3p

Zelenszkij szerint Ukrajna légvédelme csak egynegyede az elégégesnek, Putyin meg akarja osztani a Nyugatot. Háborús összefoglaló reggel. 

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország e havi offenzívája az északkeleti harkovi régióban csak az „első hullám” lehet, és az orosz csapatok Harkiv városát célozhatják meg. 
  • Zelenszkij szerint a helyzetet a régióban, ahol Oroszország több határ menti falut elfoglalt, „ellenőrzik”, de „nem stabilizálták”, miután Ukrajna erősítést küldött. Az elnök elmondta, hogy az orosz csapatok 5-10 km-re hatoltak be az északkeleti határ mentén, mielőtt az ukrán erők megállították őket.
  • Oroszország pénteken újabb csapásokat mért Harkivre, amelyekben legalább három ember meghalt és 28-an megsebesültek – mondta a város polgármestere, Igor Terekhov. A harkovi régió kormányzója, Oleg Szinegubov azt mondta, hogy az orosz erők megpróbálják bekeríteni Vovchanszkot, egy szinte elhagyatott várost a határ közelében. Az orosz csapások Vovchanszkban egy embert öltek meg.
  • Moszkva csaknem 70 kilométerrel bővítette az aktív harcok területét azzal, hogy megindította offenzíváját Harkiv térségében – közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főnöke. 

Orosz Sz-300-as rakéta maradványát emelik teherautóra a mentőalakulat tagjai Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Ukrán források szerint legalább 20 ember, köztük 3 gyermek megsebesült
Orosz Sz-300-as rakéta maradványát emelik teherautóra a mentőalakulat tagjai Harkivban 2024. május 14-én, miután orosz rakéta-és siklóbomba-támadás érte a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét. Ukrán források szerint legalább 20 ember, köztük 3 gyermek megsebesült
Fotó: MTI/EPA

  • Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a Harkiv régióban előrenyomuló orosz erők „ütközőzónát” hoznak létre az orosz határrégiók védelmére, de kijelentette, hogy Harkiv város város elfoglalása nem része Moszkva jelenlegi tervének. Az orosz elnök, aki egy kínai állami látogatása alkalmával tartott sajtótájékoztatón kifejtette a megjegyzéseket, azt mondta, hogy a közelmúltban Harkiv régióba való behatolás válasz az orosz határ menti régiók, például Belgorod ukrán lövöldözésére.
  • Egy ukrán dróntámadásban egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült Belgorod régióban – közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója pénteken. Az orosz védelmi minisztérium később arról számolt be, hogy a légvédelmi egységek 14 Ukrajnából származó többszörös kilövésű rakétát tartóztattak fel és semmisítettek meg. Egy hatalmas ukrán dróntámadás a Krím ellen péntek hajnalban áramkimaradást okozott Szevasztopol városában, és felgyújtott egy finomítót Oroszország déli részén.
  • Zelenszkij elismerte, hogy az ukrán hadseregnek több katonára van szüksége az erők moráljának javításához. „A tartalékokat fel kell töltenünk. Sok ukrán katona több mint két éve harcol anélkül, hogy elbocsáthatták volna. A hadsereg küzd a toborzásért, miközben a harcosok egyre kimerültek és dühösek a rotáció hiánya miatt. „Ezt azért kell tennünk, hogy a srácok normálisan forogjanak. Akkor a moráljuk javulni fog” – mondta Zelenszkij.
  • Zelenszkij szerint Ukrajnának csak egynegyede van meg a szükséges légvédelemnek, és több mint száz repülőgépet kért az orosz légierő ellensúlyozására. „Ahhoz, hogy Oroszország ne rendelkezzen légi fölénnyel, flottánknak 120-130 modern repülőgéppel kellene rendelkeznie… hogy megvédjük az eget 300 [orosz] repülőgéppel szemben” – mondta.
  • Putyin a tömeges migráció fenyegetésének fegyverkezésére törekszik, hogy megosztja és gyengítse Európát - mondta Kaja Kallas észt miniszterelnök pénteken, és elismerte, hogy Európa egyes országai nem látják ugyanígy az ukrán vereség veszélyét. "Nem látják és nem hiszik el, hogy ha Ukrajna elesik, Európa veszélybe kerül, egész Európa, talán néhány ország, de nem egész Európa." (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG