2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Bukaresti Kilencek azt tervezik, kizárják tagjaik közül Magyarországot mivel nem elég együttműködő.

A kelet-európai NATO- és EU-tagállamok Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának diplomatái megvitatták annak lehetőségét, hogy Magyarországot kizárják a földrajzi védelmi klub jövőbeli találkozóiról – állítják a Financial Timesnak a tárgyalásokat ismerő személyek. A lap emlékeztet, a 2015-ben alapított csoportban Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia vesz részt; mindannyian a Szovjetunió vagy a Varsói Szerződés egykori tagjai, jelenleg pedig NATO- és EU-államok. Vezetőik, külügyminisztereik és védelmi minisztereik rendszeresen összeülnek, hogy összehangolják biztonságpolitikai megközelítésüket, különösen a keleti határaik védelmével kapcsolatban.

Magyarország búcsút mondhat B9-es tagságának?
Magyarország búcsút mondhat B9-es tagságának?
Fotó: Depositphotos

A legutóbbi találkozókon Magyarország megvétózta a csoport közös állásfoglalásait, amelyek az Ukrajnának nyújtandó támogatás növelésére vonatkoztak, valamint a NATO azon lépéseinek jóváhagyását, amelyek az országnak nyújtott katonai támogatás fokozására vagy a szövetség tagjává válási kérelmének felgyorsítására irányultak. Az Ukrajnának nyújtott támogatással és Kijev csatlakozási tárgyalásaival kapcsolatos uniós magyar blokkolási taktika miatt sok szövetséges türelme is elfogyott.

A B9-ek vezetői ma Rigában találkoznak, és tisztviselők szerint Magyarország ismét megtagadja a többiek által elfogadott nyilatkozattervezet jóváhagyását.

A Budapest kizárásáról szóló megbeszélések „nagyon komolyak” – mondta a lap egyik forrása, hozzátéve, hogy „valószínűleg utoljára találkozunk ebben a formában”. Egy másik forrás szerint a legutóbbi találkozókon „kemény” viták zajlottak, és nehéz lesz megszervezni a jövőbeli találkozókat, hacsak a magyar fél nem lesz együttműködőbb.

A Financial Times felidézi, Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy országa NATO-tagságának feltételeit igyekszik „újrafogalmazni”, mivel ellenzi, hogy a szövetség támogassa Ukrajnát a háborúban.

„Magyarország meghívást kapott a június 11-i rigai B9-es csúcstalálkozóra” – közölte a litván elnöki hivatal. „A NATO és az EU egysége miatt fontos, hogy Magyarország bent maradjon”.

Címkék: Nemzetközi NATO

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Húsevő baktérium ütötte fel a fejét a Baltikumban
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 12:18
Húsevő baktériumot (Vibrio vulnificus) találtak a Balti-tengerből vett part menti vízmintákban.
Nemzetközi Idegen felségterületet sértett egy orosz repülőgép (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 11:11
Egy orosz repülőgép megsértette a svéd légteret a balti Gotland-szigettől keletre pénteken, és két svéd vadászrepülőgép kísérte ki - közölte a svéd fegyveres erők szóvivője.
Nemzetközi Olaf Scholz: "Putyin békefeltételei komolytalanok"
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:54
Ezt mondta Olfaj Scholz a svájci ukrajnai csúcstalálkozó előtt.
Nemzetközi Gazdasági katasztrófa és véres erőszak felé tart Dél-Afrika?
Bózsó Péter | 2024. június 15. 10:16
A májusi választások után megkezdődtek a kormányalakítási koalíciós tárgyalások a súlyos gazdasági gondokkal küzdő országban. Milyen lehetőségek közül választhat a többségét elvesztő Afrikai Nemzeti Kongresszus?
Nemzetközi Zelenszkij: Putyin békefeltételei abszurdak
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:51
Ma kezdődik Svájcban a kétnapos békecsúcstalálkozó. Összefoglaló a háború 843. napjának reggelén. 
Nemzetközi Katalin hercegnő ma megjelenhet a Buckingham palota erkélyén
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:19
Katalin hercegnő családjával együtt jelen lesz szombaton apósa, III. Károly király hivatalos születésnapi ünnepségén, a Trooping the Colour színpompás ceremóniáján. 
Nemzetközi Putyin ultimátumot adott
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:01
Újabb szállítmányokat fog kérni az orosz elnök Phenjanban.
Nemzetközi Orbán Viktor megverné a fritzeket – A hét videója
Izsó Márton – Mester Nándor – Wéber Balázs | 2024. június 14. 18:31
A magyar válogatott részvételével indul a németországi foci-Eb, a magyar meccseken természetesen a miniszterelnök is ott lesz. Orbán Viktor szerint “férfiak vagyunk”, és meg akarjuk verni a “fritzeket” meg a “szoknyás skótokat”. John Swinney skót kormányfő kissé másra tette a hangsúlyt. Vajon magángépen megy-e a kormányfő? Találkozik-e Olaf Scholzcal? Mennyit kapnak a fiúk fejenként? És miért Adidas a mezünk, nem pedig Turul? Erről is beszél a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Wéber Balázs újságíró.              
Nemzetközi A Földközi-tenger keleti medencéjében jelentősen emelkedett az illegális bevándorlás
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:49
Kijött a Frontex friss összesítése.
Nemzetközi Nagyobb NATO-koordináció lesz az ukrajnai segélyek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:37
A szövetséges országok megállapodtak, hogy tervet készítenek, amely meghatározza, hogy a NATO miként fogja irányítani az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés (NSATU) koordinálását, ez lehetővé teszi, hogy a júliusi washingtoni csúcson a tagállamok vezetői elindítsák ezt a programot - jelentette be Jens Stoltenberg pénteken Brüsszelben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG