1p
A Solar Gold szerint a magyar lakosság közel 70%-a képes havi rendszerességgel megtakarítani. De vajon tudunk-e diverzifikálni?
A magyar lakosság közel hetven százaléka képes havi rendszerességgel megtakarítani – derül ki a Solar Gold kutatásának adataiból. A válaszadók 41 százaléka pedig úgy gondolja, jelenlegi tartalékképzésén felül is tervez új, rendszeres megtakarítást a következő egy évben.

Az érettebb gazdaságokban a pénz jellegű megtakarítások aránya a lakossági vagyon gyarapodásával párhuzamban csökken. A magyar lakossági vagyonon belül a pénz jellegű megtakarítások trendszerű csökkenésében az elmúlt években két törést is tapasztalhattunk, miközben a megtakarítások összességében növekedésnek indultak.

A Solar Gold reprezentatív felmérésének adatai azt mutatják, hogy a magyar lakosság közel 70 százaléka képes havi rendszerességgel megtakarítani. A lakosság közel harmada legfeljebb havi tízezer forint erejéig, harmada pedig ennél magasabb összeget képes tartalékolni, a megtakarítási képesség a háztartás havi jövedelmével arányosan emelkedik. A megkérdezettek 41 százaléka pedig úgy gondolja a jelenlegi tartalékképzésen felül is tervez új, rendszeres megtakarítást a következő egy évben.

Érdekes, hogy a legismertebb tíz lakossági befektetési forma között megjelent a befektetési arany is. 
Bár az átlagpolgár vagyona általában egyszerűbb, alacsonyabb kockázatú és jellemzően forint alapú befektetésekben van - amelyekről értelemszerűen a legtöbb ismerettel is rendelkezik -, az aranybefektetések is felkerültek a befektetői horizontra, növekvő érdeklődés és preferencia mellett - összegez Szalai Sándor, a Solar Gold vezérigazgatója.

A befektetési formák vélt hozamait vizsgálva kiderül, hogy az ingatlanok hozamtermelő képességének megítélését megrendíthetetlenül az elmúlt 10-15 év tapasztalata alakítja – felülírva az elmúlt 3 év tényadatait –, ugyanakkor megjelenik az arany elmúlt 10 éves hozamalakulása és stabil értékalakulása is ezzel az első három legmagasabb megtakarítási lehetőség közé sorolva a befektetési aranyat. A tényleges megtakarítási lehetőségeket vizsgálva a lekötött forintbetét, és a készpénz mellett az ingatlan és az ékszer viszi a prímet. A hazai háztartási vagyon-portfóliók hosszú távú jellemzője a saját ingatlanok jelentős súlya, míg az aktuális helyzetre a biztonsági tartalékok magas aránya mutat rá; alacsony befektetési arany kitettség mellett.

Diverzifikálunk-e?

A meglévő és a feltételezett befektetési döntések közötti hasonlóságok és eltérések mutatnak rá forint pénzállomány és könnyen pénzzé tehető vagyon állományának várható csökkenésére, és a biztos menedéknek tekintett arany és az ingatlanok jövőbeli preferenciájára. A lakosság közel 40 százaléka befektetési döntésekor nem diverzifikálna - ezzel csökkentve egy-egy megtakarítási forma kockázatát - és csupán egyetlen befektetési lehetőségben gondolkodna. Két alternatívába fektetne a megtakarítók 20 százaléka, harmadik megtakarítást is választana 21 százalék, négy vagy annál több tartalékolási formát csupán 8 százalék jelölt meg potenciális befektetési lehetőségként. A diverzifikáció növekvő szintjével együtt emelkedett az aranybefektetés valószínűsége is, minél többféle megtakarítási lehetőséget jelöltek meg a válaszadók, annál stabilabban és nagyobb arányban kerülne be az arany a portfóliókba. A befektetési arany tervezett megvásárlásának okaként jelenleg elsősorban a biztonsági tartalékolás áll (42%), a kifejezett befektetési cél egyidejű jelentős súlya mellett, ami az aranybefektetés jellemzőivel - a hosszú távú felhalmozás, kisebb volatilitás – is összhangban van. 



A megtakarítási hajlandóság változatlanul tetten érhető, de a nem várt és igen hektikus külső tényezők - piaci változások, szabályozói lépések - ebben jelentős kilengéseket okozhatnak, a megtakarítások fő motívuma a biztonsági tartalékolás - összegez Szalai Sándor.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG