1p
Nézze meg, mennyi marad a borítékban az új adószabályok mellett!
Bár a bérkompenzációról sok mindent még nem tudunk, a rendelkezésre álló adatok alapján kiszámoltuk, mennyit is vihet haza jövőre az új adószabályok mellett. Tovább nyílik az olló a kereseti szintek között, a legalacsonyabb bérkategóriákban 20% feletti béremelésre lesz szükség, miközben az új szabályok hatalmas terhet rónak a cégekre.

Napvilágot láttak a kormány adótervei jövőre, így az RSM DTM gyors számolást végzett, hogy mennyit vihetünk haza jövőre. Az adórendszer legnagyobb kérdőjele továbbra is a kompenzáció, és főleg, hogy azt miből teremti elő a kormányzat. De nézzük a részleteket.

Kihívások előtt a vállalkozások

A félszuperbruttó fenntartására a kormány indokolása szerint azért van szükség, hogy a személyi jövedelemadót érintő módosítások nyomán rosszabbul járó, alacsony bérjövedelemmel rendelkező adózókat kompenzálni lehessen. A kompenzáció módja és folyamata ugyanakkor még nem ismert, azonban annyit már lehet tudni, hogy azok a munkáltatók számíthatnak kompenzációs segítségre, akik legalább 5 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre, ami egyébként egybeesik a kormány versenyszférára vonatkozó béremelési javaslatával. Matolcsy György bejelentése szerint a félszuperbruttó csak egy évig marad fenn, utána - a kormány ígéreteihez híven - kivezetik azt a rendszerből.

A bérfejlesztés és a kompenzáció igen sok kérdést vett fel, egy dolog azonban biztos, ez az intézkedés további adminisztrációs terheket ró a vállalkozásokra. Miként az is látszik, hogy a legalacsonyabb bérkategóriákban 20 százalék feletti béremelésre lesz szükség. Ezzel párhuzamosan a minimálbér 92 ezer, a garantált bérminimum pedig 108 ezer forintra nőhet, ami igen komoly pluszterhet rak majd a vállalkozások vállára.



A költségvetés tervezete alapján mindenesetre a kormány 2012-ben 84,6 milliárd forintot szán a bérkompenzációra, ez pedig várhatóan nem lesz elegendő. További érdekesség, hogy a kormány a 2012-es költségvetés előirányzata alapján 187 milliárd forint szja-többletbevétellel kalkulál; az összeg jelentős része az adójóváírás kivezetése miatt keletkezik, tehát a magasabb adófizetési kötelezettség miatt folyik be, ami az RSM DTM szerint legalább is elgondolkodtató.



Na, de akkor most jöjjön, hogy mennyit is keresünk jövőre! A kalkuláció során az RSM DTM az alábbi feltételezéseket vette alapul:
- az adókulcs 16 százalék,
- az adójóváírás kivezetésre kerül,
- a járulékok alapja nem változik,
- az egyéni egészségbiztosítási járulék mértéke 1 százalékponttal nő,
- 2.424 ezer forint éves jövedelem felett a 27 százalékos félszuperbruttó megmarad, járulékplafonnal nem számoltunk (a kalkulációt 600 ezres havi bérjövedelemig készítettük el),
- az inflációt nem vettük figyelembe.

Lelőjük a poént - nyílik az olló

RSM DTM által késztett alábbi táblázatokban mindenki kikeresheti, mennyit vihet haza idén illetve jövőre a most ismert állapotok szerint.
A poént azonban lelőjük először, senki ne lepődjön meg a számok láttán. Biztos, hogy az alacsony bérkategóriákban továbbra is nettó bércsökkenéssel kell számolni, így a kompenzációra ezekben a kategóriákban szükség lesz, hogy az adózók ne szenvedjenek el nettó bércsökkenést.
A tervezett változtatások következtében a magasabb jövedelműek, akik korában sem tudták igénybe venni az adójóváírást, 2012-ben 2 424 ezer forint jövedelemhatárig alacsonyabb adókulccsal adóznak

Még egy dolog biztosan látszik: a kormány elkötelezett az egykulcsos adórendszer mellett. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy ha a jövőre a tervek szerint 350 milliárd forint adóbevétel hozó ágazati különadókat 2014-től valóban meg kívánja szüntetni a kormány, akkor vajon milyen további áldozatokra kell felkészülni?

2011 – nincs gyermek




2012 – nincs gyermek




2012 – 1 gyermek



2011 – 2 gyermek




2012 – 2 gyermek




2011 – 3 gyermek




2012 – 3 gyermek




2011 – 4 gyermek




2012 – 4 gyermek




 

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG