1p
A hiány és a szabályozói bizonytalanság miatt, pár hónapon belül pénzügyi ellehetetlenülés vár a termelőkre, ami legrosszabb esetben leállásához is vezethet
A keletkező hiány és az általános szabályozói bizonytalanság hatására pár hónapon belül pénzügyi ellehetetlenülés vár a termelőkre, ami legrosszabb esetben egyes településeken a távhőellátás működésének zavaraihoz, leállásához is vezethet.

A fenti problémákra a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) tagvállalatainak üzleti modellelemzése hívta fel a figyelmet. A több termelői kategóriára is elvégzett vizsgálatot a Magyar Energia Hivatal (MEH) által használt értékeket használta az MKET. Bercsi Gábor, a társaság elnöke azt mondta: egy átlagos gázmotor esetében a jelenlegi árszabályozás évi 24 millió forintos vesztséget okoz, míg egy 10MW körüli erőműegység esetében a veszteség már a 321 millió forintot is eléri. A kiadások mintegy 80 százalékát a földgázköltségek adják, a vesztséget hatékonyságnöveléssel már nem lehet kezelni, ekkora költségmegtakarítást a karbantartáson vagy a mindennapi üzemmeneten megtakarítani nem lehet.

Az árszabályozás nem csak a termelőkre van negatív hatással. A különböző beruházások finanszírozását, vagy csak a nyári időszak túlélését, a termelők döntő többsége hitelből kénytelen finanszírozni. Az iparág becslései szerint jelenleg a kogenerációs erőművek hozzávetőleg 100-150 milliárd forint értékű, hosszú- és rövidlejáratú hitelállománnyal rendelkeznek, aminek jó része a termelők ellehetetlenülése esetén elvész a finanszírozók számára. Bercsi szerint egy viszonylag kicsi gazdaságban minden mindennel összefügg. Amennyiben a termelők nem tudják fizetni a hiteleket, a befektetett összeget a bankok elbukják. Ez nagyságrendileg akár akkora plusz terhet is jelenthet a finanszírozóknak, mint a bankadó idei összege.

*Egyéb költségek: értékcsökkenés, üzemeltetés, karbantartás, biztosítás, helyi adó, kamat stb.
Forrás:MKET számítás

Részletszabályozás által felvetett problémák

Az október 1-től hatályos miniszteri rendeletek egységes díjszerkezeti és támogatási rendszert vezetnek be. Meghatározzák a teljesítménydíj és a hődíj mértékét, ezzel szabályozva a termelői és lakossági fogyasztói távhőárakat. Megszabják az árak alkalmazásának feltételeit – rögzítik a kapcsolt technológiából származó hő legkisebb arányát és a teljesítendő minimális összhatásfokot. Havi rendszerességű adatszolgáltatási kötelezettséget írnak elő a távhőszolgáltató és a Magyar Energia Hivatal (MEH) felé, valamint rögzítik az adatszolgáltatás elmaradása vagy hibás volta miatti „büntetőtarifát” is.

A jogszabályok nyereségkorlátot állítanak fel, amelynek mértéke a távhőszolgáltatók és a megtérült termelői beruházások esetében 2%, a még meg nem térült termelői beruházások esetében 4,5%. A szabályozás a fogyasztói árakat a 2011. március 31-i szinten rögzíti. Bercsi Gábor a rendeletek által felvetett nehézségeket sorolta: a részletszabályok legnagyobb hiányossága, hogy csak teljesítménydíjat és hődíjat definiálnak, de nem rendelkeznek az egyéb szolgáltatások – például a keringtetés, a nyomástartás, vagy a pótvíz biztosításának – ellenértékéről. További súlyos problémát jelent, hogy a rendeleti árak alkalmazásának meghatározott feltételei – indokolatlanul – szigorúbbak a vonatkozó európai uniós direktíva rendelkezéseinél. Az elérhető támogatás igénybevétele bonyolult és rengeteg többletadminisztrációval jár.

Van megoldás

Az MKET a 2011. október 1-jén hatályba lépett távhős részletszabályozás elemzése során négy területet azonosított, amelyeken az előrelépés garantálhatja a lakosság zavartalan ellátását és a kogenerációs iparág túlélését. A társaság elengedhetetlennek tartja a rendeletekben megállapított árak felülvizsgálatát és olyan szintre emelését, amely már biztosítja a normál működést. A szükséges emelés mértéke termelőről termelőre eltérő, 500-1500 Ft/GJ között mozog. Szükséges továbbá az értékesítés kapcsán megszabott feltételek – kapcsoltan termelt hő aránya, összhatásfok – felülvizsgálata is.

Az elnök szerint sokat segítene a helyzeten, ha érdemi konzultációra kerülhetne sor a szakmai szervezetek és a jogszabályalkotók között. Erre a kormányzat szerencsére hajlandóságot mutat. Ugyanilyen fontos lenne, hogy megismerhessük a szabályozók számítási mechanizmusait és együtt találhassuk meg a problémák megoldását. A kapcsolt energiatermelők nem a kötelező áramátvétel rendszerét akarják visszakapni, hanem egy stabil és kiszámítható üzleti működést garantáló szabályozási környezetre várnak.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG