1p
A kormány és az uniós szakszervezetek is a megszorítások ellen vannak, utóbbiak még is tüntetnek a kabinet ellen. Szijjártó Péter szerint az akció Európának szól
A kormány üdvözli a uniós szakszervezetek szombati budapesti tüntetését abból a szempontból, hogy az a megszorítások ellen irányul – ezen a ponton találkozik a magyar kormány elképzeléseivel, amelynek politikájába szintén nem férnek bele a megszorítások – nyilatkozta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió egyik műsorában.

A politikus azt is kijelentette: a kormány - minden ellenkező információval szemben -  egyeztetett a hazai szakszervezetekkel az elmúlt időkben.

Kormány még nem folytatott annyi konzultációt szakszervezetekkel, mint mi – jelentette ki Szijjártó Péter.  A miniszterelnöki szóvivő az európai uniós országok szakszervezeteinek szombati, budapesti tüntetése kapcsán, illetve arra a felvetésre válaszolva reagált így, miszerint a hazai szakszervezetek próbáltak tárgyalni a magyar kormánnyal a tüntetések elkerülése végett, de a kabinet szerintük elzárkózó volt.

Egyoldalú egyeztetések?

OÉT-ülést a jelenlegi kabinet eddig összesen négyszer hívott össze, egyet tavaly május 7-én, aminek nagy jelentősége egy hónappal a kormányváltás után nem volt. Ezek után Matolcsy György szeptember végén hívta össze újra az OÉT-tagjait, holott az első, 29 pontos akciótervet Orbán Viktor június elején jelentette be, és ebben már az adóváltozásokról is szó volt, ráadásul úgy, hogy a kormány nem egyeztetett sem a szociális partnerekkel, sem pedig a munkáltatók szervezeteivel. A szakszervezetek szerint a szakminiszternek korábban össze kellett volna hívnia a ülést, amit utólag a szociális partnerek "megkésettnek és ügyetlennek" tituláltak.
A további év végi egyeztetéseken a bérmegállapodás volt középpontban, aminek végére sikerült is pontot tenni, de ez sem ment simán a továbbiakban. Az adóváltozások kapcsán a kormány ugyanis szerette volna "kierőszakolni", hogy a piaci szereplők azt megjelenítsék a bérekben, ez viszont az OÉT-megállapodáson rögzített bérdinamikánál nagyobb arányú bérfejlesztést jelentett a cégek számára. A munkáltatói oldalt egyértelműen elutasította a kormány "bérkommandóinak" felállítását és az erőltetett bérfejlesztést. A kormányzati lendület azóta alább is hagyott ebben a témában, bár létrejött a bérmonitoring bizottság.
A politikus kijelentette: szombaton John Monks, az Európai Szakszervezeti Konföderáció főtitkára – a hat magyar szakszervezeti konföderáció vezetőivel – személyes konzultációra érkezik Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Ráadásul – tette hozzá Szijjártó – korábban az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) volt lehetőség a konzultációra (erről részletesen lásd keretes írásunkat: Egyoldalú egyeztetések?).

A kormány örül a tüntetésnek

Szijjártó a műsorban elmondta. hogy két hete Matolcsy György Brüsszelben is találkozott a magyar szakszervezeti vezetőkkel az európai szociális csúcson, ahol megállapodott a Liga Szakszervezetek vezetőjével, hogy április második felében személyesen is konzultálnak majd.

A szombati szakszervezeti tüntetésről, amelyet az Európai Szakszervezeti Konföderáció szervez, és amelyhez a magyar konföderációk is csatlakoztak, Szijjártó Péter azt mondta: egy minden félévben, a soros uniós elnökség országában megrendezett tüntetésről van szó, amely az EU-s országok megszorító politikája ellen szól. “Itt egy európai gazdaságpolitikák elleni, alapvetően megszorítás ellenes tüntetésről van szó. Hogy ehhez a magyar szakszervezetek csatlakoznak vagy nem, az egy másik kérdés” - mondta a szóvivő.

A magyar kormány egyébként “a legnagyobb örömmel üdvözli” a szombati tüntetést abból a szempontból, hogy az a megszorítások ellen szól, mert ebben a “magyar kormány szövetséges” - hangoztatta Szijjártó Péter, kijelentve: az Orbán-kormány politikájával kifejezetten összeegyeztethetetlenek a megszorítások, azok ideje a Gyurcsány-időszakkal lejárt.

Kell-e fizetnie az állampolgároknak az államadósságot?

A kormány által létrehozott "Összefogás az államadósság ellen" alap kapcsán a szóvivő kifejtette: "talán most ez a legfontosabb nemzeti ügy, hogy a munkahely-teremtés mellett az ország államadósságát csökkentsük”.  Szijjártó Péter szerint ilyen fokú eladósodottság mellett az ország gazdasági mozgásképessége csekély és a versenyképességét sem tudja visszanyerni. Ha van a helyzetet javítani kívánó állampolgári kezdeményezés, a kormánynak mellé kell állnia, és nem azt kell mérlegelnie, hogy ebből mennyi pénz folyik be, vagy mennyi nem - hangzott az interjúban.

A kormány által létrehozott alapba – ami lényegében egy számla – hazai és külföldi magánszemélyek, vállalatok és intézmények, szervezetek fizethetnek be. És mivel a kormány különös tiszteletet érdemlőnek tartja, ha valaki saját munkája gyümölcséből fordít arra, hogy az államdósság csökkenjen, a nemzetgazdasági miniszter felkérést kapott a kormánytól a befizetők adókedvezményben részesítése módozatainak kidolgozására - szögezte le Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Közbeszéd stúdiójában. 

Munkahelyteremtés - megtérül-e a nagyok támogatása?

"Hál´ istennek, nem múlik el úgy hét, hogy ne lehetne hallani újabb és újabb beruházásokról, amelyek új munkahelyeket hoznak Magyarországra.Azt korábban világossá tettük, hogy a termelő szektorban kell előrelépést elérni, hiszen itt lehet tömegesen munkahelyeket teremteni” - válaszolta a szóvivő arra a felvetésre, hogy az Opel és az Audi hazai termeléséhez nyújtott állami támogatás és a létrejövő munkahelyek révén most megkezdődött-e a tíz éves időtávra ígért egymillió új munkahely megteremtése.

Az Audi fejlesztése összesen tizenötezer, az Opelé pedig kétezer-ötszáz új munkahelyet teremt - ez a beszállítói körben várható létszámbővüléssel együtt értendő – erősítette meg a szóvivő. A beruházásokhoz nyújtott központi költségvetési támogatás három-öt éven belül térül meg, utána tiszta profitot jelentek az országnak.

A kérdésre, hogy mikorra jöhet létre ez a tizenhétezer új munkahely, mivel a hírek szerint idén ennek csupán kis hányada valósul meg, a szóvivő azt mondta: a termelés 2012-től indul felfutó ágban, ekkortól érdemes számolni a megtérülési időt is és a munkahelyek teremtésének ütemét is.

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG