1p
Pozitív hozadéka lesz a válság 2.0-nak a halogatáson alapuló válságkezelés felszámolása, a befeketetők azonban jobban teszik ha becsatolják biztonsági öveiket
A Saxo Bank elemzői szerint az elkövetkező pár hónapot a pénzügyi rendszer megmentésére tett kétségbeesett politikai döntéshozói lépések jellemezhetik, ez pedig végül a válság 2.0-hoz vezet majd az online tőzsdei kereskedésre szakosodott dán pénzintézet negyedik negyedéves kilátásai szerint.

Az elmúlt hónapokban a világgazdaság állapota a rosszból még rosszabbra fordult. A növekedési kilátások még borúsabbá válásával a kormányzatok, valamint a jegybankok kétségbeesetten próbálják ismét kimenteni a rendszert. Mindazonáltal a Saxo Bank hónapok óta először optimista, ugyanis a válság 2.0 a fejlett nyugati világ adósságdémonai és a rossz gyakorlat közti valós összecsapáshoz vezethet. Ezáltal pedig megnyílhat az út a piacok felszabadulása, illetve a tőke legmagasabb várható határhaszon alapján történő befektetése előtt.

A kilátások kapcsán Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza elmondta, hogy megbuktak a fejlett világ politikai döntéshozóinak azon erőfeszítései, hogy a gazdaságot a 2008-as pénzügyi válságot követően mentő- és ösztönző csomagokkal, illetve pénznyomtatással aládúcolva fenntartható növekedési pályára állítsák. Véleménye szerint a politikusok és jegybankárok semmit sem tanultak múltbéli hibáikból, sőt mi több, látszólag arra készülnek, hogy korábbi próbálkozásaikra rátéve egy lapáttal „maximális intervenciót” hajtsanak végre, amely véleménye szerint a válság 2.0-ba torkollik majd.

A közgazdász azonban hozzátette, hogy ennek kedvező hozadéka is lehet, hogy a válság 2.0 az adósságválsággal és a rossz gyakorlattal való igazi összecsapáshoz vezethet, amely végül felválthatja az eddigi, színlelésen és halogatáson alapuló válságkezelést. Steen Jakobsen szerint éppen most kellene – jobban, mint valaha – átgondolni a válság szó valódi jelentését: a krízis ugyanis fordulópont, nem pedig a „végítélet és mélabú” kiterjesztett időszaka. Mindazonáltal a befektetők jobban teszik, ha becsatolják biztonsági öveiket, az előttünk álló út ugyanis igencsak rázósnak ígérkezik.

Növekvő szakadék a fejlettek és a fejlődők között

A gazdasági kilátásokkal kapcsolatban az elemzés szerint bár idén a világgazdaság papíron erőteljes, 3,8 százalékos növekedést mutathat, a részleteket vizsgálva hatalmas szakadék tátong majd a fejlett és a feltörekvő országok teljesítménye között. Míg a fejlődő gazdaságok, élükön a nehézsúlyú versenyzőkkel (Egyesült Államok és eurózóna) az adósságleépítés fékező hatásaival küszködnek, a fejlődők az erős belső kereslet által gerjesztett inflációs nyomás kordában tartása érdekében már kamatemelési ciklusba kezdtek.  Az elemzés szerint a feltörekvő országok belső kereslete a továbbiakban is erős maradhat, ellensúlyozva a fejlett gazdaságok gyengülő importéhségét.

A Saxo Bank monetáris poltitikát érintő számításai szerint a Fed “átfordítás-hadművelete” csupán egy lépés a “végtelenített QE” (likviditásbővítő intézkedéssorozat) előtt, amelynek következő szakasza, a QE3 a jövő év első negyedévében lehet esedékes. A Saxo elemzői szerint az Európai Központi Bank még az év vége előtt ismét bevezeti a végtelen, rögzített kamatozású hosszú távú likviditást a bankok számára. A piacot friss pénzzel elárasztva aztán lejjebb nyomhatja az effektív kamatlábat az irányadó 1,5 százalékos rátánál, ráadásul ez utóbbit az EKB tovább is vághatja.  Az elemzők 2011-re és 2012-re továbbra is az irányadó kamatláb szinten tartására számítanak Japánban, valamint itt is elképzelhetőek további likviditásbővítő lépések. Hasonlóképpen karácsony előtt esedékes QE2-re számítanak a bank szakemberei Nagy-Britanniában, ahol akár 2013-ig változatlanul maradhat az alapkamat.

A Saxo Bank a devizapiaci kilátásokat illetően arra számít, hogy a dollár és az egyéb devizák közti hozamkülönbözet további szűkülésével folytatódhat a tavaly év végén és 2011 elején kiépült carry trade-pozíciók leépülése. Az euró rövid távon „megkönnyebbülés rally” elé nézhet, feltéve hogy az EU-nak sikerül átverekednie a piac által rákényszerített szolidaritási intézkedéseket. A norvég korona látszólag biztosabb menedék a svéd koronánál, ám valószínűtlen, hogy utánozni tudja majd a svájci frank korábbi teljesítményét. Az ausztrál, illetve az új-zélandi dollár továbbra is szélsőségesen felülárazottnak tűnik, így várhatóan mindkettő oldalazásba kezd majd.

Óvakodjunk az euró shortolásától

A jelenlegi fokozott volatilitás dacára a Saxo Bank óvva int az euróra nyitott short opciók felvételétől, inkább az azonnali euró/dollár keresztárfolyam lejjebb kúszásából profitáló long opciókban lát fantáziát. A put opciók eladása esetén a bank konzervatívabb stratégiát javasol, például inkább euró/svájci frank put szpredek eladását, mint sima opciókét. Ezzel a svájci jegybank által védett 1,20-as szintből eredő esetleges kockázatok is kezelhetővé válhatnak.

Az elemzés alapján Kína globális versenyképességének lemorzsolódása elé nézhet, amelyben komoly szerepet játszhat az elszálló infláció bérekre gyakorolt erős nyomása. A kínai deviza és annak fokozatos felértékelése is megteheti hatását, így a kínai versenyképesség kopása hozzájárulhat a globális átsúlyozás folyamatához. A kínai hatóságok azonban nem látnak okot a pánikra. Amennyiben sikerül végrehajtaniuk a legutóbbi ötéves tervet, akkor ez a folyamat, illetve a külkereskedelmi mérlegükre gyakorolt hatása nem jelent majd komoly gondot.

A Saxo Bank elemzői a csábító árazási szintek és fundamentális tényezők dacára nem javasolják a befektetőknek, hogy most költsék minden szabad tőkéjüket részvényvásárlásra. Érdemes lehet szárazon tartani a puskaport arra az esetre, ha valamilyen váratlan esemény hatására tovább esnének az árfolyamok. Ez ugyan idegtépően hangozhat a befektetők többsége számára, ám ez bizonyulhat a legkifizetődőbb stratégiának a kockázatos eszközosztálynak való kitettség fokozatos bővítésére. Amennyiben a következőkben gazdasági fronton pozitív meglepetések következnének be, a pénzügyi, a nyersanyag- és az ipari szektor szereplőinek részvényei közül kerülhetnek ki a legnagyobb nyertesek.

A Saxo Bank prognózisai szerint az árupiacokat a továbbiakban is a világgazdaság lassulásának várható hatásai feletti félelmek hajthatják. A konjunkturális termékek, így az energiahordozók és ipari fémek ennek következtében teljesítettek alul az elmúlt időszakban, míg a nemesfémek esetében a menedékeszköz-jelleg, a gabonáknál és egyéb terményeknél pedig az időjárási viszontagságok álltak az emelkedés hátterében. A Saxo Bank szerint a dollár szeptemberben tapasztalt erőre kapása a negyedik negyedévben is kitarthat. Ez pedig az amerikai devizában denominált árupiaci termékek árfolyamát is visszafoghatja, minek következtében a vezető árupiaci indexek aránylag lapos teljesítményt mutathatnak majd 2011 egészére nézve.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG