A főigazgató beszélt arról is, hogy készül a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program, amelynek tervezetét a MÉBiH, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Élelmiszerbiztonsági Albizottságával közösen dolgozza ki.
Szeitzné Szabó Mária az MTI kérdésére hozzátette: többek között növelni kell a szakemberek felkészültségét, valamint a változásokhoz való alkalmazkodást is előtérbe kell helyezni. A terv első véglegesített változata várhatóan májusban kerül a döntéshozókhoz.
Mint mondta, jelentős hangsúlyt kapott az utóbbi években az élelmiszerlánc védelme, de javítani kell a témához kapcsolódó oktatást, nevelést és a közösségi kommunikációt. Ezenkívül tudatosítani kell a vállalkozói felelősséget, és azt érvényre is kell juttatni az élelmiszer-előállítás folyamatában.
A hivatal mindössze 18 fővel működik. Elsődleges feladata a nemzetközi és a belföldi kapcsolattartás a különböző szakmai szervezetek között, valamint azok koordinációja, az élelmiszerekben előforduló szennyeződések egészségügyi kockázatának becslése, az élelmiszer és a takarmánybiztonság érdekében.
A hét kérdése:
Ön mi alapján dönt a választásokon? Szavazzon!
A főigazgató külön aláhúzta: ellenőrzést az általa irányított szervezet nem végez, de segítséget nyújt az ellenőrzéseket végző hatóságoknak a kockázatbecslésen alapuló tervezéshez. Az MTI kérdésére a főigazgató közölte: a MÉBiH a múlt évben 143,2 millió forintból gazdálkodott, ez 5 százalékkal volt kevesebb az előző évinél.
Zöldséggel és gyümölccsel a szívhalál ellen
Gyilkos sajtok: a gyártó elismerte a felelősségét
Ami magyar, az biztonságos is?
A tél sem hozott megváltást a boltosoknak
Egyre többen jönnek hozzánk vásárolni
A multiktól vesszük a magyar bútorokat
MTI