1p
Az óriásira duzzadt adósságtól meg kell szabadítanunk az államot és a családokat - mondta a kormányfő, aki szerint az összesen 1100 milliárdos kiigazítás és többek között az áfaemelés nem megszorítás
Az óriásira duzzadt adósságtól meg kell szabadítanunk az államot és a családokat, munkahelyeket kell biztosítanunk annak, aki képes dolgozni - mondta a miniszterelnök kedden a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács alakuló ülésén. Orbán Viktor szerint mindenkit be kell vonni a konzultációba

A fidesz.hu tudósítása szerint Orbán Viktor hangsúlyozta: tévútra vezetett az a felfogás, amely szerint a munka kérdéseiről csak a munkaadóknak és a munkavállalóknak van véleménye. A kormányfő ezért is üdvözli azt, hogy sikerült kiszélesíteni az egyeztetést, mivel a tanács tagjai között megtalálhatóak egyházak, civil szerveztek és a tudományos élet képviselői is. Érdemes mindenkit bevonni a konzultációba - jegyezte meg.

A tanács munkája a mindennapi életből induljon ki

A munkavállalók a saját bőrükön éreznek meg minden változást, akár jó, akár rossz irányba mennek a dolgok, az ő erejük és energiájuk nélkül az ország nem tud felemelkedni. A munkaadók nélkül az emberek szorgalma és tudása nem hasznosulhat, és nem lesz emberek munkájából kenyér és gazdasági eredmény. A tudomány emberei a napi vitáktól felemelkedve hosszabb távra tekintenek, ezért segíthetik a tisztánlátást – fejtette ki. Orbán Viktor meggyőződése szerint az egyházak képviselői is új értékeket hozhatnak az egyeztetésbe, hiszen ők értik meg a lélek oldaláról az ember és munka viszonyát. Gondoljunk csak arra, hogy milyen fontos ez, amikor több százezer embert szeretnénk visszavezetni a munkára alapozott élethez, olyanokat akik már a szüleiket sem látták dolgozni – fűzte hozzá. A kormányfő a civilek feladatát abban látja, hogy ők "földközelből" ismerik azokat a gondokat, amelyekkel mindannyiunknak meg kell küzdeni.

 

Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy a tanács munkája a mindennapi életből induljon ki, és a valóságos élet valóságos kérdéseire igyekezzen választ találni. Teli a padlás okosnak látszó, de valójában értéktelen papírokkal, a megoldásokat csak konzultációk révén fogunk találni - jegyezte meg. Nehéz időkben vettük át a kormányzást, de mindvégig hatalmas erőt jelentett az a segítség, amelyet közvetlenül az emberektől kaptunk a konzultációk révén - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: az NGTT-re is úgy tekint, mint a konzultáció egy újabb formájára.

A kormányfő beszédében kitért a válságra is. Bármerre tekintünk, aggasztó jeleket látunk magunk körül, de itt a magyar gazdaságban is. A tanácsnak ilyen időkben nagy a felelőssége – tette hozzá. Orbán Viktor szerint nagy kihívásokkal állunk szembe, de rossz lenne, ha ettől megbénulnánk. Az óriásira duzzadt adósságtól meg kel szabadítanunk az államot és a családokat, munkahelyeket kell biztosítanunk annak, aki képes dolgozni. Ez normális időkben is komoly feladat, de válságban többszörösen nagy erőpróba – fűzte hozzá. Vihar rázza meg azt az európai gazdasági rendszert, amelynek mi is részei vagyunk, fönnáll a komoly veszélye annak, hogy a 2008 októberi amerikai pénzügyi válság megismétlődik az eurózónában még az idén ősszel – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Fel kell venni a küzdelmet a válság ellen, de okosan kell harcolni

A görög válság megoldását jól láthatóan az európai vezetők elhalasztották. Nyilvánvaló, hogy az európai bankrendszer teljes feltőkésítésre szorul. Kína lassul, az Egyesült Államok kínlódik, az eurozóna a stagnálás felé tart - hangsúlyozta. Ebben a közegben kell a magyar gazdaság hajóját biztonságos vizekre kormányozni - tette hozzá.

Orbán visszautasítja a "megszorítás" kifejezést
Határozottan vissza kell utasítanom minden megszorításokra épülő politikát - jelentette ki a miniszterelnök, akinek a nemzetgazdasági minisztere az elmúlt hetekben 9 adóemelést - köztük áfaemelést is -, egy 100 milliárdos idei és egy 1000 milliárdos jövő évi kiigazítócsomagot jelentett be.
Véleménye szerint a megszorítások lényege, hogy "pénzt vesznek ki a gazdaságból, anélkül, hogy közben a gazdaság szerkezetét úgy alakítanák át, hogy a jövőben  ne legyen szükség újabb és újabb megszorításokra".  Hozzátette: az elmúlt évek  magyar gazdaságpolitikájának tragikomédiája, hogy állandó megszorításokról beszéltek, majd újabb megszorítások következtek.













Fel kell venni a küzdelmet a válság ellen, de okosan kell harcolni - mutatott rá. Hozzáfűzte: nekünk azonban azért kell cselekednünk, hogy a válság végéig a lehető legkevesebb kárt szenvedjük el, és hogy kedvezőbb helyzetben legyen az ország, mint a válság előtt.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a mostanihoz hasonló krízishelyzetek már korábban is voltak. Ilyenként említette azt, hogy a rendszerváltást követő másfél évben 1,5 millió munkahely szűnt meg, de felidézte az 1998-as válságot, amit Oroszország fizetésképtelensége idézett elő.

Ezzel összefüggésben a miniszterelnök kiemelte: a magyaroknak van válságkezelő képessége, hozzátéve: fel tudunk mutatni jó magyar példákat, melyek segítségével megtalálhatjuk a kivezető utat.

Orbán Viktor szavai szerint azonban egyedül nem tudjuk megoldani egész Európa válságát. „Nekünk magunkat kell minél jobb formába hozni, hogy a vihar utáni versenyben minél jobb pozícióból startoljunk” – fűzte hozzá.

Start: 200 vagy 300 ezer?

A kormány eredményeiről szólva a miniszterelnök rámutatott: csökken az állam és a családok adóssága, emelkednek a minimálbérek, de nem emelkednek a rezsiköltségek. Hozzátette: komoly esély van arra, hogy jövőre 200 ezer ember helyezkedhet el a Start-munkaprogram segítségével, és a válság parazitáit, azaz az uzsorásokat is sikerült kiiktatni Magyarországon. A Pintér Sándor a BM-ben tartott mai országos értekezleten előadásában kifejtette: a kormány célja az, hogy a 2012. évben 300.000 fő legyen nyolc órában foglalkoztatva a Startmunka programok keretében. A belügyminiszter ezt a kormányfő felszólalása előtt, még tegnap mondta a kormányzati kommunikációs portál beszámolója szerint. A 300 ezer új szám, korábban a 2012-es büdzsé bejelentésekor Matolcsy György is arról beszélt, hogy a programmal 200 ezer embert csatornázhatnak vissza a munka világába.


 

Minden pénzt, amit elköltünk előbb vagy utóbb meg kell keresni - emelte ki a kormányfő, hozzátéve: tekintettel arra, hogy az előző kormányok előre költötték el a pénzt, azt most utólag kell megkeresni.

Indul az NGTT

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendelet szerint a jövőben a közigazgatási és igazságügyi miniszter „működteti a társadalmi párbeszéd makroszintű fórumát és gondoskodik a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal összefüggő, törvényben meghatározott feladatok ellátásáról" a kormányzati tevékenység összehangolásáért való felelőssége körében.

Az Országgyűlés idén júliusban fogadta el az NGTT-ről szóló törvényt; a tanács az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanácsot, valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot váltja fel.

A jogszabály szerint a gazdasági és a munkavállalói oldal mellett tagjai tanácsnak a külön-külön törvény szerinti egyházak és civil szervezetek képviselői, beleértve a nemzetpolitika területén tevékenykedő civil szervezeteket is, valamint a tudomány képviselői is.

A testület döntéseket nem hoz, csak konzultációs, javaslattevő és tanácsadó feladata lesz.
A törvény szerint az NGTT a társadalmi párbeszéd legátfogóbb, sokoldalú konzultatív fóruma, amely mind a kormánytól, mind az Országgyűléstől független. A tanács a gazdaság és a társadalom fejlődését érintő átfogó ügyek, a kormányzati ciklusokon átívelő nemzeti stratégiák megvitatására, valamint a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés, illetve az ehhez illeszkedő szociális modellek kidolgozásának és megvalósításának előmozdítására jön létre.

A törvény szerint a soros elnökség az oldalak három havonkénti rotációja szerint történik, először a gazdasági oldal adja a soros elnököt; az oldal első soros elnöke Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke lesz.

Korábban az érdekegyeztetés rendszerének átalakítását a szakszervezetek visszalépésként értékelték: attól tartanak, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács nem lesz hatékony fórum a munkavállalói érdekek védelmére, ez pedig néhány érdekképviselet szerint súlyos társadalmi feszültségekhez vezethet. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke májusban kijelentette: az OÉT több mint húsz éven át volt letéteményese a munkabékének és a társadalmi békének, megszüntetésével a "kormány megalázta a magyar munkavállalókat, akikkel nem hajlandó tárgyalni, huszadrangúak a munkavállalók a kormány számára".  Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke azt hangsúlyozta: "a kormány nem kíván a munka világával külön tárgyalásokat folytatni".

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke az NGTT létrejöttét úgy értékelte: a munka világát érintő kérdésekről speciális egyeztetések szükségesek, és nem a konzultáció, hanem a megállapodás céljával zajló egyeztetések jellemzőek Európában.

A munkaadók is kritikusan ítélték meg az új érdekegyeztető rendszer kialakítására vonatkozó kormányzati bejelentést, amelyről velük csak informálisan egyeztettek.
 
Terítéken a minimálbér és az egészségügyi járulék

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szeptember 20-án azt közölte, hogy az NGTT-nek javaslatot tesz majd a minimálbér 92.000 forintra, valamint a garantált bérminimum 108.000 forintra emelésére. A versenyszférára vonatkozóan 5 százalékos béremelési ajánlást tesz a kormány és az NGTT ülésén javasolni fogja, hogy a szociális partnerekkel közösen elfogadott béremelési ajánlás feletti béremelés egy részét a munkáltatónak részben visszatérítse.

Ezek mellett a kabinet az egészségügy finanszírozási oldalának rendbetételéért javasolja a munkavállalókat terhelő egészségbiztosítási járulék 1 százalékponttal történő megemelését. Azt a kérdést, hogy ezt a járulékemelést be kell-e vonni az adórendszer átalakítása miatti kompenzációba - és ha igen, milyen mértékben -, a kormány az NGTT egyeztetésein kívánja megvitatni - közölte még szeptemberben az NGM.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG