, miután átvitt a parlamenten egy törvénymódosítást. Ez alapján a jövőben az idegenforgalmi adóbevétel nem a fővárost, hanem a kerületeket gazdagítja, még akkor is, ha a turisztikai feladatok egyébként a fővárosnál maradnak - írja a Figyelő.

Az V. kerület polgármestere jól beágyazott ugyan a párton belül, de mint fiatal és ambiciózus politikus, aki nem minden kérdésben egyeztet a miniszterelnökkel, könnyen csatát veszthet az Orbán iránti hűségét állandóan hangsúlyozó Tarlóssal szemben. Utóbbi ráadásul nem jelent veszélyt Orbánra nézve, Rogánnal kapcsolatban viszont mindig is az a hír járta, hogy nagy ambíciói vannak.

BKV-adósság, dugódíj, parkolás

A jelenlegi helyzet fenntarthatatlanságát jól példázza a budai „fonódó” villamosvonalak ügye. Ezt a beruházást 2009 óta blokkolja a II. kerület. A közlekedők viszont csak annyit tapasztalnak a vitából, hogy Óbudáról még mindig csak átszállással lehet eljutni Buda fő központjába, a Moszkva térre, ráadásul a fejlesztés uniós támogatása is veszélybe kerülhet, ha nem sikerül megállapodni a kerületnek és a fővárosnak.

A legnagyobb falat a BKV 77 milliárdos banki adósságának állami átvállalása. Ez az egyetlen terület, ahol Tarlós deklarálta, hogy a főváros önmagában tehetetlen, s jelentős kormányzati segítség nélkül a közlekedési vállalat hamarosan bedől. A Figyelő szerint a közlekedés felett szakmai felügyeletet gyakorló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már jóváhagyta a budapesti koncepciót, az NGM azonban egyelőre hezitál.

A parkolási díjak az összecsapások újabb terepéül szolgálnak a főváros és a kerületek között. A főpolgármester síkra szállt az egységes rendszer mellett, amelynek bevételei szintén a közösségi közlekedés ügyét szolgálnák. Egyelőre azonban nem történt előrelépés a centralizáció felé, sőt, több kerület is saját parkolási társaságot alapított, amelyek tevékenysége az adott városrész tulajdonában lévő utakra terjed ki. Tarlós az egységes parkolási rendszer előfeltételének a dugódíjat nevezte meg, aminek bevezetését 2013-ra gondolja.

Privátbankár, Figyelő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG