1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az új idők új eszközöket kívánnak - mondta Orbán Viktor kormányfő a parlament harmadik ülésszakának első napján "évadnyitó" felszólalásában
Az új idők új eszközöket kívánnak - mondta Orbán Viktor kormányfő a parlament harmadik ülésszakának első napján "évadnyitó" felszólalásában. A fő feladat tavasszal az ország megújítása lesz. Ennek részletes gazdasági programját Matolcsy György dolgozza majd ki, és várhatóan a nemzeti ünnep előtt be is jelentik. A megújítás másik eszköze pedig az új alkotmány lesz, melynek megalkotása a miniszterelnök szerint az ország gazdasági érdeke is.

A mai napon megkezdődött az Orbán-kormány harmadik parlamenti ülésszaka, amit a kormányfő beszéde nyitott meg. Az szinte biztos volt már Orbán Viktor mai, több mint 20 perces felszólalása előtt, hogy nem fog szó esni a kormány részletes további programjáról, melyet a piacok már régóta várnak.

Nem fogják engedni, hogy csökkenjenek a fizetések - a magánszektorban sem

Beszédét a kormányfő az eddig eltelt 9 hónap sikereinek felsorolásával kezdte. A médiatörvény kapcsán elmondta, hogy "megtámadták a magyar demokráciát", de azt a kormány sikeresen "visszaverte nevetségessé téve a támadóikat". Az állami nyugdíjrendszerbe visszatérők magas, 97%-os aránya kapcsán a miniszterelnök megköszönte bizalmat, szerinte ugyanis sikerült növelni a bizalmat az állami nyugdíjrendszer irányába és megmenteni a nyugdíjakat. Az adórendszer átalakítása kapcsán kiemelte, hogy a kormány intézkedett róla, hogy senkinek se csökkenjen a fizetése, az új rendszer ráadásul kedvez a családoknak is. A kormányfő kiemelte, hogy olyan információk is eljutottak hozzájuk, miszerint a versenyszférában többeknek csökkent a nettó bére. A kormány akciócsoportot állít fel ezért, mint Orbán fogalmazott: nem fogják engedni, hogy csökkenjenek a fizetések, és ez igaz a magánszektorra is. A kormányfő szólt arról is, hogy a kabinet kiemelt projektnek nyilvánította az Audi bejelentett "gigantikus beruházását, mely több ezer munkahelyet hoz majd létre".

"9 hónap alatt többet tettünk, mint az MSZP 8 év alatt"
Orbán szerint ők sem hibátlanok

A tavaszi ülésszak legfontosabb feladatainak felsorolása előtt Orbán az elmúlt nyolc év hibáit is felhozta. Mint mondta "9-10 hónappal ezelőtt egy hamis számokra épülő költségvetéssel vették át a kormányzást, közel voltunk ahhoz, hogy Görögország sorsára jussunk". Az első ülésszak feladata tehát a "romeltakarítás" volt, át kellett állni az új kormányzati struktúrára. A második ülésszak feladata az volt, hogy felkészüljünk a magyar EU-elnökségre és lerakják Magyarország megújulásának alapjait.



A kormányfő hozzátette, mindeközben meg kellett küzdeniük az árvízzel és az ország történetének legnagyobb ipari katasztrófájával is. Erről az időszakról Orbán azt mondta, többet tettek, mit az azelőtt  8 évig kormányzó szocialisták. Mint fogalmazott, a kormány ezzel párhuzamosan "20 éves adósságokat is törlesztett". A tavaszi ülésszak feladata tehát Magyarország megújítása lesz.

Orbán leszögezte, hogy tudják, ők sem hibátlanok, nyugalmasabb munkatempóban talán máshogy döntöttek volna bizonyos esetekben, de lassításra tovább sincs lehetőség. "A válság további újabb hullámaival kell számolnunk, a krízis még nem múlt el" - mondta Orbán. Ez Európa feladata és Magyarországé is - hozzátette, hogy a kormány ebben az évben már félretett 250 milliárd forintot a Matolcsy György által javasolt stabilitási alapban. A kormányfő szerint ugyanis "nem dughatjuk a fejünket a homokba, mint ahogy 2008-ban tette az akkor kormányzat".

Nagy a feladat: államadósság és munkanélküliség
"A bankok trükkökkel vették rá az embereket a hitelekre"

Nemcsak gazdasági megújulásról van szó
Szemléletbeli megújulásra is szükség van a miniszterelnök szerint. Elképzeléseire példaként említette, hogy az egészségügyet nem a betegség, hanem az egészség oldaláról kell átalakítani. "Az egészség vagyontárgyunk, aki elherdálja, fizessen is többet az ellátó rendszer fenntartásába" - jelezte a felfogásbéli váltást a kormányfő.
Orbán szólt a közoktatás reformjáról is, de csak nagy vonalakban tért ki, milyen új irányt tudnak elképzelni a kormányzatban. Ezek szerint olyan rendszerre van szükség, amely alternatívát nyújt a fiataloknak arra, hogy itthon építhessenek karriert és egzisztenciát. 
A két legnagyobb veszélyforrásnak a miniszterelnök az államadósságot és a munkanélküliséget nevezte. Hangsúlyozta, idén 2429 milliárdot kell a költségvetésnek adósságszolgálatra fordítania, 2012-ben 2030 milliárdot, 2013-ban 3043 milliárdot, míg a ciklus végén 2404 milliárdot.

A miniszterelnök szerint ezzel a kettő problémával kell most megküzdenie az Országgyűlésnek úgy, hogy akiktől az eddigi kormányok elvettek, azt nem lehet tovább terhelni, nem kérhetnek ezektől a rétegektől újabb áldozatokat. Orbán szerint vagy ezek a veszélyek gyűrnek le minket, vagy mi a veszélyt. A miniszterelnök szerint a világ megváltozott, problémáink megoldására nem használhatjuk az eddigi eszközöket, mert az úgy festeni mint egy kőbalta egy űrhajóban.

A miniszterelnök szerint nem kerülhetünk sem Írország sem Görögország sorsára, ezért szakítanunk kell az eddigi gyakorlattal: nem költhetünk többet, mint amennyink van. Orbán szerint vissza kell térni a józan és és a felelősség útjára. Mint hozzátette, nem lehet mindent hitelből fedezni, a bankok eddig "különböző trükkökkel rávették az embereket, hogy hiteleket vegyenek fel szinte mindenre", miközben "nagyon sokakat a muszáj vett rá arra, hogy kölcsönökből éljenek".

Orbán Viktor szerint ezért van szükség alkotmányos megújulásra: "bátrabbnak és gyorsabbnak kell lennünk, mint eddig".

A várva várt programot Matolcsy dolgozza ki
Szív nélkül nem lehet törvényeket alkotni

A feladatokra kitérve a miniszterelnök konkrétumokról egyelőre nem beszélt - a részletes programot még március 15. előtt nyilvánosságra hozzák (pontos dátumot erről nem mondott a miniszterelnök, eddig úgy lehetett tudni, hogy február végéig nyilvános lesz a program). Első helyen említette, hogy a továbbiakban a legfontosabb ügy a nemzeti egység megőrzése, hiszen ez az, ami a megújulás alapja lehet. Kifejtette, hogy a 21. században már nem lehet az emberek feje felett kormányozni. "A politikai döntés felelőssége a Házé, de kormányozni az emberekkel együtt kell" - mondta. "Nem lehet szív nélkül törvényeket alkotni, nem működhet úgy az országgyűlés, mint egy törvénygyár" - tette hozzá. Le kell számolni a szocialisták által képviselt "megreformállak titeket, ha belerokkantok is" elvvel. Mivel az egyik legfontosabb feladata a munkahelyteremtés, az ÚSZT-t el kell vinni az emberekhez.

Teljes megújulásra van szükség, mondta a miniszterelnök. Fel kell készülnünk a 21. századra, mind kulturálisan, mind gondolkodás szintjén. "Aki képes dolgozni, az dolgozzon is Magyarországon" - jelezte a miniszterelnök. A munkapiaci problémák megoldására az újraszervezés programját Matolcsy Györgynek kell kidolgoznia.

Önnek hogyan tetszett a kormányfő beszéde?
Jó beszéd volt, elégedett vagyok.
Hiányoltam a konkrétumokat.
Nem tetszett.
Nem hallottam, nem érdekel.
Vélhetően ez adja majd annak a bejelentésnek a gerincét, amit a piacok várnak a kormányzattól a további lépéseket illetően, és amiben szerepelhet az is, hogy a kiadás oldalon milyen változtatásokat tervez a kormány (korábban 600-660 milliárdos kiadáscsökkentés került szóban, 3 évre lebontva).

Orbán szerint a világban mindenhol "ország újraszervezés történik", ez egy olyan verseny, amibe Magyarországnak is be kell neveznie, ha nem teszi, az történelmi hiba lenne.

Új alkotmány: ´56 igazsága és gazdasági érdek

A magas államadósság kapcsán kifejtette, a hiteleket az előző kormányok vették fel, nem az emberek, de az állampolgárok fizetik majd vissza. Mint mondta, az új idők új eszközöket követelnek, így például az új alkotmányba bele kell foglalni a gazdaságvédelmét és az államadósság korlátját is. Orbán szerint gazdasági érdekünk az új alkotmány, hiszen az az emberek által remélt hosszú távú stabilitás megteremtése garanciája lesz. Az új alkotmányról elmondta, hogy annak helyre kell állítania az igazságot, még hozzá 1956 igazságát, illetve "hozzáigazítja az országot az új időkhöz".



Vona: "mi a fenét csinált eddig Matolcsy?"

A miniszterelnök beszéde után a pártok frakcióvezetői 8-8 percben reagálhattak az elmondottakra. A legtöbb felszólalás a konkrétumok hiányát rótta fel Orbán Viktornak, bár valószínűleg a képviselőket sem lepte meg, hogy a következő ülésszak legfontosabb intézkedéseinek részleteiről egyelőre nem beszélt a kormányfő. Továbbá mindegyik párt számon kérte a kormányfőn a tavaly emlegetett eszközkelő elállítását és a devizahitelesek megsegítését.

Balliberális dementorok
Először hangzott el a Parlamentben a "balliberális dementorok" kifejezés - Vona Gábor azokat nevezte így, akik támadták Magyarországot az új médiatörvény miatt.
A leghevesebb felszólalást rögtön a Jobbik pártelnöke, Vona Gábor intézte a miniszterelnökhöz, aki újfent Gárda mellényben szónokolt a Parlamentben. Vona szerint a kormány tanácstalannak tűnik, megint programok kidolgozásáról van szó bejelentések helyett. Vona azt kérdezte a kormányfőtől, hogy "mi a fenét csinált eddig Matolcsy, ha most kell kidolgozni a részletes újjáépítési programját". A Jobbik eddigi retorikájától kissé eltérve, szokatlanul hevesen bírálta az Európai Uniót is. Vona úgy fogalmazott: "a lisszaboni út halálos, Magyarország sokszor volt már utolsó csatlós süllyedő hajókon becsületből, most pedig utolsó csatlós hazaárulásból", Ez utóbbi kijelentését képviselőtársai később hevesen vitatták és kikérték maguknak, illetve felhívták a Jobbik elnökének figyelmét, hogy tartsa magát az európai viselkedés normáihoz, amikor az ismét "cigányozást" emlegetett.

Schiffer: vonják vissza az adócsomagot

Schiffer András valamivel konstruktívabb szellemeben szólalt fel, szintén a konkrétumokat és a devizahitelesek megsegítését firtatta. Az LMP szerint nem látszik, hogy a kormány hogyan akar 1 millió új munkahelyet létrehozni, "ha már most mínusz 90 ezerről indultak". Schiffer szerint nem most kellene programokat alkotni hetente és hangsúlyozta, hogy az adócsomagot vissza kellene vonnia a kormánynak, mert azzal a 300 ezer forint alatt keresők mind vesztettek. Az LMP szerint a zöld beruházásokat kellene támogatni egy ökológiai adóreform mellett, mely több százmilliárdos bevételt jelenthetne az országnak (az elmúlt hetekben szóba került egy zöld adó bevezetése a kormányzatnál, erről egyelőre nem tudni részleteket - A szerk.).

Mesterházy: rendben adtuk át az országot

Az MSZP frakcióvezetőjének felszólalása kisebb csörtével kezdődött, Mesterházy Attila szerint Kövér László házelnöknek közbe kellett volna avatkoznia Vona Gábor felszólalása közben. A házelnök felszólította Mesterházyt, hogy tartsa magát a házszabályhoz, és a miniszterelnöki beszédet kommentálja, ne az ülésvezetés milyenségét - egy kisebb időre még a képviselő mikrofonját is kikapcsoltatta, de az időkeretet meghagyta neki, visszaállíttatta az órát.

Mesterházy szerint "Orbán Viktor vagy nem tudja megoldani a feladatát vagy 4 évig hazudott választóinak". A politikus szerint Orbán első miniszterelnöksége óta csak idősebb lett, de bölcsebb nem. Felemlegette, hogy az új kabinet felállás óta az országkockázati felárunk (CDS) a duplájára nőtt, míg a svájci frank árfolyama a 210-es szintet ostromolja. Mesterházy az előző kabinet konszolidált államháztartást hagyott utódjára. A jövőt illetően az MSZP frakcióvezetője is hiányolta a részleteket, mint mondta, a kormányfő "vágyálmokat fogalmazott meg beszédében". Az MSZP-s politikus azért is kritizálta Orbánt, mert az megint "az előző 8 év gazdaságpolitikájával" hozakodott elő.



Fidesz: esélyt az új generációknak

Lázár János, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője utasította vissza leghatározottabban Vona Gábor hazaárulózását, mint mondta:
"sem Önnek, sem más parlamenti képviselőnek pártállástól függetlenül nincs joga arra, hogy bármelyik magyar megválasztott országgyűlési képviselőnek ezt merje mondani".

A Fidesz politikusa azt kérte a kormánytól, hogy támogassa a 20-30-as generációt, mutasson számukra alternatívát, továbbá "világnézeti, vallási, faji, pártpolitikai, társadalmi státuszbéli különbségre való tekintet nélkül mindenkit tekintsen egyforma embernek, mindenkinek adja meg a védelem jogát, aki az ország törvényeit betartja, és a jogok és kötelezettségek asztalához járul". A frakcióvezető felszólalásában a miniszterelnöki beszéddel párhuzamosan kritizálta a szocialista kormányok gazdaságpolitikáját és az államadósság magas szintjét. Mint kifejtette, a közmunkaprogramokra az előző kormány egy fillért sem hagyott a kasszában az átadáskor.

Lázár szerint az előző ciklusokban az dolgozott, aki akart, nem pedig aki képes volt rá - ez pedig nem maradhat így.

KDNP: a médiakáoszhoz egyeseknek érdeke fűződik

Harrach Péter a KDNP nevében üdvözölte a kormány munkaerőpiaci erőfeszítéseit és azt az elképzelést, hogy mindenkit, aki alkalmas arra, hogy dolgozzon be kell léptetni a munkaerőpiacra. A kereszténydemokrata politikus kritizálta az MSZP-frakciót felszólalásában, szerinte ugyanis ez  kormányzat egy csőd szélén álló országot vett át. A kisebbik kormánypárt biztosította róla Orbánt, hogy támogatják elképzeléseit, és megköszönte a miniszterelnöknek, hogy megvédte Magyarországot az EP-ben. A KDNP szerint a médiatörvénnyel nincsen baj, inkább annak hatásával, mivel a médiakáosz a bukott politikusoknak kedvezne. Harrach szerint rendezett világot kell építeni Magyarországon. 

Orbán válaszolt: felesleges élet nincs

A frakcióvezetők felszólalása után ismételten Orbán Viktor következett. A kormányfő láthatóan élvezte a vitát, leginkább a Jobbik és az MSZP kritikájával foglalkozott: Lázár Jánosnak adott válasza is inkább Vona Gábornak szólt.  A kormányfő kifejtette, hogy felesleges élet nincs, minden élet egyenlő - "és mi, kereszténydemokraták erről a filozófiai alapról nem fog elmozdulni".

A konkrét intézkedéseket firtató felvetése Orbán elmondta, hogy az új alkotmány elfogadása után meghozzák majd a szükséges kétharmados döntéseket, megkezdődik a különböző szektorok átalakítása is. Hozzátette, hogy a fontosabb kérdésekben mint eddig is, konzultációt folytatnak majd.

A devizahitelesek helyzetéről azt mondta, hogy a kormány a kilakoltatási és árverezési moratóriumok meghosszabbításával (április 15-ig tartanak ezek - A szerk.) segített a bajba jutottakon, de ez csak átmeneti intézkedés valóban - bizonytalanságot teremt a devizahitelesek számára és nem megoldás a bankszektor szereplőinek sem. Ígéretet tettrá, hogy hamarosan kidolgozzák a hosszú távú megoldásokat is. Az eszközkezelő felállítását maga Orbán is hiányolta, de mint mondta, nem lehet elvárni a kormánytól, hogy kiváltsa a devizahiteleket.

"Antropológiai érdeklődéssel figyelem azokat a felszólalásokat, amikor a baloldal azt követeli tőlünk, hogy folytassuk az ő megszorításokra épülő politikáját, és önöket nem zavarja meg, hogy azt a politikát kétharmaddal elutasították" - mondta a szocialisták kritikáira. Kiemelte, hogy 2002-ben, amikor átadták a kormányzást az MSZP-nek, az államadósság szintje a GDP-hez mérten 53% volt, most meg 80%. "Ez 27%-nyi különbség, 8 év alatt. 27%, érti, ember?" - kérdezte a kormányfő Mesterházy Attilát, a Fidesz frakció tagjai pedig igen jót derültek ezen.


"27% nyolc év alatt, érti ezt, ember?"

A többi kritikára leginkább úgy válaszolt a kormányfő, hogy megismételte a beszédében már elhangzottakat.
Schiffer Andrásnak megerősítette, hogy a 250 milliárdos stabilitási alapot idén teszik félre, és reményeik szerint ahhoz nem is kell majd hozzányúlni.

A kormányfő azzal zárta beszédét, hogy szerinte a jelenlegi problémákat egyedül a Fidesz-KDNP tudja megoldani, és kérte a képviselők támogatását mindehhez.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG