1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2010-ben a GDP 4,7 százalékát tette ki úgy, hogy a magánnyugdíjpénztári tagdíjak átirányítása 90 milliárd forinttal enyhítette a finanszírozási igényt.
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2010 negyedik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,7 százalékát tette ki úgy, hogy a magánnyugdíjpénztári tagdíjak átirányítása 90 milliárd forinttal enyhítette a finanszírozási igényt. Az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya ha a hajszálnyival is, de átlépte a 80%-os szintet - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, melyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2010 negyedik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,7 százalékát tette ki. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 80,1 százaléka volt 2010 negyedik negyedévének végén.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége (pénzügyi megtakarítása) 2010 negyedik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,5 százalékát érte el.


*2010 negyedik negyedévére vonatkozó adathoz az MNB a saját GDP-becslését használta

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye az előzetes adatok szerint 2010 negyedik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,7 százaléka, vagyis 1277 milliárd forint volt. Ez a finanszírozási igény tartalmazza a jegybankkal szemben elszámolt újrabefektetett jövedelmet is, amely nélkül az éves GDP 4,4 százaléka (1185 milliárd forint) a pénzügyi számlákból számított nettó finanszírozási igény. 2010 negyedik negyedévében a nettó finanszírozási igény (208 milliárd forint) a negyedéves GDP 2,7 százalékát tette ki.

Maradt 80% fölött az államadósság

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2010 negyedik negyedévének végén a GDP 80,1 százaléka volt: 21790 milliárd forint. Az államháztartás nettó tartozása (16497 milliárd forint) a GDP 60,6 százalékát tette ki 2010 negyedik negyedévének végén.



2010 negyedik negyedévében a központi kormányzat finanszírozási igényét (208 milliárd forint) betétei és nyújtott hitelei csökkentésével fedezte, miközben jelentősen csökkentek értékpapír tartozásai és nőttek egyéb követelései és kötelezettségei. A helyi önkormányzatok finanszírozási igényüket (107 milliárd forint) elsősorban betéteik csökkentésével és hitelfelvétellel fedezték, ugyanakkor számottevően csökkentek egyéb kötelezettségeik. A társadalombiztosítási alapok finanszírozási képessége (107 milliárd forint) az egyéb követelések növekedését és a központi kormányzattal szembeni hiteltartozások csökkenését tükrözi.



A pénztári tagdíjak súlya

A háztartások nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint 2010 negyedik negyedévével záruló
Rezeg a léc?
Az önkormányzati szektor hiánya a tavalyi első három negyedévben 97 milliárd helyett 247 milliárd forint lett, holott a kormány eddig az egész tavalyi évre 190 milliárdos hiányt várt. Részletek >>>
elmúlt egy évben a GDP 4,5 százaléka volt (1238 milliárd forint). 2010 negyedik negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (354 milliárd forint) a negyedéves GDP 4,6 százalékát tette ki. A magánynyugdíj pénztári tagdíjak átirányítása a társadalombiztosítási alapokba 2010 negyedik negyedévében a pénzügyi számlákban 90 milliárd forinttal csökkentette a háztartások finanszírozási képességét (és ugyanennyivel csökkentette az államháztartás finanszírozási igényét).

2010 negyedik negyedévében a pénzügyi eszközök esetében a betétek, a hitelintézeti értékpapírok és a nyugdíjpénztári követelések növelése volt jelentős, miközben számottevően csökkentek az egyéb követelések. A kötelezettségek esetében a forinthitelek növekedése és a devizahitelek nagyobb mértékű csökkenése volt jellemző, ugyanakkor számottevően növekedtek az egyéb kötelezettségek.

A FAZ a kormány és a jegybank "harcáról"
A Magyar Nemzeti Bank a függetlenségéért harcol címmel közölt bécsi keltezésű beszámolót szerdán a Frankfurter Allgemeine Zeitung, alcímében kiemelve, hogy a jegybank elnöke szembeszáll a politikai befolyásolással - idézi a lapot a távirati iroda.

A név nélkül, csak "ela" szignóval jegyzett tudósítás emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor kormánya nemrég kezdeményezte az MNB monetáris tanácsában ülő tagok kinevezési szabályainak módosítását. Ennek értelmében a bankelnöktől megvonnák a jogot arra, hogy február végén maga nevezzen ki két új tagot a testületbe. E hónap végén a tanács hét tagja közül négyen távoznak.
Ha a javaslat megvalósul, akkor szakemberek szerint a kormány olyan tagokat választhatna ki a tanácsba, akik a lazább pénzpolitikát támogatnák, szemben a tanács jelenlegi irányvonalával.

Az alapkamat jelenleg 6 százalék, ezt a kormány túl magasnak tartja, a gazdasági tárca szerint pedig szakmailag semmi sem indokolta a kamatemelést. Az MNB lépései ellentétesek a kormány gazdaságpolitikájával, mivel a kamatemelés fékezi a növekedést és a foglakoztatás bővülését - érvelt a gazdasági minisztérium.

Hétfőn esedékes a jelenlegi összetételű monetáris tanács utolsó ülése - írta a FAZ tudósítója, kérdésesnek nevezve, "vajon egy kormánybarát összetételű testület valóban képes lesz-e érdemben módosítani az MNB pénzpolitikáját. A forint árfolyama és a befektetők magatartása ugyanis korlátozni fogja a tanács mozgásterét, emiatt pedig a kamatszint nem távolodhat el nagyon a realitástól. Az Európai Központi Bank már korábban nyomást gyakorolt, amikor decemberben azt kérte a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben a súlyosan eladósodott ország jegybankjának a függetlenségét" - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"A végső adat szerint mintegy fél százalék körüli a helyi önkormányzatok hiánya, és 3,2 központi költségvetésé, azaz 3,8 százalék 2010-re" - mondta még január első hetében Orbán Viktor kormányfő a Nemzetgazdasági Minisztérium számításaira alapozva.

A nemzetgazdaság szektorait teljes körűen bemutató, 2010 negyedik negyedévére vonatkozó pénzügyi számlák 2011. április 1-jén kerülnek publikálásra.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG